Το 2007 το διαστημικό σκάφος Κασσίνι-Χόυχενς έστειλε φωτογραφίες από τον Τιτάνα, το μεγαλύτερο από τα φεγγάρια του Κρόνου…
Κοντά στον βόρειο πόλο του φεγγαριού η απεικόνιση του ραντάρ αποκάλυψε γιγαντιαία λίμνη που υπολογίζεται ότι καταλαμβάνει έκταση 388.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων – σημαντικά μεγαλύτερη από την Κασπία Θάλασσα, τη μεγαλύτερη λίμνη στη Γη, με έκταση 370.400 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Η λίμνη ονομάστηκε Κράκεν Μάρε. Mare στα λατινικά σημαίνει θάλασσα ενώ το Κράκεν είναι θαλάσσιο τέρας της νορβηγικής μυθολογίας….
H λίμνη Κράκεν Μάρε στον Τιτάνα
Ο Τιτάνας έχει πολλές λίμνες. Πρόκειται για τα μόνα σώματα σταθερού υγρού που γνωρίζουμε ότι υπάρχουν οπουδήποτε εκτός της Γης. Όμως το υγρό δεν είναι νερό: η μέση θερμοκρασία στον Τιτάνα είναι -181 βαθμούς Κελσίου, άρα αν υπήρχε νερό θα ήταν πάγος. Οι λίμνες αποτελούνται από ρευστό αέριο – μεθάνιο και αιθάνιο, τα βασικά συστατικά του φυσικού αερίου στον πλανήτη μας – και είναι τόσο παγωμένες που θα μπορούσαν κάλλιστα να περιέχουν παγόβουνα από μεθάνιο….
Η χημική σύσταση του Τιτάνα πιστεύεται ότι είναι παρόμοια με της Γης, την περίοδο που εμφανίστηκε η ζωή στον πλανήτη μας, ενώ είναι το μόνο φεγγάρι στο ηλιακό μας σύστημα που διαθέτει ατμόσφαιρα. Το 2004 το γραφείο στοιχημάτων Ladbrokes, σε κοινή διαφημιστική καμπάνια με το περιοδικό New Scientist, δημιούργησε στοίχημα με απόδοση 10.000 προς ένα σχετικά με την ανακάλυψη ζωής στον Τιτάνα. Άραγε θα άξιζε να ρισκάρετε στοιχηματίζοντας έναν ολόκληρο «Tιτάνα»; Για να είμαστε ειλικρινείς, μάλλον όχι….
Τζιοβάννι Ντομένικο Κασσίνι…
Η δημιουργία DNA στον Τιτάνα είναι απίθανη εξαιτίας του ακραίου ψύχους και της έλλειψης νερού σε υγρή μορφή. Ωστόσο, ορισμένοι αστροβιολόγοι υποστηρίζουν ότι οι γεμάτες υδρογονάνθρακες λίμνες του Τιτάνα θα μπορούσαν να συντηρήσουν μορφές ζωής που εισπνέουν υδρογόνο αντί για οξυγόνο.
Μια άλλη θεωρία υποστηρίζει ότι η ζωή θα μπορούσε να είχε φτάσει στον Τιτάνα από τη Γη μέσω μικροβίων προσκολλημένων σε πέτρες που ξέφυγαν από την τροχιά της Γης έπειτα από πτώσεις αστεροειδών. Η θεωρία αυτή ονομαζεται «πανσπερμία» και τη χρησιμοποιούσαν από τον 5ο αιώνα π.Χ., όταν την πρότεινε αρχικά ο Έλληνας κοσμολόγος Αναξαγόρας, για να εξηγήσουν την ύπαρξη ζωής στη γη.
Το βέβαιο είναι ότι όσο αυξάνεται η θερμοκρασία του Ήλιου το ίδιο θα συμβαίνει με τη θερμοκρασία του Τιτάνα, καθιστώντας ευνοϊκότερες τις συνθήκες για τη δημιουργία ζωής. Το σκάφος Κασσίνι-Χόυχενς πήρε το όνομα του από τον Ιταλό αστρονόμο Τζιοβάννι Ντομένικο Κασσίνι (1625-1712), ο οποίος μεταξύ 1671 και 1684 ανακάλυψε τέσσερα από τα μικρότερα φεγγάρια του Κρόνου και από τον Ολλανδό πολυμαθή Κρίστιαν Χόυχενς που ανακάλυψε τον Τιτάνα το 1654.
Use Facebook to Comment on this Post