Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πως δουλεύει ένας σιγαστήρας;
Η ιστορία τους είναι αρκετά παλιά καθώς υπάρχει καταγεγραμμένη πατέντα στις ΗΠΑ από τις 30 Μαρτίου 1909 από τον Αμερικανό εφευρέτη Hiram Percy Maxim.
Η συγκεκριμένη πατέντα είχε όνομα «Maxim Silencer» και ακολουθούσε τις ίδιες αρχές λειτουργίας που έχουν και σήμερα οι σιγαστήρες ενώ ταυτόχρονα χρησιμοποιήθηκε και στην αυτοκινητοβιομηχανία με μικρές παραλλαγές.
Ο λόγος που σχεδιάστηκε ήταν για να κάνει πιο ευχάριστα τα κυνηγετικά και σκοπευτικά αθλήματα και που ισχύει ακόμα και σήμερα σε πολλές χώρες. Σύντομα πολλές εταιρίες άρχισαν να κατασκευάζουν σιγαστήρες γιατί σε πολύ συγκεκριμένα πεδία μάχης προσφέρουν ένα μοναδικό τακτικό πλεονέκτημα, τον μειωμένο θόρυβο.
Τι παράγει θόρυβο κατά τη βολή;
Για να κατανοήσουμε πως θα μπορούσε μία συσκευή να μειώσει τα επίπεδα θορύβου του όπλου πρέπει πρώτα να αναγνωρίσουμε τα σημεία αυτά. Ας τα δούμε με τη σειρά.
Μηχανικός Θόρυβος
Κάθε όπλο κάνει κάποιο θόρυβο όταν οπλίζει και πυροδοτεί από τα κινητά μέρη του.
Αέρια που Βγαίνουν από την Κάνη
Τα αέρια που ωθούν τη σφαίρα προς τα έξω κάνουν έναν εκκωφαντικό θόρυβο καθώς διαστέλλονται απότομα από τον περιορισμένο χώρο της κάνης στο ανοιχτό πεδίο. Αντίστοιχο με το θόρυβο από ένα μπαλόνι που σκάει και ελευθερώνει αέρια με μεγάλη πίεση.
Υπερηχητικός Κρότος
Σχεδόν όλες οι σφαίρες έχουν υπερηχητικές ταχύτητες (πάνω από 343.2 m/s) και έτσι μόλις σπάσουν το φράγμα του ήχου ακούγεται ο χαρακτηριστικός υπερηχητικός κρότος.
Θόρυβος Πρόσκρουσης
Όταν η σφαίρα χτυπήσει κάποιο αντικείμενο δημιουργεί επίσης κάποιο θόρυβο από την πρόσκρουση.
Αυτοί είναι οι ήχοι που ακούμε από ένα όπλο με το δεύτερο και το τρίτο να είναι τα πιο έντονα λόγω έντασης.
Η παρακάτω εικόνα δείχνει τι γίνεται στο εσωτερικό ενός σιγαστήρα:
Use Facebook to Comment on this Post