Πώς θα εκπαιδεύσεις τον εαυτό σου να ξυπνά χωρίς ξυπνητήρι

1Τα πράγματα είναι απλά και όσο μεγαλώνουμε τόσο θα τον εκτιμάμε ακόμα και περισσότερο. Ο ύπνος είναι μια από τις σημαντικότερες… απολαύσεις και ανάγκες που έχει ο οργανισμός. Γι’ αυτό και σου έχουμε αναλύσει επαρκώς το πόσο καλό κάνει στην υγεία σου αλλά και στη γονιμότητά σου, το να κοιμάσαι καλά κάθε βράδυ. Άσε που στρώνει και επιδερμίδα και σε κάνει να δείχνει νεότερος.

Όταν όμως μιλάμε για συνήθειες ύπνου, τα πράγματα είναι κάπως πιο εξατομικευμένα. Ο καθένας χρειάζεται διαφορετικές ώρες, οπότε δεν είμαστε εδώ για να σου πούμε πόσο ακριβώς πρέπει να κοιμάσαι αλλά τι να κάνεις αν θες να διαμορφώσεις μια ρουτίνα ύπνου και να ξυπνάς κάθε πρωί από μόνος σου, χωρίς τον ενοχλητικό ήχο που κάνουν τα περισσότερα ξυπνητήρια.

Πόσες ώρες χρειάζεσαι
Το πρώτο κλειδί στην υπόθεση είναι να βρεις πόσες ώρες χρειάζεται το σώμα σου ώστε να είσαι γεμάτος ενέργεια για να ξεκινήσεις την ημέρα σου. Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται από 7 έως 9 ώρες ημερησίως, χωρίς αυτό να είναι κάτι το στάνταρ. Εκείνο που θα πρέπει να έχεις υπόψη είναι ότι δεν έχει νόημα τις μισές μέρες να κοιμάσαι 8 ώρες και τις υπόλοιπες 5-6 γιατί θες να βγεις έξω. Κάτι τέτοιο δεν θα σε βοηθήσει να δημιουργήσεις μια ρουτίνα ύπνου.

Ξεκίνα, λοιπόν, κάνοντας τις εξής ερωτήσεις στον εαυτό σου:
-Πώς νιώθεις όταν ξυπνάς;
-Πόσες ώρες κοιμήθηκες;
-Πόσες ώρες σου φαίνονται αρκετές;

Ρύθμισε την ώρα που πας για ύπνο

Το δεύτερο πράγμα που έχει σημασία στην ρουτίνα ύπνου είναι τι ώρα πας συνήθως στο κρεβάτι. Άπαξ και διαπιστώσεις πόσες ώρες χρειάζεσαι καθημερινά είναι πολύ πιο εύκολο να ξέρεις τι ώρα πρέπει να πας για ύπνο, ώστε να σηκώνεσαι εγκαίρως με βάση τη δουλειά, τις σπουδές ή όποιες άλλες υποχρεώσεις έχεις.

Φρόντισε μόνο να έχεις κλείσει κάθε ηλεκτρονική συσκευή περίπου μισή ώρα προτού ξαπλώσεις, ώστε να χαλαρώσεις και μην κουράζεις τα μάτια σου μπροστά από την οθόνη του κινητού σου. Μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το να κοιτάς το κινητό σου πριν κοιμηθείς μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στον ύπνο που θα κάνεις. Ουσιαστικά, όπως εξηγεί ο καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια «Los Angeles», κάτι τέτοιο είναι σαν λέει στον εγκέφαλο να παραμείνει ξύπνιος.

Μάθε επίσης: Γιατί με κλειστό κινητό κοιμάσαι καλύτερα

Αν έχεις iPhone, έχε υπόψιν ότι το τελευταίο update στην υπηρεσία αφύπνισης, διαθέτει το χαρακτηριστικό Bedtime, που σε ειδοποιεί 30 λεπτά πριν από την καθιερωμένη ώρα σου για ύπνο.

Συνέπεια στο πρόγραμμα
Κάτι άλλο που θα σε βοηθήσει είναι να μάθεις να ακούς το σώμα σου. Να ρωτάς δηλαδή τον εαυτό σου όταν ανοίγεις τα μάτια σου αν κοιμήθηκες αρκετά. Εκείνο που έχει σημασία είναι η συνέπεια και η σταθερότητα. Κοινώς, κράτα ένα πρόγραμμα όλη την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένου και του Σαββατοκύριακου. Σίγουρα, θα υπάρξουν μέρες που πρέπει να πας σε κάποια γιορτή ή άλλη κοινωνική υποχρέωση και θα αναγκαστείς να κοιμηθείς πιο αργά, αλλά αν είναι μια – δυο φορές λογικά θα ξυπνήσεις στην ώρα σου. Αν βέβαια το παρακάνεις θα χαλάσεις το πρόγραμμά σου και μετά θα πρέπει να συνηθίσεις εξαρχής.

Ένα άλλο καλό με τη σταθερότητα στον ύπνο είναι ότι μειώνεται ο κίνδυνος καρδιακών νοσημάτων, σύμφωνα τουλάχιστον με μια μελέτη του πανεπιστημίου Northwestern στις ΗΠΑ. Επίσης, ερευνητές του πανεπιστημίου Stanford υποστηρίζουν ότι το να κοιμάσαι την ίδια ώρα κάθε μέρα σε βοηθά να είσαι πιο προσεκτικός και να οργανώνεις καλύτερα τον χρόνο σου.

Πηγή

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *