Οι αλλεργίες στις βαφές μαλλιών δεν είναι συχνό φαινόμενο. Παρ’ όλα αυτά, μπορεί να εμφανιστεί κάποια δερματική αντίδραση που όμως, είναι αναστρέψιμη και θεραπεύεται.
Ουσιαστικά, δεν μπορεί κάποιος να έχει αλλεργία σε όλη τη σύνθεση της βαφής. Σε γενικές γραμμές, η αντίδραση στο δέρμα από κάποια βαφή, έχει να κάνει με το πού είναι αλλεργικός ο καθένας.
Έχει παρατηρηθεί, ότι η συχνότερη αλλεργιογόνα ουσία είναι η PPD. Η χημική ουσία PPD, χρησιμοποιείται στις βαφές με σκοπό να αποκτήσουν μεγαλύτερη διάρκεια.
Οι σκουρόχρωμες βαφές περιέχουν PPD σε μεγαλύτερα ποσοστά. Ακόμη και οι κομμωτές που έρχονται σε επαφή με το συστατικό, μπορεί να εμφανίσουν δερματίτιδα στα χέρια τους. Οι συνηθέστερες αλλεργικές αντιδράσεις είναι η δερματίτιδα στο τριχωτό της κεφαλής, ο ερεθισμός και ο κνησμός.
Σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και η πτώση των μαλλιών, γιατί μπορεί να προκληθεί κάποια ερεθιστική δερματίτιδα, με αποτέλεσμα να έχει έντονα συμπτώματα.
Σε ακραία αντίδραση του οργανισμού, το άτομο μπορεί να εμφανίσει κνίδωση. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι ανάπτυξη κόκκινων κηλίδων στο κεφάλι αλλά και σε ολόκληρο το σώμα, οίδημα στην περιοχή των βλεφάρων, έντονο φτέρνισμα, δυσκολία στην αναπνοή, δυσκολία στην κατάποση και τάση προς εμετό.
Μπορεί ακόμη να εκδηλωθεί και αναφυλαξία, κατά την οποία προκαλείται οίδημα στο τριχωτό μέρος της κεφαλής σε σύντομο χρονικό διάστημα αλλά και στο πρόσωπο, επιταχύνεται η αναπνοή και πέφτει η πίεση.
Επίσης υπάρχει περίπτωση να πέσει βαφή κατά λάθος στο πρόσωπο ή το δέρμα και να προκαλέσει τοπικό πρήξιμο.
Βαφές που μένουν περισσότερη ώρα στο κεφάλι, μπορεί να έχουν μεγαλύτερη διεισδυτικότητα στο δέρμα, γι’ αυτό πολλές φορές βάφεται και το δέρμα μαζί.
Παρόλο που υπάρχει φόβος για αλλεργικό σοκ, οι δερματολόγοι αναφέρουν ότι είναι μια ακραία εκδήλωση αλλεργικής αντίδρασης, που μπορεί να προκληθεί σπάνια, οπότε δε χρειάζεται ιδιαίτερη ανησυχία, αλλά σωστή ενημέρωση.
Η αλλεργική αντίδραση μπορεί να εμφανισθεί σε διάφορα χρονικά διαστήματα, που ποικίλουν από 1 έως και 10 ημέρες μέχρι να γίνει, μετά από μήνες ή και χρόνια, έντονη και διαρκής.
Δεν είναι πάντα σε θέση κάποιος να προβλέψει την δερματική αντίδραση που μπορεί να έχει, γιατί μπορεί να προκληθεί από ουσίες με τις οποίες κάποιος είχε έρθει στο παρελθόν κατ’ επανάληψη σε επαφή, χωρίς να είχε εμφανίσει συμπτώματα. «Κατά κύριο λόγο αλλεργικοί και γεννιόμαστε και γινόμαστε. Μπορεί κάποιος να γνωρίζει από μικρή ηλικία ότι έχει τάση αλλεργίας γενικώς ή υπάρχει ακόμη και η περίπτωση να εμφανιστεί η αλλεργία στην πορεία. Έτσι, είναι πιο δύσκολο να αποφύγει κάποια δερματική αντίδραση, επισημαίνει ο δερματολόγος Γιώργος Οικονόμο.
Σύμφωνα με το γιατρό: «Σε πολλές περιπτώσεις μπορεί κάποιος να γίνει αλλεργικός, γιατί εκτίθεται συστηματικά σε χημικές ουσίες που προκαλούν την ευαισθητοποίηση του οργανισμού σε αυτές. Αν κάποιος γνωρίζει ότι έχει αλλεργία σε κάποιο συστατικό, μπορεί να καταστείλει το αλλεργιογόνο ή να μειώσει την έντονη αντίδραση του στον οργανισμό με την πρόσληψη αντισταμινικών, αφού όμως συμβουλευτεί κάποιον αλλεργιολόγο ή δερματολόγο, ο οποίος θα τον υποβάλλει σε αλλεργικά τεστ και δερματοαντιδράσεις».
Όπως αναγράφεται και στις οδηγίες χρήσης της βαφής, συνιστάται να εφαρμόζεται η βαφή σε μικρή επιφάνεια τους δέρματος, για να ελέγξει κάποιος μόνος του αν είναι ασφαλής.
Εναλλακτικές λύσεις είναι οι ημιμόνιμες και οι φυτικές βαφές. Βέβαια, πριν να χρησιμοποιηθεί οποιαδήποτε βαφή, πρέπει ο χρήστης να διαβάσει τα συστατικά που αναγράφονται στην ετικέτα, γιατί ακόμη και στις φυτικές βαφές μπορεί να υπάρχουν προσμίξεις και να μην είναι αμιγώς φυτοβαφές.
Η συχνότητα του βαψίματος των μαλλιών εξαρτάται από το είδος βαφής και την κατάσταση των μαλλιών. Σε γενικές γραμμές, η βαφή είναι καλό να επαναλαμβάνεται κάθε 4-6 μήνες.
Use Facebook to Comment on this Post