Πόλεμος διεξάγεται πάνω από το χρέος της Βενεζουέλας καθώς μια ημέρα πριν το αναδιαρθρώσει η Μόσχα η αμερικανικών συμφερόντων και εξυπηρετήσεων S&P πτωχεύει το Καράκας επιχειρώντας να προλάβει τις εξελίξεις και να δυσκολέψει κι άλλο τις οικονομικές συναλλαγές της χώρας ώστε να διευκολυνθεί μια ανατροπή του νόμιμου προέδρoυ της χώρας Ν.Μαδούρο.
Άλλωστε οι Δυτικοί έχουν εμπειρία από ανατροπές νόμιμα εκλεγμένων ηγετών όπως έκαναν στο παρελθόν με την ελληνική κυβέρνηση Κ.Καραμανλή του Νεώτερου το 2009 με τις γνωστές συνέπειες για την Ελλάδα και την υποδούλωση στα Μνημόνια και στην Ουκρανία με τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς μετά από εκατόμβες νεκρών στα επεισόδια της πλατείας Μαϊντάν στο Κίεβο το 2014.
Ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poors ανακοίνωσε ότι κηρύσσει τη Βενεζουέλα σε κατάσταση «μερικής χρεοκοπίας», αφού το Καράκας δεν κατάφερε να καταβάλει το ποσό των 200 εκατομμυρίων δολαρίων για την αποπληρωμή κάποιων δόσεων του χρέους της.
Ο S&P είναι ο πρώτος οίκος αξιολόγησης που εκτιμά ότι η Βενεζουέλα είναι στα πρόθυρα χρεοκοπίας. Ανακοίνωσε ότι έλαβε την απόφαση αυτή χθες Δευτέρα, αφού παρήλθε μια περίοδος χάριτος 30 ημερών που είχε δοθεί στο Καράκας προκειμένου να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του.
Η απόφαση του S&P έρχεται λίγες ώρες αφού απέτυχε η συνάντηση στο Καράκας ανάμεσα σε κάποιους από τους διεθνείς πιστωτές της Βενεζουέλας και της κυβέρνησης με σκοπό να αρχίσει μια διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους και να αποφευχθεί η κήρυξη στάσης πληρωμών.
Βασικά όλα ήταν αναμενόμενα και θεωρείται βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν και οι δύο άλλοι αμερικανικοί οίκοι Fitch και Moodys.
H συνάντηση στο Καράκας ανάμεσα σε κάποιους από τους διεθνείς πιστωτές της Βενεζουέλας και της κυβέρνησης με σκοπό να αρχίσει μια διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους και να αποφευχθεί η κήρυξη στάσης πληρωμών δεν οδήγησε σε συμφωνία, όπως αναμενόταν, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέτεινε ακόμα περισσότερο την πίεση στην κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο, ανακοινώνοντας την απόφασή της να επιβάλλει κυρώσεις.
Η συνάντηση, διάρκειας μόλις 25 λεπτών, διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών σε ένα κτίριο απέναντι από το Μιραφλόρες, το προεδρικό μέγαρο.
Τερματίστηκε χωρίς να ανακοινωθεί κάποια συμφωνία, με την υπόσχεση ότι θα υπάρξουν νέες συνομιλίες το προσεχές διάστημα, χωρίς όμως να διευκρινιστεί το χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με αρκετούς από τους συμμετέχοντες.
H αλήθεια όμως είναι λίγο διαφορετική: Η Βενεζουέλα θέλει να αναδιαρθρωθεί ένα μέρος τουλάχιστον του εξωτερικού της χρέους, που υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε 150 δισεκ. δολάρια, καθώς το αποθεματικό της σε συνάλλαγμα έχει συρρικνωθεί σε μόλις 9,7 δισεκ. δολάρια ενώ πρέπει να αποπληρώσει τοκοχρεολύσια ύψους 1,47 δισεκ. δολαρίων ως τα τέλη της χρονιάς και κατόπιν 8 δισεκ. δολαρίων το 2018.
Η κατάσταση έγινε ακόμη πιο περίπλοκη με τις πρόσφατες κυρώσεις της Ουάσινγκτον, η οποία απαγόρευσε στις τράπεζές της και στους πολίτες της να αγοράζουν νέα αξιόγραφα ή να διαπραγματεύονται συμφωνίες με την κυβέρνηση της Βενεζουέλας. Σύμφωνα με το Καράκας, το 70% του χρέους της διακρατούν βορειοαμερικανοί επενδυτές (δηλ. επενδυτές ή εταιρείες από τις ΗΠΑ και τον Καναδά).
Η κήρυξη στάσης πληρωμών θα επιδείνωνε ακόμα περισσότερο την ύφεση που έχει μειώσει κατά 36% το ΑΕΠ της Βενεζουέλας μέσα σε τέσσερα χρόνια και θα απέκλειε την δημόσια επιχείρηση πετρελαίου PDVSA από τις αγορές, ενώ θα την εξέθετε σε προσφυγές στα δικαστήρια εναντίον της και κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων και θυγατρικών της στο εξωτερικό.
Η Βενεζουέλα υπέστη τεράστιο πλήγμα από την πτώση της τιμής του αργού.
Είναι όμως η χώρα με τα μεγαλύτερα αποθέματα αργού πετρελαίου στον κόσμο. Για να γίνει κατανοητό αυτό, οι ΗΠΑ καταλαμβάνουν την 5η θέση. Η πραγματικότητα επομένως είναι ότι ο βασικός στόχος είναι να μπει «χέρι» στον πλούτο της Βενεζουέλας.
Η «φανταστική» σημερινή χρηματοπιστωτική οικονομία έχει τις δυνατότητες να χρεοκοπήσει ακόμα και χώρες με μεγάλους φυσικούς πόρους ειδικά αν οι ηγεσίες τους δεν είναι προσεκτικές.
Η Ρωσία ανέλαβε να αναδιαρθρώσει, κοινώς να αναλάβει η ίδια, την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους της Βενεζουέλας και εν συνεχεία θα διακανονίσει η ίδια το χρέος της με τη χώρα της Νοτίου Αμερικής σε μία αναδιάρθρωση που σώζει κυριολεκτικά τη χώρα από την κατάρρευση!
Η συμφωνία ανακοινώθηκε από το Κρεμλίνο και θα υπογραφεί στις 15 Νοεμβρίου μεταξύ του Ρώσου προέδρου Β.Πούτιν και του Βενεζουελάνου προέδρου Ν.Μαδούρο σε μιά συμφωνία που θα έχει ως εξέλιξη η Ρωσία πλέον να αποκτά τον άμεσο έλεγχο και την διακίνηση των μεγαλύτερων αποθεμάτων πετρελαίου του κόσμου που είναι αυτά της Βενεζουέλας!
Η Μόσχα αντιλήφθηκε ότι έτσι όπως πήγαινε η κατάσταση με το αμερικανικό εμπάργκο ήταν θέμα χρόνου να ανατραπεί ο Ν.Μαδούρο και η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας, με αποτέλεσμα να χαθεί ο πιο σημαντικός σύμμαχος της Ρωσίας στη Ν.Αμερική και να απωλεστούν τα μεγαλύτερα διακριβωμένα κοιτάσματα πετρελαίου παγκοσμίως.
Ηδη η οικονομική κρίση που έχει προκαλέσει το αμερικανικό εμπάργκο είχε ως αποτέλεσμα να μην μπορεί καν να αγοραστεί σύγχρονος εξοπλισμός για την εξόρυξη του πετρελαίου και πολλά πηγάδια να είναι ανενεργά.
Η συμφωνία προβλέπει ότι ρωσικές εταιρείες θα αναλάβουν την πώληση στην διεθνή αγορά του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, με πρωταγωνιστικό ρόλο της Rosneft και της Gazprom, ενώ θα αναληφθεί ο εκσυγχρονισμός των συστημάτων εξόρυξης στα πετρελαϊκά πεδία από τις ρωσικές εταιρείες, όπως και η διενέργεια νέων γεωτρήσεων, ειδικά σε θαλάσσια κοιτάσματα.
Επίσης η Ρωσία θα αποπληρώσει τους Ρώσους εξαγωγείς για τα προϊόντα που έχει ήδη λάβει η χώρα.
Στα “ψιλά” της συμφωνίας, το ρωσικό Ναυτικό θα αποκτήσει σειρά διευκολύνσεων σε λιμένες της Βενεζουέλας.
Όλα αυτά έτρεξε να προλάβει σήμερα η S&P αλλά πλέον είναι πολύ αργά, ο Β.Πούτιν κινήθηκε έγκαιρα και άσχετα με το τι η Δύση προπαγανδίζει ο πρόεδρος Μαντούρο έχει ακόμα λαϊκό έρεισμα διότι απλούστατα τα κατώτερα κοινωνικά στρώμτα δεν ξεχνούν ότι στις προς Τσάβες εποχές δεν μπορούσαν να πληρώσουν ούτε το ηλεκτρικό ρεύμα.
Use Facebook to Comment on this Post