Από τη Μανταλένα Μαρία Διαμαντή
Ποτέ δεν είναι αργά για μια νέα αρχή. Γιατί όταν κλείνει μια πόρτα, ανοίγει πάντα μια άλλη…
Ο χωρισμός ελαττώνει τα μέτρια πάθη και δυναμώνει τα μεγάλα, όπως ο άνεμος σβήνει τα κεριά αλλά φουντώνει τις φωτιές.” είπε κάποτε ο μεγαλύτερος γνωμικογράφος όλων των εποχών Λα Ροσφουκώ.
Με όλο το σεβασμό προς το πρόσωπό του, δε νομίζω ότι ο χωρισμός δυναμώνει απαραίτητα τα μεγάλα πάθη. Σίγουρα, βέβαια, κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Άλλο είναι να χωρίζεις μετά από πολλά χρόνια γάμου, με παιδιά κι έχοντας ζήσει έναν έρωτα , και άλλο να λήγει μια σύντομη κι επιφανειακή σχέση… Σε κάθε περίπτωση όμως, η διαδικασία του χωρισμού δεν παύει να είναι επώδυνη και είναι κάτι που οι περισσότεροι άνθρωποι- αν όχι όλοι -, έχουν βιώσει έστω και για μία φορά στη ζωή τους. Αυτό όμως που έχει σημασία, είναι μετά το χωρισμό, να βρει ο καθένας την προσωπική του ευτυχία και να μη δημιουργηθούν “μεγάλα πάθη” που δεν οδηγούν πουθενά…
Κάποτε, μια καθηγήτρια ψυχολογίας, μου είχε πει, ότι ο χωρισμός είναι ένα είδος πένθους. Δεν είχε άδικο φυσικά… Είναι θλιβερό να “φεύγει” από τη ζωή σου ένας άνθρωπος με τον οποίο έχεις βιώσει καταστάσεις… Αναφέρομαι φυσικά στις όμορφες στιγμές, γιατί τις δυσάρεστες… όλοι μας θέλουμε να τις ξεχάσουμε…
Οι περισσότερες σχέσεις ξεκινούν με ένα συναρπαστικό συναίσθημα – τον έρωτα. Ένα μεθυστικό φτερούγισμα που συγκλονίζει και συνεπαίρνει τόσο πολύ ώστε να αποφασίσουμε να ζήσουμε με κάποιον και να τον παντρευτούμε… Αναρωτιέμαι, πώς είναι δυνατόν όλα αυτά τα υπέροχα που νιώθουμε για κάποιον σταδιακά να εξευτελίζονται με διαφωνίες, τσακωμούς και οργισμένα ξεσπάσματα; Η επικοινωνία να μεταμορφώνεται σε σιωπή και η αγάπη να καταλήγει σε θυμό ή ακόμα και μίσος;
Πολλοί μπορεί να αναρωτιόμαστε γιατί η δική μας πολλά υποσχόμενη σχέση να φθαρεί. Ακούγοντας τον περίγυρο, διαβάζοντας στατιστικές ή εγχειρίδια ειδικών, ανακαλύπτουμε με πίκρα και ανακούφιση ίσως, πως η δική μας περίπτωση δεν είναι κάτι το ξεχωριστό. Τόσες και τόσες σχέσεις που ξεκίνησαν με τους καλύτερους οιωνούς, έφθασαν στην κρίση ακολουθώντας ανάλογη πορεία.
Το “Σ’αγαπώ δίχως όρους” που έμοιαζε να είχε διαβεβαιώσει ο ένας τον άλλον στην αρχή της γνωριμίας, διαψεύδεται. Στην πορεία ανακαλύπτεις ότι τελικά υπήρχαν όροι οι οποίοι δεν εκφράστηκαν ρητά. Κάπου εξαπατήσαμε, κάπου εξαπατηθήκαμε. Και αρχίζει η απομάκρυνση που σταδιακά οδηγεί στο χωρισμό.
Φτάνεις, λοιπόν, στο σημείο να μένεις μόνος/η σου και να αναρωτιέσαι πως και γιατί η κατάσταση έφτασε εδώ…
Κάθε χωρισμός πονάει, ακόμα και αν εσύ πήρες αυτή την απόφαση. Μπορεί να μη σου λείπει ο/η πρώην σύντροφός σου, αλλά να νιώθεις λύπη, απογοήτευση και θυμό για τη λάθος επιλογή σου. Ίσως, σου λείπει η “συνήθεια” και η “σιγουριά” που σου “κάλυπτε” η σχέση που είχες. Κάτι είναι τριγύρω να σε στενοχωρεί… και ψάχνεις έναν τρόπο για να το ξεπεράσεις. Επιθυμείς να προχωρήσεις αλλά είναι ακόμα νωρίς…
Οι δικές μου συμβουλές είναι όχι μόνο εμπειρικές, αλλά και κατόπιν μελέτης βιβλίων ψυχολογίας και συζήτησης με ειδικούς. Απευθύνονται σε όλους τους άντρες και τις γυναίκες που έχουν ξεκαθαρίσει απόλυτα ότι η σχέση με τον/την πρώην τους ανήκει πια στο παρελθόν.
Ας δούμε λοιπόν τους 10 τρόπους να ξεπεράσεις ένα χωρισμό…
1 Δώσε χρόνο στον εαυτό σου να “πενθήσει” την απώλεια της σχέσης.
Μπορεί να ακούγεται κάπως βαρύγδουπη λέξη το “πενθήσει”, ωστόσο κατά κάποιον τρόπο αυτό συμβαίνει. Ναι, είναι μια δύσκολη φάση, αλλά θα αισθανθείς ανακούφιση μετά από την απελευθέρωση όλης της συσσωρευμένης αρνητικής ενέργειας. Δεν είναι λίγα τα συναισθήματα που έρχονται στην επιφάνεια μετά από έναν χωρισμό. Καλό, λοιπόν, είναι, να τα αναγνωρίσεις για να μπορέσεις να προχωρήσεις. Να δεις τα λάθη που έχουν γίνει και να παραδεχτείς αλήθεια. Μόνο έτσι θα απελευθερωθείς και θα καταφέρεις αργότερα να δημιουργήσεις μια νέα σχέση.
2. Άκουσε μουσική.
Είναι γνωστό ότι η μουσική γαληνεύει και βοηθάει στην καλή ψυχολογία. Αναφέρομαι σε χαλαρωτική μουσική και όχι σε τραγούδια λαικών τροβαδούρων που ακούγονται στις ελληνικές πίστες βραδινών κέντρων διασκέδασης Εκείνα, νομίζω ότι όχι μόνο δε βοηθούν, αλλά μπορεί να σε τελματώσουν…
3. Διάβασε βιβλία
Η συντροφιά ενός καλού βιβλίου βοηθάει να ταξιδέψεις μακριά και να ξεχαστείς έστω και για λίγο. Εκτός από σχετικά μυθιστορήματα, υπάρχουν και βιβλία που αναφέρονται στην εύθυμη πλευρά του χωρισμού, δίνοντας χρήσιμες συμβουλές ανάκαμψης…
4. Κάνε ένα ταξίδι
Αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, ταξίδεψε κάπου μακριά. Σε ένα μέρος φυσικά που δεν έχεις επισκεφτεί με τον/την πρώην σύντροφό σου. Θα σε ανανεώσει σε μεγάλο βαθμό γιατί θα βγεις από τη ρουτίνα σου που τον/τη θυμίζει.
5. Γράψε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου
Δεν είναι δυνατό να υπάρχει πάντα κάποιος δίπλα σου για να του εκμυστηρεύεσαι τις σκέψεις και τη θλίψη σου για το χωρισμό σου. Ακόμα και αν υπάρχει, μετά από κάποιο σημείο είναι κάπως κουραστικό για τους άλλους, να σε ακούν οποιαδήποτε ώρα και στιγμή. Ένα ημερολόγιο όμως είναι “εκεί” για εσένα, ακόμα και στις 3 τα ξημερώματα. Γράψε τις σκέψεις, τα συναισθήματά σου. Όλα όσα συνέβησαν. Πως νιώθεις για τον/την πρώην σύντροφό σου. Τους λόγους χωρισμού. Μη πέσεις στην παγίδα να ωραιοποιείς καταστάσεις. Να γράφεις με ρεαλισμό και όχι με “ρομαντισμό”…
6. Εργασιοθεραπεία
Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο πολύ μπορεί να σε βοηθήσει. Αν αναρωτιέσαι γιατί, η απάντηση είναι τόσο απλή: Τις ώρες που δουλεύεις, παύεις να σκέφτεσαι άλλα θέματα που σε απασχολούν. Είσαι δοσμένος/η σε αυτό που κάνεις κι έτσι δεν τρελαίνεις με μάταιες, βασανιστικές σκέψεις.
7. Κάνε ένα μίνι makeover στον εαυτό σου και στο χώρο καθώς
`Ηρθε η ευκαιρία σου να ανακαλύψετε κάτι νέο για τον εαυτό σου. Δοκίμασε να κάνεις αλλαγές στην εμφάνισή σου αλλά και στο χώρο σου. Αν μένατε μαζί ειδικά, το να αλλάξεις διακόσμηση στο χώρο σου, να αναδιατάξεις έπιπλα, να κρύψεις αναμνηστικά σας ή πράγματα που τον /τη θυμίζουν, είναι απαραίτητο.
8. Μια νέα δραστηριότητα.
`Όταν δεν έχεις σχέση, έχεις περισσότερο χρόνο για τον εαυτό σου. Σίγουρα είναι πολύ όμορφο να μοιράζεσαι την καθημερινότητά σου με κάποιον άνθρωπο που ταιριάζεις μαζί του και υπάρχει αγάπη. Αν όμως δεν έχεις αυτήν την περίπτωση, εκμεταλλεύσου το να περνάς καλά με τον εαυτό σου. Είναι ευκαιρία να ξεκινήσεις κάποιο χόμπι, κάτι που σε ενδιαφέρει και δεν έκανες έως τώρα.
9. Μην έρχεσαι σε επικοινωνία μαζί του τον πρώτο καιρό του χωρισμού & μην ψάχνεις νέα του από κοινούς γνωστούς και από τα social media
Πρόκειται για κάτι ιδιαίτερα ψυχοφθόρο…Ποιό; Nα μπαίνεις στη διαδικασία να μαθαίνεις νέα του/της για το πώς είναι η προσωπική του/της ζωή. Σε περίπτωση χωρισμού από γάμο με παιδιά, δεν είναι δυνατό φυσικά να διακόψεις την επικοινωνία μαζί του/της. Ωστόσο, καλό είναι να προστατεύσεις τον εαυτό σου και να κρατάς την απαραίτητη επαφή, χωρίς να αναζητάς πληροφορίες για το τι κάνει στη ζωή /της. Χωρίσατε και δεν έχεις κανένα λόγο να σε ενδιαφέρει τι κάνει ο άλλος/η.
10. Βάλτε στόχους
Κάνε την εξής ερώτηση στον εαυτό σου : “τί πραγματικά θέλεις να κάνεις με τη ζωή σου; Τι σου αρέσει περισσότερο; Τι θα σε κάνει ευτυχισμένο; Καταγράψτε ό, τι θέλετε να κάνετε. Μόλις έχεις ολοκληρώσει ένα στόχο, διέγραψέ το, επιβράβευσε τον εαυτό σου που τα κατάφερες και θέσε νέο στόχο.
Να έχεις πάντα στο μυαλό σου ότι με ισχυρή θέληση θα καταφέρεις να προχωρήσεις στη ζωή σου. Μην αμφιβάλεις ούτε στιγμή γι’αυτό! Κι ας νοιώθεις πως “έχασες” πολύτιμα χρόνια επενδύοντας σε μια τελειωμένη σχέση, κι ας έχεις μεγαλώσει πια… Ναι, κάθε χωρισμός είναι ψυχοφθόρος… Ωστόσο, κάπου εκεί έξω, για όλους μας υπάρχει ο πιο ταιριαστός άνθρωπος για εμάς. Μπορεί να αργήσουμε να τον βρούμε αλλά οι διάφορες δοκιμασίες που περνάμε στη ζωή μας, βοηθούν στην εξέλιξη της προσωπικότητάς μας. Κι εσύ, κι εγώ και όσοι τυχαίνει να διαβάζουν αυτό το άρθρο, ας μην ξεχνούν τα λόγια του σπουδαίου Αντώνη Σαμαράκη: “Μην πεις ποτέ σου ‘είναι αργά!’ Κι αν χαμηλά έχεις πέσει, κι αν λύπη τώρα σε τρυγά κι έχεις βαθιά πονέσει. Κι αν όλα μοιάζουν σκοτεινά κι έρημος έχεις μείνει, μην πεις ποτέ σου ‘είναι αργά! – ’τ’ακούς;’ – ό,τι κι αν γίνει! “
Ποτέ δεν είναι αργά, λοιπόν, για μια νέα αρχή. Γιατί όταν κλείνει μια πόρτα, ανοίγει πάντα μια άλλη…
Use Facebook to Comment on this Post