Πρόληψη της γρίπης και εγκυμοσύνη

Με τη συνεργασία του Μαιευτήρα – Γυναικολόγου Θεοφάνη Κατερινάκη
Η γρίπη είναι μια ιδιαίτερα μολυσματική νόσος του αναπνευστικού συστήματος. Στην Ελλάδα, βάσει στοιχείων του ΚΕΕΛΠΝΟ, κατά τη…
χρονική περίοδο 2016– 2017 σημειώθηκαν 108 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη και καταγράφηκαν 291 σοβαρά κρούσματα, εκ των οποίων 276 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. Η πλειοψηφία των παραπάνω ασθενών δεν είχε εμβολιαστεί για τη γρίπη.

Αξίζει να τονισθεί ότι η γρίπη μεταδίδεται μια ημέρα πριν την εκδήλωση των συμπτωμάτων, 3–5 ημέρες κατά τη διάρκεια της νόσου και επιμηκύνεται στα παιδιά και τους ανοσοκατεσταλμένους.

Όπως έχει αποδειχθεί από διάφορες μελέτες, οι έγκυες παρουσιάζουν βαρύτερη κλινική εικόνα σε σχέση με τις υπόλοιπες γυναίκες, και κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχουν παρατηρηθεί περισσότερες εισαγωγές στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ και αυξημένο ποσοστό θανάτων.

Για την πρόληψη της γρίπης στις εγκύους συνιστώνται:

-Αντιγριπικός εμβολιασμός με το τριδύναμο ή τετραδύναμο εμβόλιο, το οποίο μπορεί να χορηγηθεί σε όλα τα τρίμηνα της εγκυμοσύνης κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου. Το εμβόλιο χορηγείται ενδομυϊκά στον δελτοειδή μυ και αντενδείκνυται η χορήγησή του μόνο επί αλλεργίας στο αυγό. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι οι ίδιες με τον γενικό πληθυσμό (πόνος στο σημείο ένεσης, πυρέτιο, ελαφρά γριπώδης συνδρομή κλπ.).

-Δημιουργία ασπίδας προστασίας στην έγκυο με εμβολιασμό του οικογενειακού περιβάλλοντος.

-Λήψη γενικών μέτρων προστασίας όπως η αποφυγή κλειστών χώρων σε περίπτωση εποχιακής έξαρσης ή επιδημίας, χρησιμοποίησης μασκών, κ.ά.

-Συχνό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι ή αλκοολούχο διάλυμα.

-Σε περίπτωση νόσησης ατόμου στο περιβάλλον της επιπρόσθετα συνιστάται η προληπτική χορήγηση οσελταμιβίρης.

Σε περίπτωση νόσησης της εγκύου ή λεχωίδας συνιστώνται:

-Άμεση έναρξη οσελταμιβίρης. Αρκούν οι κλινικές ενδείξεις και δεν περιμένουμε το επιβεβαιωτικό τεστ το οποίο μπορεί να καθυστερήσει ή να δώσει ψευδώς αρνητικά αποτελέσματ

-Χορήγηση αντιπυρετικών, κατά προτίμηση παρακεταμόλης.

-Αντιμετώπιση λοιπής γενικής συμπτωματολογίας κατά τα συνήθη.

-Χορήγηση αντιβιοτικών: Μόνο επί επιπλοκών όπως πνευμονία, ωτίτιδα, ιγμορίτιδα.

-Σε περίπτωση νοσηλείας απαιτείται απομόνωση.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *