Αμυγδαλόπαστα ή μάρζιπαν: Γλυκιά ένδειξη γιορτής!

Από τη Μαρία Καλοπούλου
Αν και το μάρζιπαν προέρχεται από την Ανατολή – και πιθανότητα από το σημερινό Ιράν – κατάφερε να κατακτήσει με τη γεύση του την…
Ευρώπη και μάλιστα καταναλώνεται, κατά κύριο λόγο, την περίοδο των Χριστουγέννων.

Έφθασε στην Ευρώπη με τους Άραβες εμπόρους και πρώτα το γνώρισαν στη Σικελία και την Ισπανία, αν και υπάρχει και η γνώμη ότι ήρθε λίγο αργότερα την περίοδο των Σταυροφοριών. Κατά την περίοδο του Μεσαίωνα θεωρείτο είδος πολυτελείας επειδή είχε μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη και μάλιστα έπαιζε και τον ρόλο φαρμάκου, γι’ αυτό το παρασκεύαζαν όχι ζαχαροπλάστες μα… φαρμακοποιοί. Σήμερα πάντως, είναι ένα από τα αγαπημένα υλικά της ζαχαροπλαστικής, ενώ τιμάται δεόντως κυρίως στη Γερμανία, την Ισπανία και τις ΗΠΑ.

Πώς γίνεται; Μείγμα από τριμμένα αμύγδαλα, ζάχαρη και ροδόνερο είναι τα βασικά συστατικά, αν και υπάρχουν και αρκετές παραλλαγές, όπως για παράδειγμα προσθήκη άλλων ξηρών καρπών. Είναι ζύμη μαλακή και εύπλαστη, γι’ αυτό μπορεί να πάρει διάφορα σχήματα, ενώ η τιμητική της… είναι στις γαμήλιες τούρτες και γενικότερα σε γιορτινά γλυκά!

Η βασική συνταγή περιλαμβάνει: 300 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα και κοπανισμένα σαν πούδρα, 300 γρ. ζάχαρη άχνη, 2 ασπράδια αβγών χτυπημένα μαρέγκα, 1 βανίλια, 1 κ.γ. ροδόνερο.

Πώς τη φτιάχνουμε:

– Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα.

– Προσθέτουμε την άχνη, τη βανίλια, τα αμύγδαλα σκόνη και το ροδόνερο και πλάθουμε μια ζύμη. Για να την απλώσουμε πάνω στο κέικ, πασπαλίζουμε ένα χαρτί ψησίματος (ή μεμβράνη) με ζάχαρη άχνη και ανοίγουμε τη ζύμη της αμυγδαλόπαστας με πλάστη στο επιθυμητό μέγεθος.
-Με τη βοήθεια του χαρτιού ψησίματος, αναποδογυρίζουμε την αμυγδαλόπαστα πάνω στο κέικ και το στρώνουμε να πάει παντού και να κολλήσει πάνω στο κέικ . Εναλλακτικά, παίρνουμε έτοιμο μάρτζιπαν, το ανοίγουμε με τον ίδιο τρόπο και το βάζουμε στο κέικ.

Μικρά μυστικά:

• Για να ανοίξετε την αμυγδαλόπαστα, χρησιμοποιήστε καλύτερα έναν πλάστη από σιλικόνη.
• Πασπαλίστε με ελάχιστη ζάχαρη άχνη ή κορν φλάουρ την επιφάνεια του πάγκου σας. Αν βάλετε πολύ θα αφαιρέσει υγρασία από την αμυγδαλόπαστα, κι έτσι όταν τη βάλετε στην τούρτα θα «σπάει».
• Σκεπάστε τη με κάποιο σκεύος ή τυλίξτε τη σε μεμβράνη για να μην στεγνώσει.
• Μπορείτε να τη διατηρήσετε τυλιγμένη σε μεμβράνη ακόμη και 1 μήνα στο ψυγείο.
• Πριν σερβίρετε μία τούρτα με αμυγδαλόπαστα, βγάλτε την από το ψυγείο λίγη ώρα πριν, ώστε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *