Έχετε και εσείς αδυναμία στη σοκολάτα; Τότε η σημερινή μας συνταγή είναι ό,τι ακριβώς ψάχνετε για να σερβίρετε στο εορταστικό…
χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Ουσιαστικά σας προτείνουμε μια τάρτα σοκολάτας που η γεύση της απογειώνεται με τους ξηρούς καρπούς. Ακολουθήστε τις οδηγίες εκτέλεσης και το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει.
Υλικά:
Για τη γέμιση
1 φλιτζάνι φουντούκια καβουρντισμένα, θρυμματισμένα
1/2 φλιτζάνι φιστίκια Αιγίνης καβουρντισμένα, θρυμματισμένα
2 φλιτζάνια κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
1 1/2 φλιτζάνι βούτυρο ανάλατο αγελαδινό, κομμένο σε κυβάκια
1/2 φλιτζάνι μέλι
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1/2 λοβό βανίλιας
170 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα (70% περιεκτικότητα σε κακάο), ψιλοκομμένη
1/2 φλιτζάνι φρέσκο γάλα
1/3 φλιτζάνι νερό
Για τη ζύμη
6 κουτ. σουπ. ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
1/2 φλιτζάνι βούτυρο ανάλατο αγελαδινό, κομμένο σε κυβάκια
3 κουτ. σουπ. κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
1 κρόκο αυγού
1 1/4 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Εκτέλεση:
Φτιάχνετε τη ζύμη. Ρίχνετε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και το βούτυρο και τα χτυπάτε σε μέτρια ταχύτητα με το φτερό μέχρι να ενοποιηθούν τα υλικά μεταξύ τους και να πάρετε μια ζύμη. Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύετε τον κρόκο με την κρέμα γάλακτος. Χαμηλώνετε την ταχύτητα του μίξερ και σταδιακά προσθέτετε το μείγμα του αυγού με την κρέμα γάλακτος. Συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι η ζύμη σας να ομογενοποιηθεί. Μεταφέρετε τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας, την πλάθετε και την ανοίγετε σε φύλλο. Αλευρώνετε και τη ζύμη για να μην κολλάει. Σηκώνετε το φύλλο με τη βοήθεια ενός πλάστη, το μεταφέρετε σε μια ταρτιέρα και στρώνετε ομοιόμορφα τη βάση και στα τοιχώματά της. Αφαιρείτε όση ζύμη περισσεύει περιμετρικά. Σκεπάζετε την τάρτα με μεμβράνη και την τοποθετείτε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Βγάζετε τη ζύμη από το ψυγείο και τρυπάτε την επιφάνειά της με ένα πιρούνι. Στρώνετε στην επιφάνειά της αντικολλητικό χαρτί και την γεμίζετε με όσπρια. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, στις αντιστάσεις πάνω κάτω, στη μεσαία σχάρα του φούρνου για 15 λεπτά. Κατόπιν αφαιρείτε τα όσπρια και το αντικολλητικό χαρτί και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 15 λεπτά. Αποσύρετε από το φούρνο και αφήνετε την τάρτα να κρυώσει καλά, για 30 λεπτά.
Εν τω μεταξύ φτιάχνετε τη γέμιση. Ρίχνετε την μισή κρέμα γάλακτος μαζί με το βούτυρο σε μια μικρή κατσαρόλα και την τοποθετείτε σε μέτρια φωτιά να βράσουν μέχρι να λιώσει το βούτυρο, ανακατεύοντας με μια κουτάλα. Αποσύρετε και αφήνετε το μείγμα στην άκρη.
Σε μια μικρή κατσαρόλα ρίχνετε το μέλι με 1 φλιτζάνι ζάχαρη, τους σπόρους από το εσωτερικό της βανίλιας, το λοβό βανίλιας και το νερό. Αφήνετε το μείγμα να βράσει σε δυνατή φωτιά, μέχρι να πάρει το χρώμα της καραμέλας, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα. Αποσύρετε από τη φωτιά και ενσωματώνετε αμέσως το μείγμα με την κρέμα γάλακτος ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα σιλικόνης. Αφαιρείτε το λοβό της βανίλιας, αδειάζετε την κρέμα στην τάρτα και ισιώνετε την επιφάνεια της με μια σπάτουλα σιλικόνης. Απλώνετε από πάνω τα φουντούκια και τα φιστίκια Αιγίνης (αφού κρατήσετε ½ φλιτζάνι για το γαρνίρισμα) και βάζετε την τάρτα στο ψυγείο για 1 ώρα να παγώσει.
Ρίχνετε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος, το γάλα και την υπόλοιπη ζάχαρη σε μια μικρή κατσαρόλα και τα αφήνετε να βράσουν σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις φτάσει σε σημείο βρασμού το μείγμα το αποσύρετε και το αδειάζετε το πάνω από τη σοκολάτα. Το αφήνετε για 2 λεπτά και έπειτα ανακατεύετε καλά με σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να λιώσει τελείως η σοκολάτα και να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Αφήνετε το μείγμα να κρυώσει και να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και στη συνέχεια το απλώνετε ομοιόμορφα πάνω από την καραμέλα με τους ξηρούς καρπούς. Πασπαλίζετε περιμετρικά την τάρτα με τους ξηρούς καρπούς που κρατήσατε και την βάζετε πάλι στο ψυγείο για 1 ώρα να παγώσει η σοκολάτα.
Use Facebook to Comment on this Post