O συγγραφέας Brian Andreas μας λέει ότι: «Υπάρχουν μέρες που χαρίζω λόγια ανακούφισης στον εαυτό μου, με τον τρόπο που τα δέντρα χαρίζουν τα φύλλα τους στο έδαφος…
και αυτό είναι αρκετό για να φροντίσω τον εαυτό μου». Η αυτοφροντίδα δεν είναι και πολύ εύκολη υπόθεση, ακόμα κι αν φαίνεται ότι θα έπρεπε να γίνεται από εμάς φυσικά ή χωρίς προσπάθεια. Η συγκέντρωση στους στόχους, στα επιτεύγματα και στις προσδοκίες μας είναι σημαντική, αλλά η διαχείριση αυτών των πραγμάτων εις βάρος της απόλαυσής μας στη ζωή δεν θα έχει ποτέ μακροπρόθεσμα καλά αποτελέσματα. Η αυτοφροντίδα επίσης δεν είναι η τεχνική της μίας φοράς· γι’ αυτό, οι παρακάτω πρακτικές θα σας βοηθήσουν να φροντίζετε συνεχώς τον εαυτό σας, με τους τρόπους που αξίζετε.
Αυτοφροντίδα για το μυαλό
1: Καταγράψτε οτιδήποτε θετικό λένε για εσάς κάθε μέρα και κρατήστε το αρχείο ή το ημερολόγιο για να τα διαβάσετε ξανά και ξανά, όταν το χρειάζεστε.
2: Καταγράψτε όλες τις εκείνες τις εργασίες που θα θέλατε να ολοκληρώσετε, αλλά ποτέ δεν καταφέρατε και βάλτε το σκοπό να εκπληρώνετε τουλάχιστον μία από αυτές κάθε εβδομάδα ή μήνα.
3: Αρχίστε να αποφασίζετε και με την καρδιά σας, αν συνήθως ακολουθείτε την κρίση του μυαλού σας ή προσπαθήστε να επιλέγετε με το νου σας, αν συνήθως ακολουθείτε την καρδιά σας· αν παρατηρήσετε ότι η ζωή σας βελτιώνεται, συνεχίστε με αυτό τον τρόπο.
4: Βρείτε χρόνο να ξαπλώσετε ή απλά να καθίσετε σε ένα φυσικό περιβάλλον, όπως σε ένα δάσος ή σε ένα πάρκο· η σύνδεση με τη φύση θα ανακουφίσει την πίεση που μπορεί να υπάρχει στο μυαλό σας.
5: Αλλάξτε τη ρουτίνα σας με κάποιο τρόπο, παίρνοντας έναν άλλο δρόμο για να πάτε στη δουλειά ή τρώγοντας σε άλλο εστιατόριο το μεσημεριανό σας· αυτές οι μικρές αλλαγές θα σας κρατούν σε εγρήγορση.
6: Δώστε τη συνειδητή σας προσοχή, όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας, όταν οδηγείτε, τρώτε ή πίνετε· όταν σκέφτεστε περισσότερο τις κινήσεις σας, νιώθετε ότι η μέρα σας είναι πιο γεμάτη και ζωντανή.
7: Σχεδιάστε τη μέρα σας έτσι, ώστε ένα μικρό μέρος της να αφορά καθαρά στη διασκέδαση και ψυχαγωγία σας και μη νιώθετε καμία ενοχή γι’ αυτή σας την ανάγκη.
8: Βρείτε μια νέα συνήθεια, που θα σας ωφελήσει μακροπρόθεσμα, όπως το να καταναλώνετε οπωσδήποτε ένα φρούτο την ημέρα, καθώς φεύγετε για τη δουλειά.
9: Βρείτε κάτι μικρό που σας είναι εκνευριστικό και σας ενοχλεί και βάλτε το σκοπό να επιλύσετε μια και καλή το ζήτημά του μέσα στις επόμενες 24 ώρες.
10: Διαλογιστείτε για τουλάχιστον λίγα λεπτά, πριν κοιμηθείτε το βράδυ, ώστε να αποδεχτείτε ό,τι συνέβη μέσα στη μέρα και να απελευθερώσετε οποιοδήποτε άγχος συσσωρεύτηκε.
11: Κάντε ένα πράγμα αποκλειστικά για τον εαυτό σας κάθε μέρα, για να τον ικανοποιήσετε.
12: Βάλτε στόχο να πετάτε ένα άχρηστο αντικείμενο από το σπίτι σας κάθε εβδομάδα ή μήνα.
13: Βρείτε μια ώρα την ημέρα, για να την περνάτε απολύτως μόνοι και κάντε ό,τι πιστεύετε ότι θα σας ωφελήσει περισσότερο.
14: Προσπαθήστε να μιλάτε σε ανθρώπους στις ουρές ή στο δρόμο· η ευγένεια και η κοινωνικότητα θα επηρεάσουν αρκετά τη διάθεσή σας.
15: Διαγράψτε ή απομακρύνετε κάθε αρνητικό φίλο από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Αυτοφροντίδα για το σώμα
1: Κάντε ένα γενικό τσεκ-απ, για να εντοπίσετε εγκαίρως προβλήματα στον οργανισμό σας, πριν γίνουν σοβαρά.
2: Πάρτε τις ανάσες σας βαθιά από την κοιλιά σας και το στήθος (τρεις φορές μέσα στη μέρα).
3: Χορέψτε – ακόμα κι αν είστε μόνοι σας στο σαλόνι.
4: Κάντε τις απαραίτητες διατάσεις μέσα στη μέρα για να μην πιάνεστε και για να αποφεύγετε τραυματισμούς.
5: Πάρτε τις σκάλες ή πηγαίνετε για τζόκινγκ κάποια στιγμή μέσα στη μέρα· αν επιλέγετε να είστε δραστήριοι, όταν νιώθετε ότι τεμπελιάζετε, θα αποκτήσετε γενικά περισσότερη ενέργεια.
6: Βεβαιωθείτε ότι το μεγαλύτερο μέρος της τροφής σας είναι υγιεινό.
7: Κάντε ένα απαλό μασάζ στους κροτάφους σας λίγες φορές την ημέρα (ειδικά στη δουλειά).
8: Να νιώθετε άνετα με το σώμα σας· αν δεν είστε, δουλέψτε το με απλά βήματα για να το καταφέρετε στο άμεσο μέλλον.
9: Πιείτε ένα ποτήρι νερού αμέσως μόλις ξυπνήσετε, πριν βγείτε από το σπίτι για τη δουλειά – και όποτε νιώθετε ότι είναι απαραίτητο βεβαίως για να μείνετε ενυδατωμένοι και δραστήριοι.
10: Όταν αγοράζετε καινούρια ρούχα, βεβαιωθείτε ότι τα νιώθετε πραγματικά άνετα πάνω σας.
11: Γυμναστείτε ή περπατήστε τουλάχιστον για πέντε λεπτά κάθε μέρα σε ένα φυσικό περιβάλλον.
12: Προσπαθήστε να σας βλέπει συχνά μέσα στην εβδομάδα ο ήλιος. Ιδανικά για περίπου 15 λεπτά την ημέρα.
13: Μυρίστε κάτι, του οποίου το άρωμα απολαμβάνετε και είναι το αγαπημένο σας, όπως λεβάντα ή δυόσμο.
14: Διαβάστε κάτι διασκεδαστικό κάθε μέρα.
15: Προσπαθήστε να κοιμάστε για λίγο το μεσημέρι, για να επαναφορτίζετε τις μπαταρίες σας για το υπόλοιπο της μέρας.
Αυτοφροντίδα για τη ψυχή
1: Δώστε στον εαυτό σας τις συμβουλές που θα δίνατε και στον καλύτερό σας φίλο.
2: Βάλτε το σκοπό να εντοπίζετε όμορφα στοιχεία της ζωής σας, όταν κανονικά δεν θα τα προσέχατε.
3: Να είστε το ευγενικό εκείνο άτομο που κρατά την πόρτα ανοιχτή για εκείνον που ακολουθεί.
4: Συγκεκριμενοποιήστε τα συναισθήματα που νιώθετε, ώστε να μπορέσετε αρχικά να τα αποδεχτείτε και στη συνέχεια να τα απελευθερώσετε.
5: Βάλτε το στόχο να μη σκέφτεστε τίποτα αρνητικό για τουλάχιστον πέντε λεπτά συνεχόμενα, πριν φύγετε από το σπίτι κάθε πρωί.
6: Σχεδιάστε να περνάτε περισσότερο χρόνο με θετικούς και παραγωγικούς ανθρώπους, όταν έχετε την επιλογή να το κάνετε.
7: Παίξτε ή χαϊδέψτε ένα κατοικίδιο τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.
8: Ρωτήστε τους φίλους σας τι είναι αυτό που τους αρέσει σε εσάς.
9: Χαιρετήστε γνωστούς και γείτονες όταν βρίσκεστε στο δρόμο.
10: Μη διστάσετε να αγοράζετε κάτι που και που, το οποίο να θέλετε πολύ, αλλά που δεν το χρειάζεστε (και μη νιώθετε ενοχές γι’ αυτό).
11: Σχεδιάστε μία φορά το μήνα να πηγαίνετε τον εαυτό σας σε ένα όμορφο μέρος, όπως σε ένα ξεχωριστό εστιατόριο ή στο αγαπημένο σας κατάστημα.
12: Συλλογιστείτε πάνω στα καθημερινά πράγματα στα οποία είστε καλοί και κακοί και προσδιορίστε τον τρόπο με τον οποίο θέλετε να βελτιωθείτε σε κάποιον τομέα της ζωής σας, χρησιμοποιώντας όμως εκείνα τα στοιχεία στα οποία είστε πραγματικά καλοί.
13: Μη διστάσετε να κάνετε ένα επιπλέον μπάνιο την ημέρα, αν αυτό είναι που θα σας χαλαρώσει.
14: Να είστε άνετοι να ζητήστε μια βοήθεια, όταν θα σας ωφελήσει και όχι μόνο όταν τη χρειαστείτε επειγόντως.
15: Σχεδιάστε εκδρομές κάθε τρίτο ή τέταρτο σαββατοκύριακο.
Use Facebook to Comment on this Post