Μας κάνει πολύ καλό, γι’ αυτό ας μην το ξεχνάμε. Το γέλιο είναι ο εσωτερικός μας γιατρός και έχει μεγάλη σημασία για τη ζωή και την υγεία μας…
Mια φίλη μου, που ζει στο Παρίσι, μου είχε μιλήσει για το «Club de Rire» (κλαμπ γέλιου). «Kάθε Σάββατο πρωί, συγκεντρωνόμαστε στους Kήπους του Λουξεμβούργου και ξεκαρδιζόμαστε στα γέλια, με αποτέλεσμα να γυρίζω σπίτι μου χαλαρωμένη και γεμάτη ευφορία. Nα κάνεις κι εσύ γελωτοθεραπεία, θα σου κάνει καλό», έτσι μου είπε. Ολα αυτά μού φάνηκαν κάπως υπερβολικά, δεν μπορούσα να καταλάβω πώς μπορεί να γελάει κάποιος κατά παραγγελία. Aργότερα έμαθα ότι κλινικές γέλιου υπάρχουν πολλές ανά τον κόσμο και ότι είναι μάλιστα ιδιαίτερα αποτελεσματικές.
Βαθιά ριζωμένη στα νευρωνικά δίκτυα του εγκεφάλου μας είναι η ανταπόκρισή μας με γέλιο σε ό,τι αστείο βλέπουμε, ακούμε ή βιώνουμε. Η μεγάλη σημασία του γέλιου στη ζωή μας επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι εξελικτικά θεωρείται πως προηγήθηκε της ομιλίας, ενώ τα μωρά γελούν προτού ακόμη μάθουν να μιλούν. Κάθε φορά που γελάμε το σώμα μας «ζει»: η αρτηριακή πίεση μειώνεται, οι καρδιακές αρτηρίες διευκολύνουν την κυκλοφορία του αίματος και του οξυγόνου, ενώ τα κύτταρα του ανοσοποιητικού είναι πολύ πιο ενεργά απέναντι σε ιούς.
Το γέλιο είναι φυσικό φάρμακο
Η γελωτοθεραπεία εντάσσεται στο πλαίσιο της ολιστικής ιατρικής, η οποία «βλέπει» τον άνθρωπο ως σύνολο (σώμα, νους, συναίσθημα) και δίνει μεγάλη σημασία στον τρόπο ζωής του. Δεν πρόκειται για μια αυταρχική μέθοδο ιατρικής που απαγορεύει και καταπιέζει, αλλά για μια χαρούμενη φυσική ιατρική που στόχο έχει να απελευθερώσει τον γιατρό που έχουμε μέσα μας, να μας κάνει να καταλάβουμε ότι ο οργανισμός μας διαθέτει τα δικά του παυσίπονα και ηρεμιστικά, καθώς και ένα πολύ σοφό σύστημα, που αν το ενεργοποιήσουμε μπορεί να έχουμε καταπληκτικά αποτελέσματα σε προληπτικό επίπεδο. Tο γέλιο από μόνο του δεν μπορεί να θεραπεύσει τις αλλεργίες ή τα καρδιαγγειακά μας προβλήματα, μπορεί όμως να τα προλάβει, να μας χαλαρώσει, να απαλύνει το βάρος των προβλημάτων μας.
Οι 10 ιδιότητες του γέλιου:
* Bοηθάει στη γρηγορότερη ανάρρωση. Mάλιστα, σε πολλά νοσοκομεία του εξωτερικού υπάρχουν «αίθουσες γέλιου», για να βοηθηθούν οι ασθενείς να αναρρώσουν πιο γρήγορα.
* Εχει παυσίπονη δράση, καθώς μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα των ενδορφινών, οι οποίες αποτελούν τα φυσικά αναλγητικά του οργανισμού. Παράλληλα, το στιγμιαίο γέλιο λειτουργεί ως κατευναστικό του πόνου, επειδή χρησιμοποιεί τα ίδια νευρωνικά κυκλώματα που χρησιμοποιούνται και για τη μεταφορά του ερεθίσματος πόνου στον εγκέφαλο. Επομένως, αυτή η «παρεμβολή» λειτουργεί ως στιγμιαίο αναλγητικό.
* Επουλώνει πιο γρήγορα τις πληγές. Μια κωμωδία στο DVD-player μπορεί να κλείσει ακόμα και τις πληγές μας πιο γρήγορα. Ο λόγος – εξηγούν οι ειδικοί – είναι ότι με το γέλιο τραντάζεται το σώμα και ανεβοκατεβαίνει κάπως απότομα το διάφραγμα, με αποτέλεσμα να τονώνεται αυτομάτως η κυκλοφορία του αίματος σε όλα τα μέλη μας. Η τόνωση της κυκλοφορίας με τη σειρά της επιταχύνει την επούλωση των πληγών.
* Tονώνει το αναπνευστικό μας, αφού «βαθαίνει» την αναπνοή και αποτελεί μια αποτελεσματική μέθοδο οξυγονοθεραπείας. Οταν γελάμε, ο αέρας μέσα στους πνεύμονες κινείται με μεγάλη ταχύτητα.
* Κινεί το διάφραγμα και έτσι γίνεται ένα εσωτερικό μασάζ σε όλη τη σπλαχνική κοιλότητα, με αποτέλεσμα να λειτουργεί καλύτερα το πεπτικό σύστημα και να μειώνονται συμπτώματα αεροφαγίας, δυσπεψίας κ.λπ.
* Eπιτυγχάνει καλύτερη οξυγόνωση στους μυς του προσώπου.
* Kαταπολεμά το στρες ενεργοποιώντας την έκκριση ενδορφινών (ορμονών της χαράς) και μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης και της αδρεναλίνης (ορμονών του στρες).
* Κάνει τους άλλους πιο ανοιχτούς. Εάν θέλετε κάποιος να ανοιχτεί απέναντί σας, απλώς κάντε τον να γελάσει. Οι άνθρωποι που μοιράζονται στιγμές γέλιου και χαράς είναι πιο πρόθυμοι να αποκαλύψουν πιο προσωπικές πληροφορίες στους άλλους, χωρίς μάλιστα να το αντιλαμβάνονται οι ίδιοι, όταν το πράττουν. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν ύστερα από σχετικά πειράματα βρετανοί ερευνητές.
* Καίει θερμίδες. Το να ξεσπάτε σε γέλια φαίνεται να είναι εξίσου αποτελεσματικό στην καύση θερμίδων με το γρήγορο περπάτημα. Η δρ Helen Pilcher, κωμικός με διδακτορικό στη βιολογία, μελέτησε τις έρευνες που υπάρχουν σχετικά με το γέλιο και τα αποτελέσματά της έδειξαν ότι το δυνατό και ανεξέλεγκτο γέλιο μπορεί να «κάψει» ακόμα και 120 θερμίδες την ώρα, όσες δηλαδή θα καίγατε αν περπατούσατε σε μέτρια ένταση. Τέλος, μέσα από την έρευνα φάνηκε ότι μια ομάδα μυών (έσω λοξός κοιλιακός), που είναι σημαντική για τη δημιουργία του πολυπόθητου «six pack», ενεργοποιείται περισσότερο από το δυνατό γέλιο παρά από τα γνωστά «ροκανίσματα».
* Ενισχύει τη μάθηση. Ερευνητές ανακάλυψαν ότι το χιούμορ βοηθά τα μικρά παιδιά να μαθαίνουν πιο εύκολα νέα πράγματα. Ο λόγος για τον οποίο το γέλιο ενισχύει τη μάθηση δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρος, αλλά οι ερευνητές προτείνουν δύο πιθανές εξηγήσεις. Η πρώτη σχετίζεται με την ιδιοσυγκρασία των παιδιών, με την έννοια ότι τα πιο γελαστά παιδιά είναι και ανοιχτά και πρόθυμα να εμπλακούν με επιτυχία σε ένα νέο έργο. Η δεύτερη βασίζεται στη χημεία του εγκεφάλου και υποστηρίζει ότι η ντοπαμίνη που αυξάνεται χάρη στο γέλιο ενισχύει την ικανότητα μάθησης.
Use Facebook to Comment on this Post