Μπορεί πιο παλιά να μπορούσες να θυμηθείς και την παραμικρή λεπτομέρεια, πλέον όμως δυσκολεύεσαι να θυμηθείς το όνομα του…
ανθρώπου που μόλις σου συστήθηκε; Μην αγχώνεσαι, δεν έχεις αρχίσει να γερνάς τόσο πολύ ή να παθαίνεις αλτσχάιμερ!
Ο ιππόκαμπος, η περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνος για την οικοδόμηση της μνήμης, χάνει το 5% των νευρικών κυττάρων του κάθε δεκαετία που περνά. Πλέον, η γήρανση επιβραδύνει την παραγωγή της ακετυλοχολίνης, ενός νευροδιαβιβαστή ζωτικής σημασίας για τη μάθηση και τη μνήμη. Με βάση αυτά τα δεδομένα, οι επιστήμονες κάποτε πίστευαν ότι η διανοητική ικανότητα ενός ατόμου κορυφώνεται νωρίς στην ενήλικη ζωή και στη συνέχεια παίρνει την κατηφόρα. Κατά τη διάρκεια, όμως, των τελευταίων δεκαετιών, η έρευνα διαπίστωσε ότι ο εγκέφαλος των ενηλίκων είναι ακόμη σε θέση να σχηματίσει νέα νευρωνικά δίκτυα μνήμης. Η διαδικασία αυτή είναι γνωστή ως neuroplasticity. Η καθησυχαστική τελευταία σκέψη: Με λίγη προσπάθεια, ο καθένας μπορεί να ενισχύσει την εξουσία τους ανάμνηση.
Πάμε να δούμε 5 tricks για να βελτιώσεις τη μνήμη σου;
Παίξε παιχνίδια που εξασκούν τη μνήμη
Παζλ όπως Sudoku και σταυρόλεξα μπορoύν να βελτιώσουν τη μνήμη και να καθυστερήσουν επιβράδυνση του εγκεφάλου, αν και οι ειδικοί δεν είναι ακόμα σίγουροι γιατί. Μερικές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι, ενώ τα σταυρόλεξα μπορούν να σε βοηθήσουν να θυμάσαι την πρωτεύουσα της Μπουρκίνα Φάσο, υπάρχουν λίγα στοιχεία για το ότι θα καταφέρουν να τονώσουν τις επιδόσεις σου στο πιο γενικά καθήκοντα, όπως να θυμάσαι που έχεις παρκάρει! Βεβαίως, μια άλλη μελέτη, του 2011, έδειξε ότι οι συμμετέχοντες στη μελέτη οι οποίοι έπαιζαν για 6 χρόνια το παιχνίδι «Double Decision» έχουν βελτιώσει τη συγκέντρωσή τους τόσο πολύ που είχαν 50% χαμηλότερο ποσοστό τροχαίων ατυχημάτων.
Φάε σωστά
Σύμφωνα με τον Gary Small , MD , διευθυντής του UCLA κλινική Memory ,τα superfoods μνήμης πρέπει να είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά, τα οποία προστατεύουν το μυαλό σου από τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες. Είναι επίσης τροφές με χαμηλό γλυκαιμικούς υδατάνθρακες , όπως το αλεύρι βρώμης , και τροφές με ωμέγα – 3 λιπαρά οξέα . Στην πραγματικότητα , μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neurology διαπίστωσε ότι τα άτομα με χαμηλά επίπεδα των ωμέγα -3 λιπαρά οξέα είχαν εγκεφάλους που φαίνεται να είναι δύο χρόνια μεγαλύτεροι στις μαγνητικές τομογραφίες
Σταμάτα να είσαι multitasking
«Ένας λόγος που οι άνθρωποι δεν μπορoύν να θυμηθούν πού είναι τα κλειδιά τους είναι ότι δεν δίνουν την πρέπουσα προσοχή όταν τα τοποθετούν» λέει ο Mark McDaniel, PhD, καθηγητής ψυχολογίας και ερευνητής μνήμης στο Πανεπιστήμιο Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις. Μελέτες έχουν δείξει ότι παίρνει οκτώ δευτερόλεπτα για να δεσμευτεί πλήρως ένα κομμάτι των πληροφοριών στη μνήμη μας. Η μόνη πρακτική λύση είναι την ώρα που κάνεις κάτι, όπως να αφήνεις τα κλειδιά στο ραφάκι δίπλα στη πόρτα, να κάνεις μόνο αυτό. Με λίγα λόγια δεν είναι λύση να μιλάς στο τηλέφωνο, να λύνεις το λουρί του σκύλου, να σκέφτεσαι τι θα μαγειρέψεις και να αφήνεις και τα κλειδιά στο ραφάκι καθώς όπως καταλαβαίνεις όταν θα τα ψάχνεις…. Δεν θα τα βρίσκεις!
Κοιμήσου περισσότερο
Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια ανακάλυψαν ότι η απώλεια τριών-τεσσάρων ωρών από τον βραδινό μας ύπνο (ακόμα και αν συμβεί μόνο για ένα βράδυ) μπορεί να διαβρώσει τη μνήμη. Και το περιοδικό Nature Neuroscience πρόσφατα ανέφερε ότι ένας τρόπος για να επιβραδύνεται η γήρανση στους ενήλικες, είναι να βελτιωθεί η ποσότητα και η ποιότητα των ωρών ύπνου! Κατά τη διάρκεια του βαθύ ύπνου (οκτώ ώρες ή και περισσότερο), πιστεύεται ότι ο εγκέφαλος αλλάζει τις αναμνήσεις από την προσωρινή έως μακροπρόθεσμη αποθήκευση.
Πήγαινε γυμναστήριο
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Irvine ανακάλυψαν πρόσφατα ότι λίγη άσκηση μπορεί να αποφέρει μεγάλα ψυχική οφέλη. Έβαλαν, λοιπόν, μια ομάδα ατόμων σε στατικά ποδήλατα για έξι λεπτά, ενώ μια άλλη ομάδα να στέκονται πάνω σε τακούνια. Στη συνέχεια, η ενεργή ομάδα απέδωσε σημαντικά καλύτερα στο τεστ μνήμης που τους δόθηκε. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η ενίσχυση μπορεί να συνδέεται με τη χημική ουσία του εγκεφάλου που παράγεται όταν αθλούμαστε, την νορεπινεφρίνη, η οποία έχει ισχυρή επίδραση στη μνήμη.
Use Facebook to Comment on this Post