Νέο φάρμακο ρίχνει την χοληστερίνη σε… βρεφικά επίπεδα

1Ένα πειραματικό φάρμακο μπορεί να ελαττώσει την χοληστερόλη σε επίπεδα που περισσότερο θυμίζουν μωρό παρά ενήλικα, αναφέρουν επιστήμονες από τη Βρετανία.

Το φάρμακο λέγεται αλιροκουμάμπη (alirocumab) και είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που ήδη έχει κερδίσει το προσωνύμιο «φάρμακο Πάκ-Μαν» επειδή όπως το φημισμένο ηλεκτρονικό παιχνίδι της δεκαετίας του ’80 «καταβροχθίζει» έναν «εχθρό».

Ο «εχθρός» αυτός είναι μόρια μίας πρωτεΐνης, που λέγεται PCSK9 και εμποδίζει το ήπαρ να εκκαθαρίσει την επονομαζόμενη «κακή» (LDL) χοληστερόλη από τον οργανισμό.

Η αλιροκουμάμπη χορηγείται με ένεση κάθε δύο εβδομάδες και «μπορεί να αποτελέσει την πιο σημαντική εξέλιξη εναντίον της χοληστερόλης από την εποχή της εισαγωγής των στατινών», κατά τον δρα Κάουζικ Ρέι, καθηγητή Πρόληψης Καρδιαγγειακών Ασθενειών στο Πανεπιστήμιο St George’s του Λονδίνου ο οποίος ηγείται των δοκιμών του φαρμάκου στη Βρετανία.

Οι στατίνες είναι τα φάρμακα που χορηγούνται για την ελάττωση της χοληστερόλης.

Όπως δήλωσε ο δρ Ρέι στην εφημερίδα «Sunday Times», σε μελέτη με 2.338 εθελοντές οι οποίοι είχαν πάθει έμφραγμα, εγκεφαλικό ή κινδύνευαν να τα εκδηλώσουν, το 40% όσων πήραν το νέο φάρμακο μαζί με μία στατίνη είδαν την LDL τους να μειώνεται μέσα σε έναν χρόνο σε επίπεδα κάτω από… 28 mg/dl!

Τα επίπεδα αυτά μόνο σε νεογέννητα μωρά μπορούν να βρεθούν και όχι βεβαίως σε ενήλικες, στους οποίους το ιδεώδες (για τους ασθενείς όπως διαβητικοί και καρδιοπαθείς) είναι να μην υπερβαίνει η LDL τα 70 mg/dl.

Το αντίστοιχο ιδεώδες όριο για τους υγιείς είναι τα 100 mg/dl.

Επειδή ωστόσο λίγοι άνθρωποι έχουν τόσο χαμηλή LDL, ικανοποιητικά θεωρούνται και τα επίπεδα 70-100 mg/dl για τους ασθενείς και 100-129 mg/dl για τους υγιείς.

Τα επίπεδα που επιτεύχθηκαν στη νέα μελέτη μείωσαν δραστικά τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού, τόνισε ο δρ Ρέι, προσθέτοντας πως ακόμα και σε ασθενείς που αδυνατούσαν να πάρουν στατίνες, η αλιροκουμάμπη μείωσε κατά 50% την LDL.

Ωστόσο η μείωση αυτή έφτανε το 75% σε συνδυασμό με τις στατίνες.

«Είναι η μεγαλύτερη μείωση που έχουμε δει από τότε (σ.σ. το 1987) που εγκρίθηκε η πρώτη στατίνη», είπε ο δρ Ρέι.

«Ωστόσο το γεγονός πως κάποιος αποκτά σχεδόν βρεφική χοληστερόλη, δεν σημαίνει ότι και ο κίνδυνος για έμφραγμα γίνεται βρεφικός – ει μη τι άλλο, μιλάμε για ενήλικο σώμα – αλλά οπωσδήποτε η προστασία είναι μεγάλη».

Οι μελέτες με την αλιροκουμάμπη συνεχίζονται.

Πηγη healthier

 

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *