Τέσσερεις τροφές εχθροί της μακροζωίας

Το μυστικό για να τα εκατοστίσει κάποιος δυστυχώς δεν έχει ανακαλυφθεί ακόμη, η υγιεινή διατροφή, όμως, μπορεί να παίξει ρόλο στο να…
σβήσει κάποιος μια τούρτα γεμάτη κεριά. Αυτό σημαίνει ότι εκτός από υγιεινές επιλογές φρούτων, λαχανικών και προσοχή στην πρόσληψη λιπαρών και επεξεργασμένων τροφών, χρειάζεται να αποφύγουμε και κάποιες τροφές, οι οποίες μειώνουν τις πιθανότητες να δούμε όλα μας τα μαλλιά κάτασπρα και να ζήσουμε εγγόνια και δισέγγονα.

Οι τροφές αυτές επηρεάζουν τα άκρα των χρωμοσωμάτων που ονομάζονται τελομερή και τα οποία παρέχουν προστασία στο DNA από βλάβες. Για να κατανοήσετε καλύτερα τη χρησιμότητά τους, σκεφτείτε τα σαν τις πλαστικές άκρες που έχουμε στα κορδόνια και τα κρατούν σφιχτά, προστατεύοντάς τα να μην ανοίξουν και χαλάσουν.

Τα τελομερή μικραίνουν με το πέρασμα του χρόνου σύμφωνα με το τμήμα Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου της Γιούτα και όσο περισσότερο μικραίνουν, μπορεί να προκαλέσουν δυσλειτουργία και φθορά των κυττάρων, ενώ συνδέονται και με εμφάνιση καρκίνου και καρδιαγγειακών παθήσεων.

Για να προστατέψουμε, λοιπόν τα πολύτιμα για την υγεία μας τελομερή, χρειάζεται να προσέξουμε τις διατροφικές μας επιλογές. Και μέσα σε αυτές, τα παρακάτω πρέπει να αποφεύγονται.

Αναψυκτικά: η ζάχαρη είναι «κακά νέα» για τα τελομερή

Μελέτη που έγινε σε περισσότερα από 5 χιλιάδες άτομα και δημοσιεύτηκε στο American Journal of Public Health έδειξε ότι η καθημερινή κατανάλωση αναψυκτικών συνδέεται με 4,6 χρόνια γήρανσης και δεν απέχει πολύ από τη γήρανση που προκαλεί το κάπνισμα. Όσο λιγότερη ήταν η καθημερινή κατανάλωση αναψυκτικών βέβαια, τόσο μικρότερη ήταν η φθορά, αλλά και πάλι η γήρανση του οργανισμού επιταχύνεται. Παρ’ όλο που οι ερευνητές δεν βρήκαν διασύνδεση ανάμεσα στα τελομερή και τα αναψυκτικά διαίτης χωρίς ζάχαρη, υπάρχει πιθανότητα κι αυτά να μην είναι καλύτερα από τα αντίστοιχά τους με ζάχαρη. Ο λόγος είναι ότι σύμφωνα με έρευνες, τα αναψυκτικά αυτά σε καθημερινή κατανάλωση συνδέονται με 67% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Συν του ότι οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες αυξάνουν τη λιγούρα για γλυκό.

Επεξεργασμένο κρέας: νόστιμο, αλλά επικίνδυνο

Άλλος ένας εχθρός των τελομερών είναι και το επεξεργασμένο κρέας, όπως τα λουκάνικα, τα ζαμπόν, τα πεπερόνι και όλα αυτά τα νόστιμα, αλλά επικίνδυνα, λιπαρά κρέατα. Μελέτη του 2008 που πραγματοποιήθηκε σε 840 άτομα και δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition έδειξε ότι όσοι κατανάλωναν μία ή περισσότερες μερίδες επεξεργασμένου κρέατος κάθε εβδομάδα, παρουσίαζαν μικρότερα τελομερή από αυτούς που το απέφευγαν.

Κόκκινο κρέας: εκτός από την καρδιά, επηρεάζει και τα τελομερή

Η αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος, όπως μπριζόλες, μπιφτέκια κ.ο.κ. συνδέεται εδώ και χρόνια με εμφάνιση καρδιακών παθήσεων και καρκίνου κι όσο κι αν τα επιθυμούμε στο τραπέζι μας, οι επιπτώσεις τους μάλλον συνδέονται με την επίδραση που έχουν στα τελομερή. Στο πλαίσιο μελέτης για το Journal Clinical Nutrition, οι ερευνητές τάιζαν ποντίκια με μοσχάρι ή κοτόπουλο για 4 εβδομάδες και παρατήρησαν ότι αυτά που τρέφονταν με το κόκκινο κρέας παρουσίαζαν μειωμένα τελομερή στα κύτταρα του εντέρου. Παρόμοια είναι τα ευρήματα και στην περίπτωση του άσπρου κρέατος, αν και όσον αφορά το κόκκινο οι επιδράσεις ήταν μεγαλύτερες. Υπάρχουν, όμως, και καλά νέα: Όταν στη διατροφή μας υπάρχει αρκετό ανθεκτικό άμυλο (υγιεινός υδατάνθρακας που βοηθάει στην καύση του λίπους και βρίσκεται σε μπανάνες, φακές, βρώμη, άσπρα φασόλια, καστανό ρύζι κ.λπ.), οι επιπτώσεις του κόκκινου κρέατος μειώνονται.

Αλκοόλ: το «ακόμη ένα ποτηράκι» πειράζει

Όπως και με το κόκκινο κρέας, το αλκοόλ δεν έχει και την καλύτερη φήμη, αφού συνδέεται με χρόνιες παθήσεις. Συγκεκριμένα, μελέτη που παρουσιάστηκε το 2010 στο American Association for Cancer Research Annual Meeting έδειξε ότι το αλκοόλ μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία σμίκρυνσης των τελομερών κι αυτό φάνηκε μετά από μελέτη του DNA σε άτομα που έκαναν υπερκατανάλωση αλκοόλ. Όσοι έπιναν 4 ή παραπάνω ποτά την ημέρα είχαν κατά πολύ μικρότερα τελομερή σε σχέση με αυτούς που έκαναν μέτρια κατανάλωση. Για την ακρίβεια, ήταν σχεδόν τα μισά, γι’ αυτό θα ήταν μια καλή ιδέα να ελέγχετε περισσότερο τις ποσότητες αλκοόλ που καταναλώνετε, προκειμένου να σώσετε τα τελομερή και την υγεία σας.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *