Υπάρχει μια μεγάλη περίπτωση, να μην γνωρίζετε ότι έχετε το σύνδρομο του παγωμένου ώμου. Και μόνο κάποιες ενοχλήσεις στον ύπνο ή…
αυτός ο μόνιμος πόνος που δεν λέει να περάσει, να σας κινήσουν τις υποψίες ότι μπορεί να είναι κάτι πιο σοβαρό από ό,τι νομίζατε.
Αυτό το όχι και τόσο γνωστό σύνδρομο, προτιμά τις γυναίκες άνω των 40 και ξεκινά ως μια ενόχληση στον ώμο η οποία ωστόσο πολύ σύντομα θα εξελιχθεί σε σε έντονο πόνο όταν θα κάνετε κάποιες πολύ συγκεκριμένες κινήσεις. Σας θυμίζει κάτι;
Αν και οι ενοχλήσεις μπορούν να εμφανιστούν στον αυχένα και τον βραχίωνα, είναι γεγονός ότι ο πόνος βρίσκεται βαθιά στον ώμο. Σε αυτές τις περιοχές νιώθετε πιθανότατα δυσκαμψία, ενώ ο πόνος αυξάνεται με κάθε κίνηση που κάνετε με τον ώμο. Ακόμα και το να βγάλετε το σουτιέν μπορεί κάποια στιγμή να είναι επίπονο για εσάς. Συχνό φαινόμενο είναι ο νυχτερινός πόνος και ο πόνος τις πρώτες μέρες της ημέρας.
Από τι δημιουργείται όμως αυτός ο πόνος και πώς μπορούμε να τον θεραπεύσουμε;
Ο παγωμένος ώμος, που είναι επίσης γνωστός και ως συμφυτική φλεγμονή ή συμφυτική θυλακίτιδα προσβάλλει μόνο τον έναν ώμο. Αν και το ακριβές αίτιο δεν είναι γνωστό θεωρείται ότι ευθύνεται κάποιος τραυματισμός της άρθρωσης του ώμου ή των γειτονικών ιστών, ενώ εμφανίζεται κυρίως σε περιπτώσεις όπου δεν έχει εφαρμοστεί η κατάλληλη θεραπεία. Η πάθηση εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία έχει τρία στάδια και διαρκεί 12-24 μήνες.
Επώδυνο στάδιο:
Πόνος με την κίνηση, σπασμός, πόνος που δεν μπορεί να εντοπισθεί, επιδείνωση του πόνου τη νύχτα και στη χαλάρωση
Περιοριστικό στάδιο:
Λιγότερος πόνος αλλά αυξημένη δυσκαμψία, μειωμένος πόνος τη νύζτα και στη χαλάρωση και μια άβολη αίσθηση στις οριακές κινήσεις του ώμου
Στάδιο αποκατάστασης:
Πολύ λιγότερος πόνος και αύξηση του εύρους κίνησης της άρθρωσης, αυτόματη αποκατάσταση, αλλά συχνά ατελής
Δεν χρειάζεται όμως να ανησυχείτε. Ο παγωμένος ώμος μπορεί να επιστρέψει στην αρχική υγιή του κατάσταση με ασκήσεις, φαρμακευτική αγωγή σε συνδυασμό με φυσικοθεραπεία, αλλά και με χειρουργική επέμβαση όταν αυτό απαιτηθεί. Σε κάθε περίπτωση όταν νιώσετε τα συμπτώματα απευθυνθείτε στον γιατρό σας.
Use Facebook to Comment on this Post