4 φανταστικοί λόγοι για να ξεκινήσεις πεζοπορία σήμερα

Από την Χριστίνα Μαυρίδου, personal trainer
Να γιατί το περπάτημα σου κάνει καλό και θα σε βοηθήσει να σμιλεύσεις το κορμί σου…
Τα πόδια σου θα δείχνουν καλύτερα
Στις περισσότερες πεζοπορίες πρέπει να ανέβεις σε ψηλό λόφο ή και σε βουνό και μετά να κατέβεις, ένας συνδυασμός που αποτελεί εξαιρετική προπόνηση για τα πόδια.

“Η πεζοπορία στο βουνό μοιάζει πολύ με το να ανεβαίνεις σκάλες ή να κάνεις προβολές, ενδυναμώνοντας τους γλουτούς, τους τετρακεφάλους, τους δικεφάλους των ποδιών και τις γάμπες” επισημαίνει η Χριστίνα Μαυρίδου.
Το κατέβασμα όμως είναι αυτό που θα κάνει τα πόδια σου να πονέσουν – και που τα σμιλεύει. Για να κατέβεις ένα λόφο, οι γλουτοί και οι τετρακέφαλοί σου κάνουν ελεγχόμενη δουλειά για να σταθεροποιήσουν τα γόνατα και τα ισχία ώστε να μην πέσεις.

Αυτού του είδους οι συσπάσεις (ονομάζονται εκκεντρικές συσπάσεις, το ίδιο είδος που βιώνουν οι μύες σου όταν κατεβάζεις αργά ένα βάρος στο γυμναστήριο) “ταλαιπωρούν” περισσότερο τις μυϊκές ίνες, επειδή αντιστέκεσαι στη δύναμη της βαρύτητας κόντρα στο βάρος, που εδώ είναι το βάρος του σώματός σου. Αυτό σημαίνει πως, παρότι δε θα λαχανιάζεις στην κατάβαση, οι μύες σου δε θα τεμπελιάζουν ούτε 1 δευτερόλεπτο.

Κάθε βήμα σφίγγει τον κορμό σου
Το περπάτημα σε δύσκολο έδαφος απαιτεί από τους κοιλιακούς, τους πλάγιους κοιλιακούς και τη μέση σου να δουλεύουν για να κρατήσουν το σώμα σου σταθερό και όρθιο – ακόμα περισσότερο όταν κουβαλάς σακίδιο.

Shape tip: «Αν υποφέρεις από πόνους στη μέση, κήλη ή έχεις κάποιο άλλο μυοσκελετικό πρόβλημα με τη μέση, μην τη φορτώνεις με μεγάλο βάρος, για να μην την επιβαρύνεις. Συγκεκριμένα, φρόντισε ο σάκος να μην ξεπερνάει το 1 κιλό. Σφίξε πολύ καλά τους κοιλιακούς σου και τους γλουτούς σου, οι οποίοι προστατεύουν τη μέση από κραδασμούς», σχολιάζει η ειδικός. Θα κάψεις θερμίδες (400 έως 800 την ώρα) και δε θα τραυματιστείς.

Σε βοηθά να κινείσαι καλύτερα
Πολλές από τις κλασικές ασκήσεις –τρέξιμο, περπάτημα, προβολές, καθίσματα– σε κάνουν να κινείσαι μπρος-πίσω ή πάνω-κάτω. Η πεζοπορία σε αναγκάζει να κινείσαι προς κάθε κατεύθυνση: περπατάς, περνάς πάνω από πεσμένα δέντρα ή βράχους και περπατάς πλάγια σε ένα γλιστερό σημείο. «Όταν κινείσαι σε πολλαπλές κατευθύνσεις, ενδυναμώνεις τους σταθεροποιητικούς μυς, που παίρνουν φωτιά για να αποτρέψουν τους συνηθισμένους τραυματισμούς» λέει η ειδικός.

Είναι το «χάπι της χαράς»
Έρευνα δείχνει πως τέτοιες εμπειρίες ωφελούν σημαντικά τη διανοητική σου κατάσταση: Άνθρωποι που περπάτησαν για 50 λεπτά στη φύση ανέφεραν λιγότερο άγχος και περισσότερη χαρά, σύμφωνα με μελέτη στο Landscape and Urban Planning.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *