Γράφει η Γεωργία Χριστίνα Κανελλοπούλου, ψυχολόγος-οικογενειακή σύμβουλος
Είναι αλήθεια πως οι χωρισμοί έχουν αυξηθεί ραγδαία και πως πλέον ένα ζευγάρι χωρίζει πολύ πιο εύκολα από όσο παλιότερα…
Αν ρωτήσεις το γιατί συμβαίνει αυτό οι απαντήσεις είναι σχεδόν ίδιες:
Δεν ταιριάζαμε,
δεν επικοινωνούσαμε πλέον,
σταμάτησαν να μας αρέσουν τα ίδια πράγματα,
ο γάμος έφθειρε τον έρωτα.
Η αλήθεια, όμως, είναι πως οι πραγματικοί λόγοι που οδηγείται ένα παντρεμένο ζευγάρι στο χωρισμό είναι πολυπαραγοντικοί και υπάρχουν πριν καν αποφασίσει το ζευγάρι να παντρευτεί.
Στην αρχή μιας σχέσης τείνουμε να εθελοτυφλούμε και να εξιδανικεύουμε τον σύντροφο που έχουμε απέναντι μας.
Συνήθως αυτό γίνεται για να προστατέψουμε τον εαυτό μας και να μη μείνουμε μόνοι. Ο φόβος της μοναξιάς μάς οδηγεί στο να παραβλέπουμε πράγματα που δεν μας αρέσουν, καταστάσεις που φοβόμαστε, αρνητικά συναισθήματα που δημιουργούνται, χωρίς να τα δίνουμε σημασία.
Ακόμη, έχουμε την βαθιά πεποίθηση πως με τα χρόνια θα αλλάξουμε το σύντροφο μας, κάτι που φυσικά δεν ισχύει. Η αλλαγή ξεκινά πάντα από εμάς και συμβαίνει μέσα μας. Ο φόβος ότι περνούν τα χρόνια και θα «μείνουμε στο ράφι», μας κάνει πολλές φορές να παίρνουμε επιπόλαιες και βιαστικές αποφάσεις, να συμβιβαζόμαστε πιο εύκολα, να προδίδουμε τις πραγματικές μας επιθυμίες.
Τα πολλά χρόνια σχέσης, επίσης, είναι παράγοντας που σε οδηγεί στο γάμο, ακόμα κι αν νιώθεις πως δεν ταιριάζεις απόλυτα με τον άλλον, απλά και μόνο για να νιώσεις πως δεν πήγε χαμένος ο χρόνος που ξόδεψες σ’ αυτή τη σχέση.
Όλα τα παραπάνω μας κάνουν να μη βλέπουμε τους κινδύνους που ενέχει αυτή η σχέση. Η ανάγκη για σχέση νικάει την πραγματική ανάγκη του να είμαστε καλά μέσα σε αυτήν.
Ποιοι είναι, λοιπόν, οι πιο σημαντικοί λόγοι που οδηγούν στο διαζύγιο και προϋπήρχαν και πριν τον γάμο;
1. Η έλλειψη επικοινωνίας
Η επικοινωνία είναι το άλφα και το ωμέγα σε όλες τις σχέσεις και συνήθως είναι κάτι που χτίζεται με τον χρόνο. Υγιής επικοινωνία σε ένα ζευγάρι είναι το να με ακούς και να σε ακούω, ακόμα και όταν αυτά που επικοινωνούμε συγκρούονται μεταξύ τους. Πόσο σίγουροι είμαστε πως η επικοινωνία με τον σύντροφό μας άλλαξε; Μήπως ήταν δυσλειτουργική από την αρχή;
2. Οικονομικά προβλήματα
Η οικονομική κατάσταση του καθενός καθώς και το πως διαχειρίζεται το άτομο τα οικονομικά του είναι διαφορετικό Το πως θα γίνεται η οικονομική διαχείριση είναι κάτι που το ζευγάρι πρέπει να συμφωνήσει πριν ακόμα παντρευτεί.
3. Απιστία
Η απιστία σημαίνει αυτομάτως έλλειψη σεβασμού και εμπιστοσύνης. Κάποιες φορές ο φόβος απιστίας και το έντονο συναίσθημα ζήλιας προϋπάρχει πριν το γάμο. Έπειτα όταν συμβεί, είναι σαν αυτοεκπληρούμενη προφητεία «περίμενα πως θα απιστήσεις». Και αναρωτιέσαι, η έλλειψη εμπιστοσύνης οδηγεί στην απιστία ή η απιστία στην έλλειψη της πρώτης;
4. Διαφορετικά ενδιαφέροντα
Οι διαφορές κάποιες φορές δεν μας ενώνουν. Τα ετερώνυμα έλκονται, αλλά μπορούν να παραμείνουν σε έλξη για πάντα; Στην αρχή της σχέσης μας ενθουσιάζει αν ο σύντροφό μας έχει μία διαφορετική ενασχόληση από εμάς. Έπειτα ίσως αυτά τα διαφορετικά ενδιαφέροντα να σαμποτάρουν τις δικές μας ανάγκες.
5. Χαμηλή αυτοεκτίμηση του ένα ή και των δύο συντρόφων
Η αυτοεκτίμηση είναι το κλειδί για μία επιτυχημένη και υγιής σχέση. Αν δεν αγαπάς και δεν αποδέχεσαι τον εαυτό σου, θα ενισχύονται οι φόβοι σου γύρω από την σχέση όπως π.χ φόβος εγκατάλειψης ή φόβος εγγύτητας. Όλο αυτό θα οδηγήσει το ζευγάρι σε σταδιακή απομάκρυνση. Η αυτοεκτίμηση δεν αποκτιέται μέσα στη σχέση, αλλά προϋπάρχει. Είσαι σίγουρος, λοιπόν ότι σε αγαπούσες πριν μπεις στη σχέση;
6. Διαφορετικό αξιακό σύστημα
Δύο σύντροφοι που έχουν διαφορετικά ‘’πιστεύω’’, για να επιβιώσουν θα πρέπει ο ένας από τους δύο να προδώσει τις αξίες του. Στην αρχή της σχέσης είμαστε διατεθειμένοι να θυσιάσουμε κάποιες αξίες μας, απομακρύνοντας παράλληλα τον εαυτό μας από αυτό που είμαστε. Οι αξίες μας θα κάνουν ξανά την εμφάνιση τους μέσα στη σχέση και τότε θα υπάρξει σύγκρουση αξιών μεταξύ των δύο συντρόφων.
7. Στόχοι για το μέλλον
Πώς βλέπατε και οι δύο το μέλλον πριν παντρευτείτε; Πως το βλέπετε τώρα; Αν ζωγραφίσετε και οι δύο το μέλλον σε ένα χαρτί θα ταιριάζουν οι εικόνες σας; Αν όχι, σίγουρα είναι κάτι που στο μέλλον θα οδηγήσει σε συγκρούσεις.
Use Facebook to Comment on this Post