Μετά την παραίτηση του υφυπουργού Κώστα Ζουράρι τα σενάρια περί ανασχηματισμού φουντώνουν ολοένα και περισσότερο. Σύμφωνα με τους κύκλους που διοχετεύουν στη δημοσιότητα αυτά τα σενάρια, το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες εντός του 2018 απομακρύνεται.
Όχι επειδή ο κ. Τσίπρας δεν το εξέτασε με ζέση (παρά τις επίσημες διαβεβαιώσεις του ότι η κυβέρνηση «θα εξαντλήσει την τετραετία), αλλά διότι οι προϋποθέσεις που ήθελε για να προσφύγει με ελπίδες στις πρόωρες κάλπες, δεν του βγαίνουν.
Με το «Μακεδονικό» σε ερεβώδη φάση η οποία κάθε άλλο παρά προοιωνίζεται «εθνική επιτυχία» και την «καθαρή έξοδο» να διαγράφεται μετά την αξιολόγηση όλο και πιο… «βρώμικη» και επιβαρυμένη με πρόσθετα μέτρα, (μείωση του αφορολόγητου νωρίτερα, 120.000 πλειστηριασμοί, αύξηση του ΦΠΑ κ.λ.π.) ο κ. Τσίπρας δεν θα έχει κάποιο πειστικό «αφήγημα» να πλασάρει στην κοινωνία. Και, κυρίως, στο εκλογικό του ακροατήριο προκειμένου να το συσπειρώσει, με αποτέλεσμα να διαγράφεται ο κίνδυνος η πιθανολογούμενη εκλογική του ήττα, να μετατραπεί σε πανωλεθρία που δεν θα του επιτρέψει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στις μετεκλογικές εξελίξεις. Ιδίως αν η ΝΔ δεν κατορθώσει να εξασφαλίσει αυτοδυναμία.
Έτσι, μπήκε πάλι στο τραπέζι το χαρτί του ανασχηματισμού, που θα επιτρέψει μια (επικοινωνιακή, έστω) επίφαση κυβερνητικής «ανανέωσης» και της δημιουργίας ενός αξιόμαχου σχήματος που θα διαχειρισθεί τις δυσκολίες που θα υπάρξουν μετά το «τέλος των μνημονίων», με την προβολή του επιχειρήματος που χρησιμοποιήθηκε και τον Αύγουστο του 2015: «καλύτερα εμείς, παρά οι νεοφιλελεύθεροι και κοινωνικά ανάλγητοι αντίπαλοί μας…». Και βλέποντας και κάνοντας….
Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ήδη γίνει βολιδοσκοπικές κρούσεις προς υποψήφιους για υπουργεία στα οποία θα υπάρξουν αλλαγές ηγεσίας. Με σχεδόν βέβαιο ότι ο κ. Μουζάλας θα φύγει από το Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο κ. Νίκος Ξυδάκης θεωρεί εαυτόν σίγουρο διάδοχό του μετά από «κουβέντες» που του έχουν γίνει.
Για την θέση της κ. Κονιόρδου που έχει από καιρό αποφασισθεί ότι θα εγκαταλείψει το υπουργείο Πολιτισμού και γενικώς κρίνεται ως αποτυχούσα, οι πληροφορίες λένε ότι πρόταση διαδοχής της έχει ήδη γίνει στον κ. Νίκο Φίλη, ο οποίος, όμως, δεν δείχνει διατεθειμένος ν’ αποδεχθεί, επιμένοντας για την ανάληψη καθηκόντων σε άλλο υπουργείο, με προτίμηση το Παιδείας.
Να σημειωθεί, ότι ο κ. Φίλης, με το ειδικό εσωκομματικό βάρος που έχει αποκτήσει, είναι ίσως ο μόνος που είναι σε θέση να διαπραγματευτεί για το πιθανό υπουργείο που θα του προταθεί.
Και στο Μέγαρο Μαξίμου, ζυγίζεται με προσοχή το εάν και κατά πόσο συμφέρει να μείνει ο κ. Φίλης εκτός σχήματος (κάτι που διόλου ενοχλεί τον ίδιο…) και να επιδίδεται άνετα σε ασκήσεις εσωκομματικής αντιπολίτευσης.
Εν προκειμένω, ενδιαφέρον έχει ο προβληματισμός που επικρατεί στο Μαξίμου, αν την θέση του κ. Ζουράρι στο Παιδείας (με διευρυμένα, καθήκοντα, όχι τα… ανύπαρκτα που είχε ο γραφικός Ζουράρις…) θα την καταλάβει βουλευτής των ΑΝΕΛ, και πιθανότατα ο κ. Παπαχριστόπουλος, ο… μόνος από την Κ.Ο του κόμματος που δεν είναι υπουργός! Το τι θα γίνει με την (λεόντεια, πάντως, υπέρ των ΑΝΕΛ) «ισορροπία» υπουργικών θώκων στην κυβέρνηση, θα εξαρτηθεί από την πορεία των σχέσεων των δύο κυβερνητικών εταίρων, η οποία έχει διαταραχθεί σοβαρά εξ αιτίας του «μακεδονικού».
Στις σκέψεις του πρωθυπουργού, δεν περιλαμβάνονται αλλαγές στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης (πλην του υπουργού Οικονομικών κ. Παπαδημητρίου, ο οποίος κρίνεται ότι… λάθρα βίωσε την υπουργική θητεία του) λόγω διαπραγματεύσεων για την τέταρτη αξιολόγηση και χειρισμών για την «μεταμνημονιακή» περίοδο. Το ίδιο ισχύει και για την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, λόγω Σκοπιανού, χωρίς πάντως να αποκλείεται κάποια αλλαγή σ’ επίπεδο αναπληρωτού ή υφυπουργού.
Με δεδομένη την «διάθεση» του κ. Νίκου Παππά να εγκαταλείψει το σημερινό του υπουργείο για κάποιο «βαρύτερο» παραγωγικό, και των καλών σχέσεων που εξακολουθεί να έχει με τον πρωθυπουργό, είναι πολύ πιθανόν να «παιχτεί» κάτι γύρω από την καρέκλα που σήμερα καταλαμβάνει ο κ. Σταθάκης στο Ενέργειας και Περιβάλλοντος.
Δεδομένη, επίσης, δεν θα πρέπει να θεωρείται η παραμονή του κ. Σκουρλέτη (με τις κατά καιρούς διαφοροποιήσεις του…) στο Εσωτερικών, αλλά και στην περίπτωσή του ισχύει ο ίδιος προβληματισμός με αυτόν για τον κ. Φίλη: αντέχουν να τον έχουν «απ’ έξω»;
Use Facebook to Comment on this Post