Κατά την διάρκεια ανακαίνισης, ένας άντρας στην Τουρκία βρέθηκε μπροστά σε κάτι μοναδικό και ταυτόχρονα εντυπωσιακό!
Πιο συγκεκριμένα, το 1963 στην Νεάπολη (Nevsehir) Καππαδοκίας, άνοιξε τον τοίχο του. Βρέθηκε λοιπόν μπροστά σε μία αρχαία πόλη 5,000 ετών! Η περιοχή της Καππαδοκίας χαρακτηρίζεται από κωνικές εξάρσεις πορώδους βράχου. Οι βραχώδεις εξάρσεις άλλοτε έχουν ένα πυραμιδοειδές σχήμα κι άλλοτε συνθέτουν περίεργα συμπλέγματα.
Η σύσταση των βράχων, που φτάνουν σε ύψος μέχρι τα 80 μέτρα, έδωσε την δυνατότητα της δημιουργίας κλειστών χώρων με την εκμετάλλευση των σπηλαιωδών ανοιγμάτων και της λάξευσης του μαλακού βράχου. Με τον τρόπο αυτό σχηματίζονταν ολόκληρες υπόγειες εγκαταστάσεις και υπήρχαν επίσης οικισμοί που είχαν κατοικίες μέσα στο βράχο εξ ολοκλήρου ή τμηματικά με κτιστές υπερκατασκευές (όπως στο Προκόπιο), ενώ σε αρκετές περιπτώσεις μέσα στους λαξευτούς χώρους διαμορφώθηκαν εκκλησίες.
Αλλά η μεγαλύτερη υπόγεια πόλη του κόσμου, που βρέθηκε κάτω από το οχυρό Νέβσεχίρ κοντά στην πόλη της Καισάρειας πλέον φαίνεται να επισκιάζει όλα τα άλλα ευρήματα μέχρι σήμερα. Για να φανταστεί κανείς το μέγεθος της ευρεθείσας υπόγειας πόλης, αρκεί να ακούσει τα λόγια του δημάρχου που μιλά ότι οι παλιές υπόγειες στοές μοιάζουν σε μέγεθος με κουζίνα σε σχέση με τη νέα υπόγεια πόλη.
Έχουν ήδη αποκάλυψε πολλά αντικείμενα και “κρυφά” δωμάτια μαζί με αρκετά χιλιόμετρα σηράγγων και πολλές από αυτές είναι αρκετά ευρύχωροι ώστε να κινηθεί αυτοκίνητο μέσα τους. Το σύμπλεγμα θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ένα χώρος για την αποθήκευση και τη μεταφορά τροφίμων και προϊόντων. Υπεύθυνος δήλωσε ότι “μάλλον οι άνθρωποι που ασχολούνταν με τη γεωργία χρησιμοποιούσαν τις σήραγγες για τη μεταφορά γεωργικών προϊόντων στην πόλη”. Εκτιμά επίσης, ότι μία από τις σήραγγες περνά κάτω από Νέβσεχίρ και φτάνει μια μακρινή πηγή νερού.
Βρέθηκαν έκτακτοι οδοί (σήραγγες) διαφυγής
Σύμφωνα με σημερινές τούρκικες εφημερίδες στο διαδίκτυο, Στην υπόγεια πόλη 785.000 τετραγωνικών μέτρων, κάτω από το κάστρο Νέβσεχίρ (Νεάπολη), ανακαλύφθηκαν “στοές διαφυγής” φτιαγμένες για την περίπτωση μιας πιθανής κατάρρευσης, φωτιάς ή και άλλης έκτακτης ανάγκης. Η περιοχή έχει ήδη επισήμως καταχωρηθεί ως μνημείο Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς.
Use Facebook to Comment on this Post