Σε debate με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τα εθνικά θέματα μετέτρεψε ο Αλέξης Τσίπρας τη χθεσινή ομιλία του στη Βουλή, στη συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τους τρεις υπουργούς Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι ο πρωθυπουργός μίλησε από το κυβερνητικό έδρανο και όχι από το βήμα της Βουλής, αν και ξεκίνησε την ομιλία του με μια μάλλον ατυχή τοποθέτηση, θέλοντας να εξηγήσει το μάταιο – κατά τον ίδιο – της συζήτησης που προκάλεσε η ΝΔ: «Σπαταλάω τον πολύτιμο χρόνο μου», είπε συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας. Το ενδιαφέρον, άλλωστε, ήταν ούτως ή άλλως περιορισμένο, από τη στιγμή που η κυβέρνηση αποφάσισε να απορρίψει το «γαλάζιο» αίτημα για Προανακριτική.
Το αποτέλεσμα της κάλπης δικαίωσε πάντως για μία ακόμη φορά τη γνωστή ρήση του Χαρίλαου Φλωράκη ότι είναι… «γκαστρωμένη». Διότι άφησε σκιές για διαρροές από το κυβερνητικό στρατόπεδο, αφού οι ψήφοι για μη παραπομπή των τριών υπουργών ήταν λιγότερες από το άθροισμα των βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Γεγονός που ώθησε, μάλιστα, μέσα στη νύχτα, κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ να δικαιολογούν τα… αδικαιολόγητα. Κατά την ερμηνεία τους, λοιπόν, υπήρξαν κυβερνητικοί βουλευτές που «μπέρδεψαν τις κάλπες» και έτσι έριξαν άκυρο, δηλαδή λάθος ψηφοδέλτιο σε λάθος κάλπη (σ.σ.: δεν ήταν «ονομαστικές», αλλά αριθμημένες). Εξηγούσαν μάλιστα ότι:
– Στην κάλπη για τον Παναγιώτη Κουρουμπλή, βρέθηκαν 29 άκυρα ψηφοδέλτια, από τα οποία τα 9 αφορούσαν ψηφοδέλτια για Ξανθό-Πολάκη.
– Στην κάλπη για τον Ανδρέα Ξανθό βρέθηκαν 33 άκυρα, από τα οποία τα 12 αφορούσαν ψηφοδέλτια για Κουρουμπλή-Πολάκη.
– Στην κάλπη για τον Παύλο Πολάκη βρέθηκαν 31 άκυρα, από τα οποία 9 αφορούσαν ψηφοδέλτια για Κουρουμπλή-Ξανθό.
Είναι απορίας άξιον πάντως πώς «ταυτοποιήθηκαν» ότι ανήκαν σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τα συγκεκριμένα ψηφοδέλτια, αλλά κυρίως γιατί δεν συνέβη το ίδιο μπέρδεμα στην προηγούμενη ψηφοφορία, για την παραπομπή των 10 υπουργών και πρωθυπουργών των προηγούμενων κυβερνήσεων για τη Novartis, δεδομένου ότι οι κάλπες δεν ήταν μόνον τρεις, αλλά 10 – όσες και τα εγκαλούμενα πρόσωπα.
Για τα εθνικά θέματα, αν και αρχικά είπε ότι δεν θα πρέπει να αποτελούν αντικείμενο αντιπαράθεσης, ο πρωθυπουργός πέρασε στην αντεπίθεση, κατηγορώντας τον κ. Μητσοτάκη για ανευθυνότητα και διπλή ατζέντα. Αναφερόμενος συγκεκριμένα στην πρόσφατη συνάντηση του προέδρου της ΝΔ με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ στο Μόναχο, υποστήριξε πως άλλα είπε ενώπιόν του και άλλα λέει στο εσωτερικό. «Εγώ όσα είχα να πω, τα είπα μπροστά στον Έρντογαν, στο Μέγαρο Μαξίμου. Αν τολμάτε, να το κάνετε κι εσείς», τόνισε ο πρωθυπουργός, εμμένοντας ότι θα συνομιλήσει με τον Τούρκο πρόεδρο μόνον εάν ο ίδιος το κρίνει απαραίτητο.
Συγκεκριμένα:
– Για την υπόθεση των δύο στρατιωτικών, επέμεινε ότι η Αθήνα αναμένει τις αποφάσεις της τουρκικής Δικαιοσύνης.
– Για το επεισόδιο στα Ίμια, έκανε ειρωνική αναφορά στο «ευχαριστούμε τους Αμερικανούς» του Κώστα Σημίτη στην προηγούμενη κρίση στην περιοχή, συγκρίνοντας τη σημερινή αντίδραση του Ντόναλντ Τουσκ και των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπέρ των ελληνικών θέσεων.
– Για το Σκοπιανό, αντέκρουσε τις αιτιάσεις για μυστική διπλωματία και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση σήμερα ούτε έχει αλλάξει θέση ούτε την υπάρχουσα εθνική γραμμή για το ονοματολογικό.
– Για την πρόταση Μητσοτάκη σχετικά με το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, δήλωσε ανοιχτός στο να την εξετάσει, όπως και στο να ενημερώσει κατ’ ιδίαν τον πρόεδρο της ΝΔ για τα εθνικά θέματα, εφόσον εκείνος του το ζητήσει.
Κατά τα λοιπά, χαρακτήρισε τη «γαλάζια» πρόταση σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής ως «φθηνό αντιπερισπασμό» και επιτέθηκε στη ΝΔ για οικογενειοκρατία, παράνομους διορισμούς, έλλειψη ευθυξίας, σκάνδαλα και ευθύνες που, όπως είπε, ουδέποτε ανέλαβε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και κλιμακώνοντας την επίθεσή του στον κ. Μητσοτάκη, τον χαρακτήρισε «γιαλαντζί φιλελεύθερο» και «ακραίο πολιτικό», υποστηρίζοντας παράλληλα ότι έχει πάρει κεφάλι στη ΝΔ η ακροδεξιά της πτέρυγα.
Use Facebook to Comment on this Post