Οι Γερμανοί υποστηρίζουν ότι υπήρξε πίεση των Αθηνών ώστε να μειωθεί η ένταση της καταδίκης της Ρωσίας από τους ΥΠΕΞ της ΕΕ για την δηλητηρίαση του Σεργκέι Σκριπάλ στη Μ. Βρετανία και την υποτιθέμενη (δεν έχουν παρουσιαστεί αποδείξεις) ανάμειξη της Μόσχας.
Ο γερμανικός Τύπος καταγράφει τη δήλωση στήριξης στη Μ. Βρετανία με την κοινή ανακοίνωση των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών για την υπόθεση δηλητηρίασης του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του στο Σαλισπέρι όπως αναφέρει η ελληνική έκδοση της DW.
Ωστώσω όπως αναφέρει η ΕΕ δεν διατυπώνει σαφείς κατηγορίες κατά της Μόσχας και υποστηρίζει ότι υπήρξαν «αντιρρήσεις της Ελλάδας», οι οποίες φέρονται να οδήγησαν στη χρήση ηπιότερης γλώσσας στην ευρωπαϊκή ανακοίνωση.
«Η ΕΕ δεν προβαίνει σε ξεκάθαρη επίρριψη ευθυνών», γράφει για το θέμα η Frankfurter Allgemeine Zeitung. Όπως επισημαίνει η εφημερίδα της Φραγκφούρτης στην ηλεκτρονική της έκδοση, «σε ανακοίνωση που εκδόθηκε κατά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες αναφέρεται μόνο ότι η ΕΕ λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη την εκτίμηση της Μ. Βρετανίας ότι η Ρωσία είναι κατά πάσα πιθανότητα υπεύθυνη για την επίθεση.
Μια αιτία για τη συγκριτικά συγκρατημένη διατύπωση στο κείμενο θεωρείται ότι ήταν αντιρρήσεις της Ελλάδας».
Η FAZ υπενθυμίζει ότι «η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχαν υπογράψει μαζί με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ την περασμένη Πέμπτη μια σαφώς πιο προχωρημένη ανακοίνωση».
«Η ΕΕ διστάζει να επιρρίψει κατηγορίες εναντίον της Μόσχας», σημειώνει για το ίδιο θέμα σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η Süddeutsche Zeitung, συμπληρώνοντας ότι προπάντων «η Αθήνα ζητεί σαφείς αποδείξεις (σ.σ. για τη ρωσική υπαιτιότητα)».
Η εφημερίδα του Μονάχου παραθέτει επίσης δήλωση τηςAυστριακής υπουργού Εξωτερικών Κάριν Κνάισλ, η οποία επισήμανε ότι το ζητούμενο είναι σε πρώτη φάση «η διαλεύκανση» της υπόθεσης. Η SZ σχολιάζει ότι «στο δυτικό μέτωπο απέναντι στη Ρωσία μετά την επίθεση με δηλητήριο στο Σαλισμπέρι εμφανίζονται οι πρώτες ρωγμές». Ο Γερμανός αρθρογράφος αναφέρει ότι κατόπιν ενεργειών της Ελλάδας «η ανακοίνωση της ΕΕ μετριάστηκε. Αρχικά επρόκειτο να ασκηθεί κριτική στη ρωσική άρνηση ‘να ανταποκριθεί σε νόμιμα αιτήματα της βρετανικής κυβέρνησης’».
Η Welt γράφει στην ηλεκτρονική της έκδοση ότι «η ανακοίνωση περί ρωσικής ευθύνης προφανώς μετριάστηκε έπειτα από πιέσεις της Αθήνας».
Η εφημερίδα του Βερολίνου επισημαίνει ότι «τελικά η Ελλάδα αναγνώρισε πιθανή ευθύνη της Ρωσίας» και σχολιάζει ότι «η υπό αριστερή ηγεσία κυβέρνηση στην Αθήνα έχει επανειλημμένα ταχθεί υπέρ μιας χαλάρωσης των κυρώσεων κατά της Μόσχας για το θέμα της διένεξης στην Ουκρανία».
Εάν ισχύει ότι αναφέρει σύσσωμος ο γερμανικός Τύπος, τότε οι κινήσεις αυτές των Αθηνών αποσκοπούν στο να «αναθερμάνουν» κάπως τις «νεκρές» ελληνορωσικές σχέσεις με την προοπτική να υπάρξει κάποια στήριξη, έστω παρασκηνιακή σε θέματα που αφορούν την ελληνική διπλωματία, όπως το Σκοπιανό αλλά και τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται όμηροι στην Τουρκία.
Πάντως όπως γίνεται κατανοητό από την γερμανική αρθρογραφία, απαιτήθηκε από άπαντες να επιρρίψουν στην Ρωσία αναπόδεικτες ευθύνες για την δηλητηρίαση Σκριπάλ.
Κι ας μην είχε κανέναν απολύτως κίνητρο για τη συγκεκριμένη δολοφονική ενέργεια.
Ο Σκριπάλ πλέον δεν αποτελούσε ζημιά για την Ρωσία, ενώ εκ των πραγμάτων ήταν «άχρηστος» για τους Δυτικούς. Ζωντανός δεν είχε κάποιο ιδιαίτερη αξία για την Δύση, νεκρός όμως χρησίμευε πολύ περισσότερο…
Τουλάχιστον έτσι καταδεικνύει η λογική των κινήτρων.
Use Facebook to Comment on this Post