Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Πανηγυρισμοί ουρανομήκεις την περασμένη εβδομάδα για το γεγονός ότι οι τράπεζες πέρασαν τα stress tests – χωρίς, βέβαια, την παραμικρή συμβολή στη ρευστότητα της οικονομίας.
Λέξη αντίδρασης από την κυβέρνηση στην απομάκρυνση του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας – τον οποίο η κυβέρνηση είχε τοποθετήσει σ’ αυτήν την θέση τον Μάρτιο του 2015 – μετά από απαίτηση του ΤΧΣ και της ευρωπαϊκής τραπεζικής εποπτείας.
Ήταν που θα έβαζαν τα πόδια του τραπεζικού συστήματος σε ένα παπούτσι και που θα δημιουργούσαν τραπεζικό σύστημα υπό… δημόσιο έλεγχο!
Αλλά… αναμενόμενο!
Θα έσχιζαν και το μνημόνιο και θα πέταγαν με τις κλωτσιές έξω από τη χώρα τους τροϊκανούς, αλλά τώρα ο κ. Τσίπρας παραδέχεται επισήμως ότι υπέκυψε μεγαλοπρεπώς.
Όπως έγραψε στο άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» (5-6 Μαΐου), προκειμένου να διαφημίσει την «καθαρή έξοδο», «πρόκειται αναμφίβολα για μια ιστορική καμπή στη σύγχρονη ιστορία της χώρας, που για οκτώ ολόκληρα χρόνια είχε παραδώσει την ευθύνη άσκησης της οικονομικής της πολιτικής αποκλειστικά στους δανειστές της, ως αποτέλεσμα της ουσιαστικής της χρεοκοπίας στις αρχές του 2010».
Παραδέχθηκε δηλαδή πως και ο ίδιος – που θα βάραγε νταούλια και ζουρνάδες και θα χόρευαν πεντοζάλη οι αγορές – έχει παραδώσει τα κλειδιά στους δανειστές (στους οποίους από τη Λέσβο φώναζε go back)!
Το θυμάστε; Μάιος ήταν και τότε. 2 Μαΐου 2014, ο Αλέξης Τσίπρας από τη Μυτιλήνη, βροντοφώναζε: «Go back, κυρία Μέρκελ, κύριε Σόιμπλε, κυρίες και κύριοι της συντηρητικής νομενκλατούρας της Ευρώπης»/«Go back μαζί με την τρόικά σας, τους τοκογλύφους σας, τη σκληρότητά σας, την αλαζονεία σας, την περιφρόνηση προς τον ελληνικό λαό, που τόσα χρόνια έχει γίνει αντικείμενο της χλεύης και της εκμετάλλευσής σας»/«Δεν χρειάζεται να ξέρουμε αγγλικά για να ξέρουμε τι σήμαινε αυτό κάποτε και τι σημαίνει τώρα. Γιατί τα ελληνικά, τα αγγλικά, τα γερμανικά, του αγώνα εμείς τα ξέρουμε καλά. Όσο καλά ξέρουν οι άλλοι, ξέρετε ποιοι, τα ελληνικά, τα αγγλικά και τα γερμανικά της υποταγής».
Θράσος και τότε, θράσος και τώρα.
Γιατί χρειάζεται μεγάλο θράσος για να πηγαίνεις στη φιέστα του περιφερειακού συνεδρίου της Θεσσαλονίκης (28 Μαρτίου 2018) και να δηλώνεις ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό και όχι εμπόρευμα, την ίδια ώρα που η Θεσσαλονίκη είχε μείνει για μέρες χωρίς νερό.
Και χρειάζεται μεγάλο θράσος για να πηγαίνεις στην κατεστραμμένη Λέσβο (λόγω μεταναστευτικού και κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ) και να οργανώνεις… αναπτυξιακό συνέδριο!
Και χρειάζεται μεγάλο θράσος για να μιλάς για «νέα εκβιομηχάνιση» (Δραγασάκης) όταν τον Φεβρουάριο του 2016 ο τζίρος στη βιομηχανία μειώθηκε κατά 15,1% και τον Φεβρουάριο του 2015 κατά 9,8% (σύνολο 24,5%) και τώρα να πανηγυρίζεις επειδή τον Φεβρουάριο του 2018 ανέβηκε κατά 3,1% και τον Φεβρουάριο του 2017 κατά 21,5%. Δηλαδή τρία χρόνια μετά να πασχίζεις να φθάσεις πίσω στο 2014.
Οπότε, φαντάζομαι ότι με το ίδιο θράσος πανηγυρίζουν για τα επιτυχή stress tests των τραπεζών – ενώ διαρκούν ακόμη τα capital control και οι τράπεζες δεν δανείζουν ούτε κουνούπι.
Και με το ίδιο θράσος κάνουν ότι ξεχνούν πως πριν από το 2015 υπόσχονταν και δεσμεύονταν για δημόσιο έλεγχο των τραπεζών, οι οποίες θα έμπαιναν υπό… κοινωνικό έλεγχο! Και ότι ο νόμος για το ΤΧΣ (αυτό που απέλυσε τον τραπεζίτη) θα… άλλαζε. Και δεν είχαν πει λίγα:
-2 Οκτωβρίου 2011. Απόφαση Κ.Ε. του ΣΥΝ: «Εθνικοποίηση-Κοινωνικοποίηση ολόκληρου του Τραπεζικού συστήματος, με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο, που θα αποτελέσει βασικό μοχλό, για την παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας και τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».
-15 Απριλίου 2013, Πολιτική Απόφαση Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ: «Οι τράπεζες μπορούν να αποτελέσουν εργαλεία για την ανάπτυξη της οικονομίας των αναγκών: ίδρυση δημόσιων τραπεζών ειδικού σκοπού, με αντικείμενο την αγροτική πίστη, τη λαϊκή στέγη, τη δημιουργία εγχειρημάτων συνεργατικής και αλληλέγγυας οικονομίας, τη στήριξη της μεσαίας και μικρής επιχείρησης που απειλούνται. Στην ίδια λογική εντάσσεται και η ίδρυση τραπεζών αναπτυξιακού – επενδυτικού χαρακτήρα, που θα στηρίξουν παρεμβάσεις μεγάλης κλίμακας (π.χ. επιχειρήσεις με νέα προϊόντα, διάσωση και εξυγίανση κλάδων κλπ), μετά τη διάλυση του παραγωγικού ιστού που συντελείται και τις εκτεταμένες περιβαλλοντικές καταστροφές».
-13 Μαΐου 2013, Τσίπρας στην ετήσια συνέλευση του ΣΕΒ: «Εμείς θέλουμε ανακεφαλαιοποιημένο και υγιές τραπεζικό σύστημα υπό κοινωνικό και δημόσιο έλεγχο. Τραπεζικό σύστημα χρηματοδοτικό εργαλείο της ανασυγκρότησης της χώρας».
-22 Ιουλίου 2013. Πολιτική Απόφαση Ιδρυτικού Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ: «Θέτουμε το τραπεζικό σύστημα υπό την ιδιοκτησία και τον έλεγχο του δημοσίου, με ριζική τροποποίηση του τρόπου λειτουργίας του και των στόχων που σήμερα υπηρετεί, με αναβάθμιση του ρόλου των εργαζομένων και των καταθετών. Ιδρύουμε δημόσιες τράπεζες ειδικού σκοπού με αντικείμενο την αγροτική πίστη, τη μικρή και μεσαία επιχείρηση και τη λαϊκή στέγη».
-3 Σεπτεμβρίου 2013. Πολιτική Απόφαση Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ: «Δημόσια ιδιοκτησία και έλεγχος του τραπεζικού συστήματος».
-17 Νοεμβρίου 2013, Τσίπρας στην «Αυγή της Κυριακής» : «Ο νόμος για το ΤΧΣ θα αλλάξει. Οι τράπεζες θα περάσουν υπό δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο ώστε να μπορέσουν να στηρίξουν την πραγματική οικονομία και τη ζήτηση, την παραγωγική βάση της χώρας και το βιοτικό επίπεδο της πλειοψηφίας του λαού. Στην κατεύθυνση αυτή σχεδιάζουμε μια νέα δομή του τραπεζικού συστήματος, όπου θα συνυπάρχουν τράπεζες – ταμιευτήρια μικρού μεγέθους και περιφερειακής εμβέλειας, αναπτυξιακές τράπεζες και τράπεζες ειδικού σκοπού ή συνεταιριστικές. Η λειτουργία τους πρέπει να εδραιωθεί στη διαφάνεια και στον κοινωνικό έλεγχο, έτσι ώστε να κατοχυρώνεται το δημόσιο συμφέρον και να αποκατασταθεί η καταθετική πίστη».
-9 Ιανουαρίου 2014, Π. Λαφαζάνης, Σκάι τηλεόραση: «Οι τράπεζες θα εθνικοποιηθούν μονομερώς αν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση (…) θα υπάρξει μια νέα αναπτυξιακή πολιτική για τις τράπεζες».
-22 Φεβρουαρίου 2014, Τσίπρας στο «Βήμα της Κυριακής»: «Το κράτος έχει δανειστεί 50 δισεκατομμύρια ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Οι τράπεζες λοιπόν δεν μπορούν να εξακολουθούν να λειτουργούν χωρίς τον ουσιαστικό έλεγχο και την ευθύνη της ελληνικής πολιτείας. Θα αλλάξουμε άμεσα τον ισχύοντα νόμο για το ΤΧΣ, εξασφαλίζοντας το έλεγχο της διοίκησής του αλλά και τον ουσιαστικό, εποπτικό ρόλο της κυβέρνησης στα ΔΣ των τραπεζών. Δεν θα πράξουμε κάτι διαφορετικό από αυτό πού έπραξαν και σε άλλες χώρες όπου τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν με δημόσιο χρήμα. Το ίδιο άλλωστε έγινε πρόσφατα και στις ΗΠΑ και στη Βρετανία».
-22 Απριλίου 2014, ομιλία Τσίπρα στην Πλατεία Δημοτικής Αγοράς στα Χανιά: «Μας λένε υπονομευτές του τραπεζικού συστήματος. Ξέρετε γιατί; Γιατί καταγγέλλουμε το τεράστιο σκάνδαλο, να ζουν οι τράπεζες με δανεικά που αρπάζουν από το τραπέζι του φτωχού και να παραδίνονται στους τραπεζίτες, για να συνεχίσουν την εκμετάλλευση του φτωχού».
-25 Απριλίου 2014. Διακήρυξη ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές: «Τραπεζικό σύστημα υπό δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο. Αποτροπή της τραπεζικής ενοποίηση, υπό τους όρους που έχουν αποφασιστεί. Απαγόρευση της κερδοσκοπίας με χρηματοπιστωτικά παράγωγα και προσανατολισμός των τραπεζών στην αποταμίευση και τη χρηματοδότηση παραγωγικών επενδύσεων με κριτήριο την απασχόληση και την προστασία του περιβάλλοντος».
-17 Μαΐου 2014, Τσίπρας στο «Βήμα της Κυριακής»: «Ο δημόσιος έλεγχος του τραπεζικού συστήματος είναι προϋπόθεση για την ισχυροποίηση της εθνικής θέσης στη διαπραγμάτευση. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεργαστεί με την Τράπεζα της Ελλάδος και την ΕΚΤ για την επιτυχία των ελληνικών θέσεων στο πλαίσιο του σεβασμού των αρχών και των συνθηκών. Οι εταίροι μας ασφαλώς θα συμπράξουν μαζί μας για την ευστάθεια του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Η Ευρώπη των εκβιασμών ήταν μια παρένθεση που έκλεισε».
-23 Μαΐου 2014, Τσίπρας στο Ηράκλειο Κρήτης: «Αναλαμβάνουμε την ευθύνη και δεσμευόμαστε: Για τον δημόσιο έλεγχο του τραπεζικού συστήματος».
-12 Ιουνίου 2014, Τσίπρας στην κοινή συνεδρίασης κοινοβουλευτικής ομάδας και ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ: «Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να μας γονατίσουν ως λαό, για να φυτοζωούμε κάτω από το μάτι του μεγάλου αδελφού των τραπεζών και της διαπλοκής της οικονομικής με την πολιτική εξουσία, που γιγαντώθηκε στις μέρες του μνημονίου και συνεχίζει να γιγαντώνεται και στις μέρες μας».
-19 Ιανουαρίου 2015. Συνέντευξη Τσίπρα στον Αντέννα: «Απελευθερώθηκαν οι πλειστηριασμοί από 1/1 και είναι στη διακριτική ευχέρεια των Τραπεζών να αποφασίσουν εάν θα πουλήσουν τα πακέτα αυτά στα κοράκια των αγορών, με τις εισπρακτικές εταιρείες να κάνουν το βίο αβίωτο των πολιτών καθημερινά. Αυτός είναι ο κίνδυνος που έχει μπροστά του ο Έλληνας πολίτης σήμερα. Έρχομαι στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Κυρία Χούκλη, εμείς λέμε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει η δυνατότητα να βρούμε τους απαραίτητους εκείνους πόρους, είτε από στοχευμένο αναπροσανατολισμό υπαρχόντων ευρωπαϊκών πόρων, αναφέρομαι στα χρήματα του ΕΣΠΑ στα χρήματα στο λεγόμενο μαξιλαράκι Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που αφορά την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος αλλά για μας δεν υπάρχει εξυγίανση τραπεζικού συστήματος με τις κάνουλες κλειστές ως προς τη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία».
Αυτάαααα… Labels Άρθρα Loading… Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Πηγή – ksipnistere.com
Use Facebook to Comment on this Post