Την πιο σκληρή «παρτίδα πόκερ» των τελευταίων ετών θα παρακολουθήσουν, το επόμενο διάστημα, κλινικές, ασφαλιστικές και τράπεζες, με επίκεντρο το διαγωνισμό πώλησης του Ερρίκος Ντυνάν και πιθανώς την πώληση του ηγέτη του κλάδου «Θεραπευτήριο Υγεία».
Ο διαγωνισμός για την πώληση της Ημιθέα, θυγατρικής της Πειραιώς, στην οποία ανήκει το νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν είναι έτοιμος να ξεκινήσει. Η PriceWaterhouseCoopers (PwC) έστειλε προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε περίπου 60 επενδυτές, και το επόμενο διάστημα αναμένεται να υπογραφούν συμβάσεις εμπιστευτικότητας (NDAs) από όσους εκδηλώσουν ενδιαφέρον.
Σύμβουλος και τράπεζα αναμένουν υψηλή προσέλευση. Το ίδιο είχε συμβεί, άλλωστε, και προ τριετίας, όταν πάλι η PwC «έτρεξε», για λογαριασμό της Πειραιώς, διαδικασία πώλησης της Ημιθέα. Τότε οι προσφορές δεν κρίθηκαν ικανοποιητικές, κάτι που εκτιμάται ότι θα αλλάξει στον τρέχοντα διαγωνισμό, λόγω της βελτίωσης των συνθηκών και προοπτικών της ελληνικής οικονομίας και της εκτίναξης του ανταγωνισμού στον κλάδο.
«Φαβορί» για το Ερρίκος Ντυνάν παραμένει η CVC Capital Partners, η οποία θα το διεκδικήσει ανεξαρτήτως του αν θα προχωρήσει ή όχι στην απόκτηση της «Θεραπευτήριο Υγεία». Η CVC Capital αποτελεί εξειδικευμένο fund στις επενδύσεις του κλάδου υγείας. Ως εκ τούτου, διαθέτει διαφορετικό επενδυτικό ορίζοντα και κριτήρια επένδυσης από τα credit funds, όπως τα Apollo, Fortress ή το hedge fund Farallon, το οποίο έχει τοποθετηθεί στρατηγικά στην Euromedica.
Ταυτόχρονα, έχει τη δυνατότητα να κινητοποιήσει εύκολα τα απαραίτητα κεφάλαια, την ώρα που οι υπόλοιποι στρατηγικοί αγοραστές, όπως οι όμιλοι Ιατρικού, Υγεία, Ευρωκλινικής βαρύνονται από υψηλό δανεισμό, σε σχέση με τα λειτουργικά κέρδη τους. Υπό το παραπάνω πρίσμα οι εγχώριοι όμιλοι θα χρειαστούν είτε άντληση νέας χρηματοδότησης, είτε σύμπραξη με επενδυτικά κεφάλαια, ώστε να διεκδικήσουν με αξιώσεις το Ερρίκος Ντυνάν.
Η έκπληξη έρχεται από τον όμιλο Υγεία. Παρ ότι η CVC Capital ενδέχεται να υποβάλει δεσμευτική προσφορά στη MIG για την αγορά του 70% του μετοχικού του κεφαλαίου, το Υγεία δεν προτίθεται να απέχει από τη διεκδίκηση του Ερρίκος Ντυνάν, αν παραμείνει αυτόνομο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο όμιλος Υγεία «τρέχει» τις διαδικασίες για έκδοση ομολόγου, το οποίο επιδιώκεται να καλυφθεί από το εγχώριο επενδυτικό κοινό. Στόχος είναι τα αντληθέντα κεφάλαια να κατευθυνθούν, κατά κύριο λόγο, στην αποπληρωμή υφιστάμενου τραπεζικού δανεισμού. Έτσι, ο όμιλος θα αποκτήσει ευχέρεια να διεκδικήσει το Ερρίκος Ντυνάν, κίνηση, που υπό τους όρους των υφιστάμενων δανειακών συμβάσεων, είναι περίπου αδύνατη.
Οι λόγοι της στάσης αναμονής της CVC για το Υγεία
Όλα αυτά συμβαίνουν, την ώρα που η CVC Capital έχει σχεδόν ολοκληρώσει το due diligence στο Υγεία, αλλά δεν έχει υποβάλει δεσμευτική προσφορά. Η μη δεσμευτική προσφορά έδινε τίμημα της τάξης του 1,05 ευρώ ανά μετοχή, αλλά όπως αποκάλυψε το NextDeal.gr, από τον οικονομικό και νομικό έλεγχο προέκυψαν ζητήματα, τα οποία σχετίζονται με τις εμπορικές απαιτήσεις και τα επίδικα του ομίλου, που σύμφωνα με κύκλους της CVC επιβάλουν την προς τα κάτω αναθεώρηση του τιμήματος της δεσμευτικής προσφοράς.
Οφείλεται η καθυστέρηση υποβολής δεσμευτικής προσφοράς μόνο στους παραπάνω λόγους;
Καθαρή απάντηση δεν υπάρχει. H πλευρά του Υγεία δεν έχει εκπληρώσει κάποιες από τις προυποθέσεις, τις οποίες έχει θέσει η CVC Capital, όπως, για παράδειγμα, η υπογραφή σύμβασης πώλησης της θυγατρικής στην Αλβανία.
Η σύμβαση πώλησης της Υγεία Τιράνων αναμένεται να υπογραφεί τις επόμενες ημέρες. Παρ ότι ο όμιλος Υγεία πήρε στη χρήση 2017, όταν και ταξινόμησε την αλβανική θυγατρική, στα κατεχόμενα προς πώληση στοιχεία, τις αναγκαίες προβλέψεις (8,7 εκατ. ευρώ), από την τελική συμφωνία ενδέχεται να προκύψουν επιμέρους διαφορές.
Επιπρόσθετα, η CVC Capital έχει κάθε λόγο να περιμένει τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου του Θεραπευτηρίου Υγεία, ώστε να δει αν η χρήση εξελίσσεται, βάσει των προβλέψεων της διοίκησης για επίτευξη EBITDA της τάξης των 38 εκατ. ευρώ. Μια τέτοια επίδοση δικαιολογεί enterprise value για το Υγεία της τάξης των 380 με 456 εκατ. ευρώ (Ev/ebitda 10 με 12 φορές).
Αν ενδιάμεσα το Θεραπευτήριο προβεί σε επιτυχημένη έκδοση ομολόγου, αποπληρώνοντας υφιστάμενο τραπεζικό δανεισμό και μειώνοντας τα χρηματοοικονομικά κόστη, τα αποτελέσματα της φετινής χρήσης αλλά και των επόμενων θα βελτιωθούν. Ως εκ τούτου, η CVC, αφενός δεν έχει λόγους να βιάζεται, αφετέρου ο σχεδιασμός του Υγεία για έκδοση εταιρικού ομολόγου δεν συγκρούεται με το δικό της.
Τραπεζικές πηγές σημειώνουν, μάλιστα, ότι η κίνηση του Υγεία να εκδώσει ομόλογο διευκολύνει την CVC. Έχοντας, ήδη, αποκτήσει, μέσω της Hellenic Helthcare, τις κλινικές Metropolitan και Iaso General βαρύνεται ως εν Ελλάδι όμιλος με υπολογίσιμο δανεισμό, σε σχέση με τα λειτουργικά κέρδη του.
«Φλερτάρουν» με Κινέζους Ιατρικό και Ευρωκλινική
Την ώρα που η CVC ξεδιπλώνει ένα περίπλοκο σχεδιασμό, που ενδέχεται να την καταστήσει απόλυτο κυρίαρχο στην αγορά παροχής υπηρεσιών υγείας του Λεκανοπεδίου Αττικής, οι εγχώριοι όμιλοι που ενδιαφέρονται για το Ντυνάν αναζητούν χρηματοδότηση.
Ο όμιλος Ιασώ, που αποτελεί τον πιο υγιή, από άποψη χρηματοοικονομικής διάρθρωσης, «παίκτη», μετά την πώληση της Ιασώ General, δεν ενδιαφέρεται αυτόνομα για το Ερρίκος Ντυνάν. «Αν προκύψει πεδίο συνεργασίας με κάποιον άλλον ενδιαφερόμενο στους τομείς μαιευτικής και γυναικολογίας θα το συζητήσουμε» αναφέρουν στελέχη του ομίλου.
Ο όμιλος Ιατρικού, βρίσκεται σε ανοικτή συζήτηση με τις τράπεζες για την εκπλήρωση όρων των δανειακών του συμβάσεων που μέχρι πριν από ένα μήνα δεν τηρούνταν από την εισηγμένη. Είναι εμφανές, επομένως ότι δεν μπορεί αυτόνομα να διεκδικήσει το «Ερρίκος Ντυνάν». Ο μεγαλομέτοχός του, Apostolopoulos Holdings, θα πρέπει να χρηματοδοτήσει την εξαγορά, είτε μόνος του (σ.σ εκτιμάται ότι η οικογένεια Αποστολόπουλου έχει βαθιές τσέπες), είτε σε συνεργασία με τρίτον.
Οι διαρροές από το Κεφαλάρι, αναφέρουν ότι ο όμιλος Ιατρικού συζητά με τη Fosun το ενδεχόμενο από κοινού διεκδίκησης του Ερρίκος Ντυνάν. Το Next Deal ζήτησε από κύκλους του κινεζικού ομίλου να σχολιάσουν τις πληροφορίες, που είδαν το φως της δημοσιότητας, χωρίς να εισπράξει απάντηση.
Με κινεζικό όμιλο συζητά για την από κοινού διεκδίκηση του Ερρίκος Ντυνάν και σχήμα εγχώριων «παικτών» που ενδιαφέρεται, ταυτόχρονα, να αποκτήσει την Ευρωκλινική, ώστε να δημιουργηθούν οι αναγκαίες συνέργειες που θα διευκολύνουν την επάνοδο του Ερρίκος Ντυνάν σε κερδοφορία.
Τέλος ενδιαφέρον για το Ερρίκος Ντυνάν θεωρείται ότι θα εκδηλώσει η Farallon (μεγαλοπιστωτής και μέτοχος μειοψηφίας της Euromedica), η οποία αναζητά εταίρο μεταξύ των μεγάλων κλινικών.
Τα ερωτήματα για το ρόλο της Fosun
Θεωρητικά, αν η Fosun αποκτήσει την Εθνική Ασφαλιστική έχει λόγο να επεκταθεί και στις ιδιωτικές κλινικές, διεκδικώντας το Ερρίκος Ντυνάν σε σύμπραξη με το Ιατρικό ή με κάποιον άλλο operator.
Ο χρονισμός των δύο διαγωνισμών πώλησης δεν είναι απαγορευτικός. Ως τα μέσα Ιουνίου θα έχουν υποβληθεί οι δεσμευτικές προσφορές για το τουλάχιστον 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής και η Fosun θα γνωρίζει αν έχει σοβαρές πιθανότητες να είναι ο προτιμητέος επενδυτής.
Στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς αναρωτιούνται, όμως, αν έχει νόημα η Fosun, αποκτώντας την μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της χώρας, να καθετοποιηθεί και στις ιδιωτικές κλινικές, αντί να επιχειρήσει να αξιοποιήσει ως ασφαλιστική δραστηριότητα την όξυνση του ανταγωνισμού στον κλάδο παροχής υγείας.
Τι προσδοκά να εισπράξει η Πειραιώς από Ντυνάν
Τουλάχιστον 80 εκατ. ευρώ θέλει να πάρει η Τράπεζα Πειραιώς από την πώληση του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν», το οποίο βγάζει προς πώληση, στο πλαίσιο της δέσμευσης που έχει αναλάβει με το πλάνο αναδιάρθρωσης για την αποεπένδυσή της από μη χρηματοοικονομικές δραστηριότητες.
Η Πειραιώς απέκτησε δανειακή έκθεση στο «Ερρίκος Ντυνάν», όταν απορρόφησε τις εν Ελλάδι δραστηριότητες κυπριακής τράπεζας. Παρ ότι πήρε τα δάνεια με σημαντικές προβλέψεις απομείωσης, εν συνεχεία η 100% θυγατρική της τράπεζας, Ημιθέα, απέκτησε στις 24/9/2014 το κτήριο και το νοσοκομειακό εξοπλισμό του, μέσω πλειστηριασμού έναντι 115 εκατ. ευρώ.
Μέρος του τιμήματος πήγε για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τους εργαζόμενους και το υπόλοιπο για μερική αποπληρωμή δανείων της Πειραιώς. Έτσι, η τράπεζα ενέγραψε, στη χρήση 2014, κέρδος από ανάκτηση προβλέψεων.
Από τα τέλη του 2014 ως και το τέλος του 2016, η Πειραιώς αναγκάστηκε να κεφαλαιοποιήσει απαιτήσεις από την Ημιθέα, ύψους 81,6 εκατ. ευρώ, ενώ με βάση τις οικονομικές καταστάσεις της χρήσης 2016 (σ.σ τελευταία διαθέσιμα στοιχεία) χρειαζόταν να βάλει… εκ νέου το χέρι στην τσέπη, προκειμένου να την ενισχύσει κεφαλαιακά, καταβάλλοντας περίπου 20 εκατ. ευρώ.
Παρά το γεγονός ότι η Ημιθέα εμφάνισε, το 2016, αύξηση τζίρου κατά 26% (σ.σ προ rebate και clawback), μειώνοντας, ταυτόχρονα, τα έξοδα λειτουργίας της, η χρήση έκλεισε με ζημιές σε επίπεδο EBITDA 9,6 εκατ. ευρώ (βελτίωση κατά 42% σε σχέση με το 2015) και ζημιές μετά από φόρους 16,8 εκατ. ευρώ (βελτίωση κατά 33% σε σχέση με το 2015). Ως αποτέλεσμα των ζημιών, εμφάνισε αρνητική καθαρή θέση 5,8 εκατ. ευρώ.
Στο τέλος του 2016, η Ημιθέα είχε βραχυπρόθεσμου ορίζοντα χρηματοδότηση, ύψους περίπου 88,8 εκ ευρώ από την μητρική Τράπεζα Πειραιώς. Πρόκειται για πίστωση με ανοικτό αλληλόχρεο λογαριασμό. Η πίστωση είναι έντοκη, με ετήσιο επιτόκιο το ισχύον προνομιακό επιτόκιο χορηγήσεων της Πειραιώς.
Ο μέτριος, ακόμη, βαθμός απασχόλησης της δυναμικότητας του νοσοκομείου σε κλίνες και η βελτίωση του μείγματος των εσόδων αποτελεί και το μεγάλο στοίχημα για τον αγοραστή του νοσοκομείου. Ο τελευταίος θα πρέπει, αν δεν μεταφέρει εργασίες από άλλες κλινικές ιδιοκτησίας του, να ξοδέψει, σύμφωνα με στελέχη κλινικών, χρόνο (2 με 3 χρόνια) και χρήμα για να καταστήσει το «Ερρίκος Ντυνάν» κερδοφόρο.
Χαρακτηριστικό είναι ότι στον προηγούμενο διαγωνισμό πώλησης, ο οποίος κηρύχθηκε άγονος, το σχήμα Ευρωκλινικής- Ιατρικού- Βιοιατρικής είχε το εξής σχέδιο: να μεταφερθεί το σύνολο των εργασιών Ευρωκλινικής και Ιατρικού Ψυχικού στο Ερρίκος Ντυνάν και ταυτόχρονα η Βιοατρική να αναλάβει όλο το κομμάτι των διαγωνιστικών εξετάσεων.
Χρήστος Κίτσιος
https://www.nextdeal.gr Labels Άρθρα Loading… Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Πηγή – ksipnistere.com
Use Facebook to Comment on this Post