Μέχρι σήμερα θεωρούσαμε όλοι ότι η πληρέστερη και πιο καλή πηγή ασβεστίου είναι το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Ισχύει, όμως, στ’ αλήθεια, ότι όποιοι καταναλώνουν τακτικά γαλακτοκομικά δεν υποφέρουν από οστεοπόρωση ή άλλες παθήσεις των αρθρώσεων;
Είναι αλήθεια ότι το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την υγεία των οστών. Ένας μέσος ενήλικας χρειάζεται ημερησίως 1.000 mg ασβεστίου. Ένα ποτήρι γάλα μας εξασφαλίζει μόλις 286 mg ή αλλιώς το 29% των ημερήσιων αναγκών μας. Αυτό σημαίνει ότι το γάλα σίγουρα είναι μια καλή πηγή ασβεστίου. Αρκεί όμως αυτό; Τα οστά χρειάζονται πολύ περισσότερα για να είναι υγιή και γερά.
Αν και το ασβέστιο είναι απαραίτητο για τη σωστή ανάπτυξη των οστών, δεν μπορεί να απορροφηθεί πλήρως χωρίς επαρκή ποσότητα βιταμίνης D. Άλλες βιταμίνες και ορμόνες όπως τα οιστρογόνα είναι εξίσου απαραίτητα για τη διατήρηση της οστικής πυκνότητας όσο και η σωματική άσκηση και ειδικότερα, οι ασκήσεις ενδυνάμωσης. Κι ενώ η βιταμίνη D και το ασβέστιο είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της οστικής πυκνότητας και τον περιορισμό των καταγμάτων, το ερώτημα για το αν όντως είναι η καλύτερη πηγή θρεπτικών συστατικών παραμένει.
Η κατανάλωση περισσότερων γαλακτοκομικών προϊόντων δεν οδηγεί πάντοτε σε αυξημένη πρόσληψη ασβεστίου, ενώ κάποιες φορές σχετίζεται με τη χαμηλή κατανάλωση ασβεστίου συνολικά.
Παρόλο που τυπικά το γάλα είναι πλούσιο σε βιταμίνη D, οι άνθρωποι που καταναλώνουν πολύ γάλα είναι πιθανό να αναπτύξουν οστεοπόρωση ή κάταγμα του ισχίου. Στην πραγματικότητα, η οστεοπόρωση απαντάται συχνότερα στο δυτικό κόσμο από ό, τι στον ανατολικό, παρόλο που οι πρώτοι καταναλώνουν περισσότερα γαλακτοκομικά. Γενικότερα, η σχέση ανάμεσα στα γαλακτοκομικά και στα οστικά προβλήματα τίθεται υπό αμφισβήτηση.
Το γάλα βοηθά, αλλά δεν αρκεί. Οι διατροφικές μας συνήθειες (κατανάλωση φρούτων και λαχανικών) και η σωματική άσκηση θωρακίζουν την υγεία των οστών. Αντιθέτως με ό, τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα, η κατανάλωση διατροφής πλούσιας σε πρωτεΐνες δεν μειώνει την οστική πυκνότητα.
Τα συμπληρώματα διατροφής στα οποία στρεφόμαστε για να αυξήσουμε την πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D σχετίζονται με την αυξημένο κίνδυνο πρόκλησης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα όσπρια και τα μικρά ψάρια αποτελούν πλούσια πηγή ασβεστίου. Η ηλιακή ακτινοβολία, τα λιπαρά ψάρια, τα αβγά και το συκώτι αποτελούν τις πιο καλές φυσικές πηγές ασβεστίου.
Συνοψίζοντας, είναι σαφές ότι η υγεία των οστών μας δεν εξασφαλίζεται μόνο από την πρόσληψη ασβεστίου από τα γαλακτοκομικά, αλλά και από άλλες πηγές, που έχουν το ίδιο ή και καλύτερο αποτέλεσμα.
Πηγη doctoranytime
Use Facebook to Comment on this Post