Mετά τον σάλο που προκλήθηκε με το σύμβολο του αλυτρωτισμού σε βάρος της χώρας μας, το «Μακεδονία του Ίλιντεν», που τέθηκε από τους Σκοπιανούς ο Μέγαρο Μαξίμου το έβαλε στην άκρη για να επιστρέψει στα γνωστά προτεινόμενα ονόματα από τον Μάθιου Νίμιτς.
Όχι ότι αυτά είναι καλύτερα, αλλά όπως αποδείχτηκε το άλλο ήταν πολύ χειρότερο.
Το γεγονός ωστόσο ότι ο Αλέξης Τσίπρας δέχθηκε κατ’ ομολογία του να συζητηθεί το «Μακεδονία του Ίλιντεν» δείχνει και τις πραγματικές του προθέσεις. Προκειμένου να βρεθεί λύση, όπως τον πιέζουν και οι ξένες δυνάμεις με πρώτες και καλύτερες την Γερμανία και τις ΗΠΑ, όπως φαίνεται και από την επίσκεψη του Νίκου Κοτζιά στην Ουάσιγκτον, είναι έτοιμος να αποδεχτεί ότι νάναι.
Η κοινωνία λοιπόν ξεσηκώνεται και πάλι. Χαρακτηριστική είναι η νέα παρέμβαση του Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος με κείμενο του που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα mikistheodorakis.gr χαρακτηρίζει εθνική μειοδοσία την υποχώρηση στο όνομα για το Σκοπιανό, επισημαίνοντας τον κίνδυνο «που θα προκαλέσει για την εθνική μας ακεραιότητα» μια τέτοια εξέλιξη.
Στο κείμενό του προειδοποιεί ότι η ονομασία «Μακεδονία του Ίλιντεν» θα γίνει «ουσιαστικά όργανο στα χέρια των φανατικών των Σκοπίων, όταν θα επανέλθουν αύριο-μεθαύριο ως Κυβέρνηση με τις γνωστές ακραίες θέσεις» καθώς αναγνωρίζει περισσότερο μετριοπαθή πολιτική στον σημερινό πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.
Παράλληλα ζητά εμμέσως δημοψήφισμα για όποια συμφωνία καταθέσει η κυβέρνηση αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «την ιστορική νομιμοποίηση για το όνομα «Μακεδονία» μόνο εμείς, οι Έλληνες θα μπορούσαμε να τη δώσουμε. Αλλά αυτό θα μπορούσε να το κάνει όχι το 29% αυτών που ψήφισαν στις προηγούμενες εκλογές αλλά αν είναι δυνατόν το 100% των Ελλήνων».
Στην παρέμβασή του δεν παραλείπει να ασκήσει κριτική στην πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κάνοντας λόγο για «ακραίες πολιτικές οικονομικής αφαίμαξης που είναι βέβαιο ότι δεν θα τολμούσαν και δεν θα μπορούσαν να επιβάλουν οι εθνικόφρονες της Δεξιάς και του Κέντρου» ενώ παράλληλα παρατηρεί ότι «αυτή είναι η αλήθεια που φυσικά πονάει όσους αισθάνονται ακόμα αριστεροί».
Το κείμενο του Μίκη Θεοδωράκη έχει ως εξής:
«Οι λαϊκές μειοψηφίες δεν χαράζουν αλλά παραχαράζουν την ιστορία. Γι’ αυτό και ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι τουλάχιστον ως προς τα εθνικά θέματα θα πρέπει να λειτουργήσει σαν σημείο αναφοράς της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.
Γνωρίζει πολύ καλά ότι βρίσκεται στη θέση του πρωθυπουργού χάρη στις εκλογικές αλχημείες των εθνικοφρόνων παρατάξεων που κατάφεραν να μας κυβερνούν από το τέλος του εμφυλίου έως σήμερα.
Μετά την επίθεση των Μνημονίων και με την ανάδειξη των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ σε κυβέρνηση, οι άλλοτε κραταιές παρατάξεις έπεσαν στον λάκκο που οι ίδιες έσκαψαν για τους άλλους.
Τελικά όμως όπως αποδείχθηκε, η εθνικοφροσύνη είναι εφτάψυχη. Και θα έλεγα ότι έγινε με τους Συριζαίους ακόμα πιο επιθετική και ανάλγητη απέναντι στα λαϊκά κυρίως στρώματα εφαρμόζοντας ακραίες πολιτικές οικονομικής αφαίμαξης που είναι βέβαιο ότι δεν θα τολμούσαν και δεν θα μπορούσαν να επιβάλουν οι εθνικόφρονες της Δεξιάς και του Κέντρου. Αυτή είναι η αλήθεια που φυσικά πονάει όσους αισθάνονται ακόμα αριστεροί.
Δεν θα ασχοληθώ εδώ με την κατάσταση της ελληνικής κοινωνίας. Αυτή τη στιγμή το κυρίαρχο θέμα είναι το Πατριωτικό-Εθνικό μας συμφέρον. Όλοι γνωρίζουμε ότι ο κ. Ζάεφ έχει ένα μεγάλο πρόβλημα. Είναι οι ακραίοι εθνικιστές της χώρας του, τους οποίους γνωρίσαμε πολύ καλά κατά τη διάρκεια της προηγούμενης κυβέρνησης. Είναι αυτοί που εκφράζουν με κραυγαλέο τρόπο το «όνειρο» της Μακεδονίας του Αιγαίου. Όμως πιστεύω ότι το ίδιο «όνειρο» έχει ασφαλώς και ο κ. Ζάεφ όπως και το σύνολο των Σκοπιανών.
Με άλλα λόγια, με τον κ. Ζάεφ υπάρχει μεν μια οπωσδήποτε περισσότερο μετριοπαθής πολιτική, όμως στο βάθος δεν μπορεί παρά να πιστεύει κι αυτός στην αλυτρωτική πολιτική που εξ άλλου είναι και η μόνη διαφορά που τους χωρίζει από την Σερβία.
Η Μακεδονία του Αιγαίου σχηματίστηκε από τον Τίτο με στόχο να αποσπάσει όλη την Βόρεια Ελλάδα όπως το είχε επιχειρήσει προηγουμένως μαζί με τον Βούλγαρο Δημητρώφ πείθοντας μάλιστα και το ΚΚΕ να συνταχθεί μ’ αυτή την ενέργεια για ένα μικρό διάστημα.
Σε περίπτωση όμως που τα Σκόπια γίνουν μέλος του ΝΑΤΟ, θα είναι ευκολότερο για τους αμερικανούς να μας εκβιάζουν σείοντας πάνω απ’ το κεφάλι μας την Νατοϊκή «Μακεδονία» σαν μπαμπούλα για να ενδώσουμε σε νέες πολιτικές που θα ήθελαν να μας επιβάλουν.
Τώρα διαπιστώνουμε ότι η νέα ονομασία που είχε προταθεί προ ημερών («Μακεδονία του Ίλιντεν»), έγινε αποδεκτή από την εθνικιστική αντιπολίτευση στα Σκόπια. Αυτό τι μας δείχνει; Δεν φανερώνει τάχα ότι το όνομα αυτό γίνεται ουσιαστικά όργανο στα χέρια των φανατικών των Σκοπίων, όταν θα επανέλθουν αύριο-μεθαύριο ως Κυβέρνηση με τις γνωστές ακραίες θέσεις;
Φυσικά εμείς που πρωτοστατήσαμε στις λαϊκές συγκεντρώσεις στην Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα, παραμένουμε πιστοί στις αποφάσεις του ιστορικού Συμβουλίου των Αρχηγών των Κομμάτων του 1992. Όπως είπα και στην ομιλία μου στο Σύνταγμα, την ιστορική νομιμοποίηση για το όνομα «Μακεδονία» μόνο εμείς, οι Έλληνες θα μπορούσαμε να τη δώσουμε. Αλλά αυτό θα μπορούσε να το κάνει όχι το 29% αυτών που ψήφισαν στις προηγούμενες εκλογές αλλά αν είναι δυνατόν το 100% των Ελλήνων.
Με δεδομένο τον μεγάλο κίνδυνο που θα προκαλέσει για την εθνική μας ακεραιότητα, η υποχώρηση στο όνομα αποτελεί πράξη εθνικής μειοδοσίας».
Στο μεταξύ, παρ’ ότι ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να πει πώς το «Μακεδονία του Ίλιντεν» δεν είναι πια πάνω στο τραπέζι, τόσο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όσο και ο πρωθυπουργός των ΣκοπίωνΖόραν Ζάεφ συνεχίζουν να υπερασπίζεται ονομασία. Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης στα Σκόπια ο κ. Ζάεφ δήλωσε ότι η «πρόταση αυτή δεν επηρεάζει την ταυτότητά μας. Αντίθετα, την ενισχύει». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι με την πρόταση «Μακεδονία του Ίλιντεν» η ελληνική πλευρά παίρνει ένα σύνθετο όνομα και ένα χρονικό σημείο αναφοράς.
Εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν και θα πρέπει να δοθεί μια ευκαιρία στην πρόταση αυτή, γιατί πιστεύει ότι είναι η λύση. Ότι και να λέει, όμως, για να αποφύγει να επιστρέψουν οι διαπραγματεύσεις σε ονόματα που δεν επιθυμεί, γεγονός παραμένει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, μέσω ενός τηλεφωνήματος, έβαλε τέλος στις συζητήσεις, διαμηνύοντας ότι ο Προφήτης Ηλίας («Iliden») θα αναληφθεί από το τραπέζι της διαπραγμάτευσης στους ουρανούς!
Αυτό σημαίνει ότι Αθήνα και Σκόπια επανέρχονται στις προηγούμενες προτάσεις, δηλαδή στις τέσσερις από τις πέντε ονομασίες που είχε καταθέσει ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ (η πέμπτη είχε απορριφθεί αμέσως από την ελληνική πλευρά). Συγκεκριμένα, η συζήτηση για το ονοματολογικό επιστρέφει στα Gorna Makedonija, Severna Makedonija, Nova Mekadonija, Vardarska Makedonija με επικρατέστερο το Nova Macedonia. Αυτή είναι, μάλιστα, η ονομασία την οποία μετέφερε ο πρωθυπουργός στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ο Ντιμιτρόφ δεν φαίνεται ενθουσιασμένος με την εξέλιξη αυτή. «Δεν βλέπω μια πιο ικανοποιητική πρόταση που να έχει τη συγκατάθεση και των δύο πλευρών που διαπραγματεύονται» είπε. στον τηλεοπτικό σταθμό 1TV. Και πρόσθεσε ότι «είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε (την πρόταση) και να πείσουμε τον λαό μας να στηρίξει τη λύση διότι πιστεύουμε σε αυτή». Μάλιστα, άφησε να εννοηθεί ότι η ΠΓΔΜ δεν συζητά κάποια άλλη πρόταση που να καλύπτει το erga omnes. «Αν αφαιρεθεί ένα στοιχείο, το συνολικό πακέτο θα διαλυθεί», είπε.
Μετά από αυτές τις καταιγιστικές εξελίξεις, τη σκυτάλη της διαπραγμάτευσης αναλαμβάνουν και πάλι οι υπουργοί Εξωτερικών, οι οποίοι θα συναντηθούν την Πέμπτη και Παρασκευή στη Νέα Υόρκη, παρουσία του Μάθιου Νίμιτς. Χθες πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Νίκου Κοτζιά με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο, η οποία και «άνοιξε» τις επαφές του υπουργού Εξωτερικών στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στις ΗΠΑ.
Οι συζητήσεις του με τον Μάικ Πομπέο εστιάστηκαν σε θέματα διμερούς συνεργασίας, αλλά και σε ζητήματα περιφερειακού ενδιαφέροντος, με έμφαση στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Είχε προηγηθεί συνάντηση με τον βοηθό υπουργό Εξωτερικών Γουές Μίτσελ. Με αυτόν ήταν που συζήτησε ενδελεχώς για το Σκοπιανό. «Όπως είναι φανερό, στο ονοματολογικό εμείς υποστηρίζουμε την ανάγκη να υιοθετήσουμε μία από τις ονομασίες που έχει προτείνει ο κύριος Νίμιτς. Δεν συμφωνούμε όπως ξέρετε με την 5η από τις προτάσεις του, και να προχωρήσουμε στην υλοποίηση ενός στρατηγικού σχεδίου φιλικής συνεργασίας στο μέλλον με αυτή την χώρα, με το νέο της όνομα», δήλωσε ο Νίκος Κοτζιάς, μετά τις συναντήσεις.
Την Τετάρτη ο Νίκος Κοτζιάς θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη όπου θα έχει συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Οι συνομιλίες των δύο ανδρών θα εστιαστούν στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση για την επίλυση του ζητήματος του ονόματος της ΠΓΔΜ, καθώς και στο Κυπριακό. Labels Άρθρα Loading… Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Πηγή – ksipnistere.com
Use Facebook to Comment on this Post