Είναι προφανές ότι τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες στο κυβερνητικό στρατόπεδο δε θα μπορούσε να τα προβλέψει ούτε ο συνταγματικός νομοθέτης. Στο άρθρο του συντάγματος που ορίζει τα περί σύναψης διεθνών συμφωνιών, ο νομοθέτης αυτονοήτως περιγράφει το δικαίωμα του εκλεγμένου πρωθυπουργού να δεσμεύει τη χώρα με την υπογραφή του στο πλαίσιο μίας διακρατικής ή άλλης συμφωνίας.
Ουδείς όμως μπορούσε να φανταστεί πως ένας πρωθυπουργός, στην συγκεκριμένη περίπτωση ο κ.Τσίπρας, θα προχωρούσε στην επισημοποίηση μίας διεθνούς συμφωνίας, την οποία δεν εγκρίνει καν το υπουργικό του συμβούλιο. Με άλλα λόγια ο πρόεδρος της κυβέρνησης Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται να δεσμεύσει τη χώρα σε ένα τόσο σοβαρό εθνικό θέμα, χωρίς να έχει την εξουσιοδότηση της ίδιας του της κυβέρνησης. Των μελών του υπουργικού του συμβουλίου.
Δεν υπάρχει αμφιβολία λοιπόν ότι βρισκόμαστε ενώπιον ενός πολιτικού παράδοξου. Ενός φαινομένου που δεν συμβαίνει συχνά, γιαυτό και το καθιστά εξαιρετικά επίφοβο για τη δημοκρατική λειτουργία.
Το ίδιο θα μπορούσε να ισχύσει και αντίστροφα: Φανταστείτε για παράδειγμα ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος να ήθελε να δεσμεύσει τη χώρα , υπογράφοντας μία αμυντική συμφωνία χωρίς να έχει τη σύμφωνη γνώμη του κ.Τσίπρα.
Η προφανής αναντιστοιχία και παραδοξότητα που καταγράφεται τις τελευταίες ώρες στον κυβερνητικό συνασπισμό βρίσκεται στον πυρήνα του προβληματισμού του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ένας προβληματισμός που έχει μετατραπεί σε έντονη ανησυχία, μια και αφορά στην καρδιά της συνταγματικής λειτουργίας και άρα του δημοκρατικού πολιτεύματος. Ενδεικτική ήταν η δήλωση του προέδρου της ΝΔ, μόλις έγινε γνωστή ή συμφωνία:
« Ο κ. Τσίπρας δεν έχει καμία πολιτική νομιμοποίηση να δεσμεύσει τη χώρα υπογράφοντας μια συμφωνία, η οποία δεν έχει την στήριξη της ίδιας της κυβέρνησής του. Αυτό δεν έχει προηγούμενο στην Ελληνική πολιτική και συνταγματική ιστορία και συνιστά προσβολή του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος” τόνισε μεταξύ άλλων ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάνοντας αντιληπτό ότι θα θέσει το ζήτημα στο ανώτατο δυνατό επίπεδο, ενώπιον δηλαδή του προέδρου της δημοκρατίας. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ο κ. Παυλόπουλος είναι ένας έγκριτος συνταγματολόγος, στοιχείο που δίνει μία ξεχωριστή διάσταση στο όλο ζήτημα.
Για τον κ.Μητσοτάκη πάντως υπάρχει και μία ακόμα παράμετρος, εξίσου σημαντική. «Ως αρχηγός της Αντιπολίτευσης έχω χρέος να ακούω το λαϊκό αίσθημα, χωρίς όμως να πυροδοτώ πάθη και διχασμούς» είχε πει στις 4 Φεβρουαρίου λίγες ώρες μετά το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα. Μία φράση που αποτελεί οδηγό των κινήσεων του, όπως φάνηκε και στη δήλωση που έκανε το βράδυ της Τρίτης, αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της συμφωνίας.
«Αποδοχή της “μακεδονικής γλώσσας” και της “μακεδονικής εθνότητας” συνιστούν μη αποδεκτή εθνική υποχώρηση. Η λύση που συμφωνήθηκε είναι μια κακή συμφωνία. Έρχεται σε αντίθεση με την πλειονότητα των Ελλήνων. Αυτό κάποιοι δεν το αντιλαμβάνονται ή ακόμα χειρότερα δεν τους ενδιαφέρει να το αντιληφθούν. Είναι οι ίδιοι που στο παρελθόν δεν είχαν καμία αντίρρηση να ονομάζεται η γειτονική χώρα Μακεδονία σκέτο» επεσήμανε ο κ.Μητσοτάκης, ξεκαθαρίζοντας ότι λαμβάνει σοβαρά υπόψιν του τις απόψεις των πολιτών.
Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το liberal.gr η ΝΔ βρίσκεται πλέον σε στρατηγική έντονης κλιμάκωσης των αντιδράσεων της με αφορμή και την συμφωνία Τσίπρα Ζάεφ.
Καλά πληροφορημένες πηγές υπενθύμιζαν την παλαιότερη δήλωση του κ.Μητσοτάκη, όταν ο πρόεδρος της ΝΔ σε συνέντευξή του είχε ρωτηθεί για το ενδεχόμενο πρότασης μομφής. «Όλα τα κοινοβουλευτικά όπλα είναι πάνω στο τραπέζι» είχε σημειώσει τότε ο κ.Μητσοτάκης, κάτι που φαίνεται πως και σήμερα βρίσκεται σε πλήρη ισχύ…
Tου Γιάννη Κ.Τρουπή
Liberal Labels Άρθρα Loading… Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Πηγή – ksipnistere.com
Use Facebook to Comment on this Post