Νιώθεις συχνά άρρωστη; Φοβάσαι πως για τη ζάλη και τον πονοκέφαλο δεν είναι άλλη η αιτία από το wi-fi, την ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων και των λοιπών ηλεκτρονικών συσκευών; Υπάρχει λόγος ανησυχίας ή όλα είναι αποκυήματα της φαντασίας σου;
Η αλήθεια είναι ότι τις τελευταίες δεκαετίες, με την εξέλιξη της τεχνολογίας να προχωρά με ιλλιγιώδεις ρυθμους, στην επιστημονική βιβλιογραφία εμφανίστηκε ο όρος «ηλεκτρομαγνητική υπερευαισθησία», από την οποία φέρεται να πάσχει το 5% του πληθυσμού. Τι σημαίνει όμως ηλεκτρομαγνητική υπερευαισθησία; Ο όρος αναφέρεται στις επιπτώσεις των ηλεκτρικών συσκευών, των ραδιοκυμάτων και μικροκυμάτων που εκπέμπονται από αυτές, σε κάποιους οργανισμούς. Από κινητά τηλέφωνα μέχρι οθόνες τηλεοράσεων και ηλεκτρονικών υπολογιστών ή ακόμη και λαμπτήρες πυράκτωσης φέρεται πως μπορούν να… αρρωστήσουν κάποιους ανθρώπους, παρ’ ότι έχουν σχεδιαστεί να εκπέμπουν ποσοστό ακτινοβολίας που δεν έχει επιπτώσεις στους ανθρώπους.
Ζάλη, έντονος πονοκέφαλος, ναυτία, δυσκολία στην αναπνοή και αίσθημα παράλυσης είναι μερικά μονάχα από τα συμπτώματα που αναφέρουν τα άτομα με ηλεκτρομαγνητική υπεραισθησία. Γι΄αυτό το λόγο και αλλάζουν ολόκληρη τη ζωή τους αποφεύγοντας – όσο φυσικά γίνεται – την έκθεσή τους.
Όντως το wi fi και τα κινητά μας αρρωσταίνουν;
Οι μελετητές είναι χωρισμένοι σε δύο στρατόπεδα. Υπάρχουν έρευνες που υποστηρίζουν τα παραπάνω, δίνοντας στοιχεία για την επικινδυνότητα του ασύρματου ίντερνετ αλλά και των κινητών τηλεφώνων. Από την άλλη, υπάρχουν κι αυτοί που πιστεύουν πως η ηλεκτρομαγνητική υπερευαισθησία δεν είναι κάτι άλλο από… nocebo, το ακριβός αντίθετο με το λεγόμενο placebo. Αυτό που λένε δηλαδή είναι πως έχουμε να κάνουμε με κατά φαντασίαν ασθενείς που αυθυποβάλλονται με την ιδέα πως οι ηλεκτρικές συσκευές τους αρρωσταίνουν κι έτσι νιώθουν άρρωστοι.
Nocebo ή όχι δεν μπορούμε να αποφανθούμε. Αυτό που προτείνουμε είναι κατά τα πρότυπα του αρχαίου ρητού «παν μέτρον άριστον». Δε χρειάζεται να αφήσεις κατά μέρος ίντερνετ, κινητά και ηλεκτρονικές συσκευές, καλό θα ήταν όμως να μην υπερβάλλεις με τη χρήση τους. Μη ξεχνάς λοιπόν να κλείνεις το ασύρματο ίντερνετ και το κινητό τουλάχιστον τις ώρες που κοιμάσαι.
Πηγη medicalblog
Use Facebook to Comment on this Post