Όλο και περισσότεροι οδοντίατροι καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η οδοντόκρεμα που χρησιμοποιούμε για να προστατεύσουμε τα δόντια μας μπορεί στην πραγματικότητα να κάνει κακό στην υγεία μας.
Διάφορες χημικές ουσίες έχουν συνδεθεί κατά καιρούς με προβλήματα στην στοματική κοιλότητα, την καρδιά και όχι μόνο.
Ο Δρ Toby Talbot, ειδικός στην Επανορθωτική Οδοντιατρική και μέλος του Royal College of Surgeons με 35ετή εμπειρία, εξηγεί ποια είναι τα συστατικά που πρέπει να προσέχουμε στις ετικέτες των προϊόντων αυτών.
– Συστατικό που ευθύνεται για στοματικά έλκη
Το λαυριλοσουλφονικό ή λαουρυλοθειικό νάτριο (SLS) βρίσκεται σε δεκάδες οδοντόκρεμες (85% των συνολικών προϊόντων που κυκλοφορούν στην αγορά) και χρησιμοποιείται ώστε η οδοντόκρεμα να είναι παχύρρευστη και να απλώνεται εύκολα. Ωστόσο, το συστατικό αυτό διανοίγει τα κενά μεταξύ των βλεννωδών κυττάρων της στοματικής κοιλότητας, με αποτέλεσμα να εισχωρούν στον οργανισμό τοξίνες και καρκινογόνες ουσίες που λαμβάνουμε από το περιβάλλον μας.
– Συστατικό που συνδέεται με την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων
Πριν από ένα περίπου χρόνο, μεγάλη εταιρία παραγωγής προϊόντων στοματικής φροντίδας απομάκρυνε από την αμερικανική αγορά οδοντόκρεμες που περιέχουν τρικλοζάνη, συστατικό που θεωρείται ότι προλαμβάνει τις παθήσεις των ούλων. Αν και η εταιρία υποστήριξε ότι η τρικλοζάνη είναι ασφαλής προς χρήση σε μικρές ποσότητες, επακόλουθες έρευνες κατέδειξαν ότι η οδοντόκρεμα είναι αποτελεσματικό μέσο για να εισχωρήσει το πιθανώς επικίνδυνο χημικό στο σώμα. Μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε ζώα κατέδειξαν ότι η χημική ουσία μπορεί να επηρεάσει την ορμονική λειτουργία και να έχει πιθανώς καρκινογόνο δράση.
– Λευκαντικές ουσίες που φθείρουν τα ούλα
Τα υπεροξείδια χρησιμοποιούνται ευρέως ως λευκαντικό μέσο για τα δόντια, έχουν όμως τοξική και ερεθιστική δράση για τους μαλακούς ιστούς του σώματος. Έτσι, φθείρουν τις βλεννώδεις μεμβράνες της στοματικής κοιλότητας και μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στα επιφανειακά κύτταρα των ούλων.
Πηγη nooz
Use Facebook to Comment on this Post