Ο μεγαλύτερος εμπορικός πόλεμος που γνώρισε ο πλανήτης από τον καιρό των «πολέμων του Οπίου» ξεκίνησε: Η Αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε να επιβάλει δασμούς σε κινεζικά εισαγόμενα προϊόντα αξίας 200δις δολαρίων.
Πρόκειται για έναν τεράστιο όγκο συναλλαγών και το Πεκίνο θα απαντήσει άμεσα.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποφάσισε να επιβάλλει επιπρόσθετους τελωνειακούς δασμούς 10% σε εισαγόμενα προϊόντα από την Κίνα αξίας άλλων 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τον Σεπτέμβριο, μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Πεκίνο για την επίλυση των διαφορών τους για εμπορικά θέματα.
Βέβαια δεν ήταν ακριβώς αποτυχία, οι Αμερικανοί ήξεραν από την αρχή ότι οι Κινέζοι δεν μπορούσαν να αποδεχτούν τους όρους τους.
Την ανακοίνωση έκανε ο Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ εκπρόσωπος των ΗΠΑ για Εμπορικά Ζητήματα (USTR). Διευκρίνισε ότι ο κατάλογος των προϊόντων που θα στοχοθετηθούν είναι έτοιμος και ότι θα υπάρξει μια δίμηνη διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης όσον αφορά τους δασμούς, πριν η επιβολή τους οριστικοποιηθεί.
Η κίνηση σηματοδοτεί την περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη για το εμπόριο.
Την περασμένη εβδομάδα, επιβλήθηκαν επιπρόσθετοι δασμοί σε κινεζικά εισαγόμενα προϊόντα αξίας 34 δισεκ. δολαρίων. Το μέτρο συνδεόταν με τη διένεξη γύρω από την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας. Το Πεκίνο ανταπέδωσε αμέσως, αναγγέλλοντας τελωνειακούς δασμούς ίσης αξίας.
Ο Τραμπ την περασμένη εβδομάδα διεμήνυσε ότι η κυβέρνησή του μπορεί να επιβάλλει εντέλει δασμούς σε κινεζικά εισαγόμενα προϊόντα αξίας 500 δισεκ. δολαρίων. Το ποσό αυτό, χονδρικά, ισούται με το σύνολο της αξίας των κινεζικών εξαγωγών στις ΗΠΑ το 2017.
Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας χαρακτήρισε απαράδεκτους τους νέους τελωνειακούς δασμούς και διεμήνυσε ότι το Πεκίνο θα είναι αναγκασμένο να ανταποδώσει.
Σε ανακοίνωσή του, το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου έκανε λόγο περί νέων «εντελώς απαράδεκτων» αμερικανικών απειλών και εκτίμησε πως η «παράλογη» συμπεριφορά της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ θα βλάψει «την Κίνα, τον κόσμο, αλλά και τις ίδιες» τις ΗΠΑ.
Η Κίνα κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι επιζητούν να «καταστρέψουν» τη διμερή εμπορική σχέση. «Οι αμοιβαίες αυξήσεις των τελωνειακών δασμών σε μεγάλη κλίμακα ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ θα οδηγήσουν αναπόφευκτα στην καταστροφή του σινοαμερικανικού εμπορίου», τόνισε κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε φόρουμ στο Πεκίνο ο Λι Τσενγκάνγκ, υφυπουργός Εμπορίου της Κίνας.
Οι νέοι τιμωρητικοί δασμοί των ΗΠΑ πλήττουν το σύστημα του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου αλλά και την παγκοσμιοποίηση, τόνισε. Για τον Λι Τσενγκάνγκ, η μοναδική ορθή επιλογή στη σχέση ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ουάσινγκτον είναι η συνεργασία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η αποφασιστικότητα της κινεζικής κυβέρνησης να βελτιώσει το εγχώριο επιχειρηματικό περιβάλλον και να υποστηρίξει το πολυμερές εμπορικό σύστημα δεν θα καμφθεί.
Να κάνουμε μια «μετάφραση» του γιατί γίνονται όλα αυτά.
Ο Ν.Τραμπ ήξερε από την αρχή ότι θα υποστεί κυρώσεις από όλους. Και από την Κίνα και από την ΕΕ για την κίνησή του να επιβάλλει δασμούς σε ότι μπαίνει στις ΗΠΑ.
Ξέρει ότι θα κτυπηθούν ανελέητα και οι αμερικανικές εξαγωγές όμως αυτό δεν τον ενοχλεί διότι απλούστατα Κίνα και Γερμανία έχουν πολύ μεγαλύτερα πλεονάσματα από τις ΗΠΑ.
Ήθελε λοιπόν να «ισιώσει» τους 2 μεγάλους οικονομικούς αντιπάλους.
Ο απώτερος στόχος είναι να σωθεί το ίδιο το δολάριο.
Εδώ και αρκετό καιρό υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι κάτι συμβαίνει με το αμερικανικό δολάριο το οποίο και αποτελεί το αποθεματικό νόμισμα του πλανήτη. Επί του πρακτέου ο πλανήτης έχει «γεμίσει» από αυτό και πλέον δεν μπορεί να διατηρήσει για πολύ την αξία του.
Το pronews.gr έχει από την αρχή προειδοποιήσει ότι το δολάριο όπως χρησιμοποιείται από τους Αμερικανούς δημιουργεί «φούσκες». «Φούσκες» οι οποίες όταν σκάνε «ρουφάνε» τα πάντα σαν «μαύρες τρύπες».
Οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν το δολάριο ως επιθετικό όπλο για δύο λόγους:
Πρώτον για να περνάνε καλά αυτοί, χρησιμοποιώντας το ως ανεξάντλητο μέσο πλούτου και δεύτερον για να μην περνάνε καλά οι υπόλοιποι και ιδίως όσοι αποτελούν απειλή για την παγκόσμια ηγεμονία τουςλ.
Μέσω του δολαρίου ελέγχουν τις αγορές, επιβάλουν κυρώσεις σε όποιον θέλουν, προκαλούν οικονομικούς «στραγγαλισμούς» δηλαδή με λίγα λόγια χρησιμοποιούν μια «σημαδεμένη» τράπουλα και όλα στο τέλος τους ανήκουν.
Ακόμα και η άλλοτε Σοβιετική Ένωση σε δολάρια συναλλάσσονταν.
Τώρα όμως Ρωσία και Κίνα έχουν ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια αποδολαριοποίησης με σκοπό να την επιβάλουν σε όλο τον πλανήτη και να επαναφέρουν τον κανόνα του χρυσού ο οποίος αν μη τι άλλο, τηρεί τους κανόνες της Λογικής.
Στον ίδιο δρόμο οδηγείται και η Τουρκία καθώς ο Ρ.Τ.Ερντογάν συνειδητοποίησε ότι δεν πρόκειται ποτέ να είναι… ελεύθερος όσο εξαρτάται από το δολάριο
Ότι υπάρχει με αυτό πληρώνουμε. Με το δολάριο η ύπαρξη του χρήματος έγινε ένα είδος… ανέκδοτου.
Για να γίνει κατανοητό στους αναγνώστες ότι το pronews.gr εδώ και πολλά χρόνια έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για μια επερχόμενη δολαριακή κρίση σας παρουσιάζουμε την «προφητική» δήλωση του Ν.Τραμπ ένα χρόνο πριν γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ και την έκανε στην εκπομπή του Fox News’ “On the Record with Greta Van Susteren.”
Χαρακτηριστικά είπε οτι οι ΗΠΑ δεν αποτελούν πλέον μια πλούσια χώρα.
"Έχουμε ένα χρέος 16 τρισ.δολαρίων και μόλις φτάσει (που θα φτάσει) τα 21-22 τρισ.δολάρια θα αναγκαστουμε εκ των πραγμάτων να το αναδιαρθρώσουμε"
"Η πραγματική ανεργία στη χώρα είναι της τάξης του 15-16% και κάποιοι πιστεύουν ότι είναι 21%! Αυτή τη στιγμή η χώρα δεν πάει καλά και ο όρος ύφεση είναι απλά μια ωραία λέξη για να το περιγράψει"
Σημειώνεται ότι το χρέος των ΗΠΑ αποτελεί το 1/4 του πλανητικού χρέους και έχει ξεφύγει τελείως από οποιοδήποτε ανθρώπινο όριο. Πιθανότατα να χρωστάνε και στους Κλίγκον του…Σταρ Τρεκ. Αυτά επειδή πολλά εγχώρια ειδησεογραφικά παίζουν με την νοημοσύνη μας.
Το ζήτημα είναι ότι το χρέος των ΗΠΑ ήδη έχει φτάσει επί προεδρίας Τραμπ τα 21 τρισ.δολάρια!
Οπότε ένα «πάγωμα» στις εμπορικές συναλλαγές θα εμποδίσει το περαιτέρω τύπωμα των δολαρίων και θα αναγκάσει τους Αμερικανούς πολίτες να αγοράζουν εγχώρια προϊόντα.
Labels Άρθρα, Διεθνή Loading… Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Πηγή – ksipnistere.com
Use Facebook to Comment on this Post