Ονειρα γλυκά με τα πορτοκαλί γυαλιά

1Τα περισσότερα απογεύματα της εβδομάδας του, πριν ανάψει την τηλεόραση ή διαβάσει τα τελευταία e-mail στο κινητό του, ο Ματ Νικολέτι φοράει ένα ζευγάρι γυαλιά με πορτοκαλί φακούς.

«Η κοπέλα μου λέει πως δείχνω αστείος με αυτά» λέει στην εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς» ο 30χρονος σύμβουλος επενδύσεων. «Δεν πειράζει όμως. Από τότε που τα χρησιμοποιώ, κοιμάμαι πολύ καλύτερα».

Τα γυαλιά αυτά απορροφούν τις ακτινοβολίες στο μπλε – ιώδες φάσμα του φωτός που εκπέμπουν οι ηλεκτρονικές / ψηφιακές συσκευές. Μελέτες έχουν δείξει ότι το φως αυτό εμποδίζει τον ύπνο, επειδή καταστέλλει την παραγωγή μελατονίνης, της ορμόνης που ρυθμίζει το βιολογικό μας ρολόι και μας βοηθά να αποκοιμηθούμε.

Για την απορρόφησή του έχουν εμφανιστεί διάφορα προϊόντα στο εμπόριο, αλλά λίγα από αυτά έχουν ελεγχθεί επαρκώς ώστε να τεκμηριωθεί η αποτελεσματικότητά τους, λένε οι ειδικοί.

Τα γυαλιά με τους πορτοκαλί φακούς (είναι επίσης γνωστοί ως blue blockers) δοκιμάστηκαν σε μικρή ελβετική μελέτη με 13 αγόρια εφηβικής ηλικίας, η οποία δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο του 2014 στην «Επιθεώρηση Εφηβικής Υγείας» (JAH). Οπως έδειξε, όταν τα αγόρια φορούσαν αυτά τα γυαλιά κάθε σούρουπο επί μία εβδομάδα, αισθάνονταν πολύ εντονότερη υπνηλία όταν έπεφτε το σκοτάδι απ’ ό,τι όταν φορούσαν γυαλιά με διαυγείς φακούς.

Οπως είθισται να συμβαίνει με τους περισσότερους εφήβους, έτσι και οι συγκεκριμένοι περνούσαν σχεδόν ένα δίωρο πριν από τη βραδινή κατάκλιση καθισμένοι μπροστά σε μια οθόνη, είτε αυτή ήταν του κινητού είτε ενός υπολογιστή (τάμπλετ, λάπτοπ ή PC).

Ανάλογα ευρήματα είχε και μελέτη με 20 εθελοντές ηλικίας 18-68 ετών, οι οποίοι δοκίμασαν γυαλιά με φακούς στο χρώμα του κεχριμπαριού, τα οποία φορούσαν τις τρεις τελευταίες ώρες πριν πάνε για ύπνο.

«Οτιδήποτε μειώνει την έκθεση στο μπλε φως τη νύχτα είναι ωφέλιμο» λέει ο δρ Κρίστοφερ Κόλγουελ, καθηγητής και διευθυντής του Εργαστηρίου Κιρκάδιων Ρυθμών και Υπνου στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Αντζελες (UCLA). «Ξέρω λάτρεις παιχνιδιών στους υπολογιστές που ορκίζονται ότι αυτού του είδους τα γυαλιά είναι σωτήρια».

Οι ειδικοί λένε ότι οι επιδράσεις του μπλε φωτός είναι εντονότερες πριν από την τρίτη ηλικία, διότι καθώς γερνάμε συμβαίνουν ορισμένες αλλαγές στα μάτια, όπως η αλλαγή της χροιάς του οφθαλμικού φακού, που διηθούν ολοένα μεγαλύτερες ποσότητες του φωτός αυτού. Εως τότε, όμως, η έκθεσή μας στο μπλε φως αφότου φύγει το φως της ημέρας δημιουργεί πολλά προβλήματα στον ύπνο.

Οι συσκευές όπως τα έξυπνα κινητά και τα τάμπλετ συχνά φωτίζονται με LED, τα οποία εκπέμπουν περισσότερο μπλε φως απ’ ό,τι οι λαμπτήρες πυρακτώσεως. Οι τηλεοράσεις με οπίσθιο φωτισμό (background) από LED είναι μία ακόμα πηγή μπλε φωτός, αν και μας επηρεάζουν λιγότερο διότι βρίσκονται πολύ πιο μακριά από τα μάτια μας απ’ ό,τι η οθόνη του κινητού μας, κατά τη δρα Ντρέμπρα Σκιν, καθηγήτρια Νευροενδοκρινολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σάρεϊ στην Αγγλία.

Οσον αφορά τους κοινούς λαμπτήρες φωτισμού LED, το λιγότερο μπλε φως απ’ όλους εκπέμπει ο «ζεστός λευκός» (warm white) τύπος.

Τι να κάνετε

Η δρ Σκιν επισημαίνει ότι τα κατάλληλα χρωματισμένα γυαλιά δεν αποτελούν πανάκεια, διότι ο ύπνος επηρεάζεται και από τη διάρκεια της έκθεσης στο έντονο μπλε φως. Ετσι, μια πρόσθετη λύση θα ήταν να επιλέγει κανείς συσκευές δίχως οπίσθιο φωτισμό (όπως μερικοί e-book readers), ειδικά φίλτρα για το μπλε φως ή λαμπτήρες LED που αναγράφουν ότι έχουν μειωμένο μπλε φως (low blue).

Η χρήση συσκευών με μικρές οθόνες (π.χ. κινητό αντί για τάμπλετ), η αλλαγή της σκιαγραφικής αντίθεσης (contrast) στην οθόνη ώστε να είναι λιγότερο έντονα φωτισμένη, και η τοποθέτησή της όσο το δυνατόν πιο μακριά από το πρόσωπο επίσης μπορεί να βοηθήσουν.

Η τέλεια λύση, πάντως, είναι να μην χρησιμοποιούμε με τις ώρες τις ψηφιακές συσκευές το βράδυ. «Αν κοιτάζει κανείς το iPhone του για 10 λεπτά αντί για τρεις ώρες, το όφελος θα είναι ανυπολόγιστο», καταλήγει η δρ Σκην.

Πηγη τα νεα

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *