Κάθε εποχή επιδρά διαφορετικά στον οργανισμό μας, αναγκάζοντάς μας να προσαρμοζόμαστε στις εκάστοτε συνθήκες. Ο χειμώνας είναι μια από τις πιο απαιτητικές εποχές για όλα τα πλάσματα, και ειδικά για τον άνθρωπο, που σε αντίθεση με τα ζώα, ούτε πέφτει σε χειμερία νάρκη, ούτε αυξάνει τις ώρες ύπνου για εξοικονόμηση ενέργειας.
Το αυξημένο κρύο, σε συνδυασμό με το ότι δεν επιβραδύνουμε τους ρυθμούς μας και δεν τρεφόμαστε πια «εποχιακά», έχει ως αποτέλεσμα να «στρεσάρουμε» τον οργανισμό μας. Εφόσον όμως δεν μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια, θα πρέπει οπωσδήποτε να φροντίσουμε καλύτερα τη διατροφή μας ώστε να έχουμε πάντα επάρκεια και να προλαβαίνουμε την εξάντληση και την επιρρέπειά μας σε ιώσεις.
Τα φρούτα, τα λαχανικά, τα κρέατα και τα ψάρια κάθε εποχής έχουν συγκεκριμένα συστατικά που μας βοηθούν να ανταπεξέλθουμε στις ανάγκες που έχει ο οργανισμός μας τη δεδομένη εποχή. Εφόσον πια βρίσκουμε σχεδόν όλα τα τρόφιμα σε κάθε εποχή, έχουμε σταματήσει να τρεφόμαστε εποχιακά, κάτι που είναι λάθος για την υγεία μας.
Για παράδειγμα, τα φρούτα του καλοκαιριού βοηθούν πολύ στην ενυδάτωση του οργανισμού αφού χάνουμε υγρά λόγω αυξημένης εφίδρωσης. Τα φρούτα του χειμώνα όμως είναι πλούσια σε βιταμίνη C, κι έτσι βοηθούν στην αντιμετώπιση των εποχιακών ιώσεων.
Το χειμώνα ο οργανισμός μας έχει συγκεκριμένες ανάγκες και πρέπει να φροντίσουμε να τις καλύπτουμε μέσω της επαρκούς πρόσληψης θρεπτικών συστατικών. Πέντε συστατικά (βιταμίνες και λιπαρά οξέα), που μας βοηθάνε ιδιαιτέρως ως προς αυτό, είναι τα εξής:
Βιταμίνη C
Η επέλαση του χειμώνα ακολουθείται από κρυολογήματα, ιώσεις, βήχα και πυρετό. Η βιταμίνη C είναι γνωστή για τη δράση της στη θωράκιση του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς είναι ένα φυσικό αντιοξειδωτικό. Επιπλέον, βοηθά στην ανάπλαση των κυττάρων του δέρματος, καθώς βοηθά στην παραγωγή κολλαγόνου. Η βιταμίνη C προσθέτει επιπλέον λάμψη στο δέρμα σας.
Σε κάποιες περιπτώσεις ο χειμώνας επιβραδύνει την απορρόφηση σιδήρου από τον οργανισμό. Η βιταμίνη C μας βοηθάει και σε αυτό αφού ο σίδηρος απορροφάται στο μέγιστο αν συνδυαστεί με πρόσληψη βιταμίνης C.
Τη συγκεκριμένη βιταμίνη μπορούμε να τη βρούμε σε πολλά φρούτα και λαχανικά όπως, τα πορτοκάλια, το ακτινίδιο, το μπρόκολο, οι πιπεριές, ο αμάρανθος, ή σε ταμπλέτες και σκόνη ως συμπλήρωμα διατροφής.
Βιταμίνη D
Αν και η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για τον οργανισμό μας όλο το χρόνο, η πτώση της θερμοκρασίας και η μικρότερη ηλιοφάνεια το χειμώνα την καθιστούν ακόμη πιο επιτακτική. Η κύρια πηγή βιταμίνης D είναι ο ήλιος. Γι’ αυτό οι επιστήμονες συμβουλεύουν τους ανθρώπους που είναι κάτω από την ηλικία των 70 ετών να λαμβάνουν καθημερινά περισσότερες από 600 Διεθνείς Μονάδες ηλιακού φωτός (τουλάχιστον 30 λεπτά έκθεσης στον ήλιο, κατά προτίμηση πρωινές ώρες).
Τα οστά επηρεάζονται τον χειμώνα και πολλοί άνθρωποι βιώνουν πόνο στις αρθρώσεις τους αυτή την περίοδο. Η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης D μπορεί να βοηθήσει σημαντικά αυτούς τους ανθρώπους καθώς βοηθά και στην πρόσληψη περισσότερου ασβεστίου.
Τη βιταμίνη D, εκτός από την έκθεση στον ήλιο, μπορούμε να τη λάβουμε και από συμπληρώματα διατροφής, από τρόφιμα εμπλουτισμένα με βιταμίνη D, αλλά και από τροφές, όπως τα μανιτάρια, το βοδινό συκώτι, ο σολομός, οι κρόκοι των αυγών, οι σαρδέλες και το τυρί.
Βιταμίνη Ε
Η βιταμίνη Ε βοηθάει στη διατήρηση υγιούς δέρματος και υγιών κυττάρων. Έχει ενυδατικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Το κρέας, τα ψάρια, λαχανικά όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, τα καρύδια και ο ταμάρινθος είναι εξαιρετικές πηγές βιταμίνης Ε.
Βιταμίνες συμπλέγματος Β
Ολόκληρη η ομάδα των βιταμινών του συμπλέγματος Β (από τη Β1 έως τη Β12) είναι σημαντική για την ανθρώπινη υγεία, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Βοηθάνε στο να δίνουν στο δέρμα λεία υφή, θεραπεύουν τη συγχειλίτιδα και το σκασμένο δέρμα. Είναι υδατοδιαλυτές και μπορούμε να τις βρούμε στα ψάρια, τα αυγά, στα φυλλώδη λαχανικά και στα συκωτάκια κοτόπουλου.
Ωμέγα 3
Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα παίζουν σημαντικό ρόλο στη θωράκιση της υγείας μας, ιδιαιτέρως την εποχή του χειμώνα. Περιέχουν τη λεγόμενη «καλή» χοληστερόλη, που βοηθά τον οργανισμό να παραμένει υγιής. Τα ωμέγα 3 λιπαρά βοηθούν στην αύξηση των επιπέδων ασβεστίου στον οργανισμό κι έτσι συμβάλλουν στην αύξηση της δύναμης των οστών και στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.
Επιπλέον, βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία της καρδιάς και του εγκεφάλου. Τα βρίσκουμε στα λιπαρά ψάρια (σολομός, σαρδέλες, αντζούγιες κλπ) και τους ξηρούς καρπούς. Labels Υγεία Loading… Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Article Source – ksipnistere.com
Use Facebook to Comment on this Post