ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Κόστος 200 εκατ. ευρώ για το Δημόσιο αλλά και για τους ασθενείς επιφέρει η μειωμένη χρήση των γενοσήμων στη χώρα μας, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ενωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ). Σύμφωνα με ανακοίνωσή της, βάσει πρόσφατων στοιχείων, τα μερίδια των γενοσήμων, τόσο σε δαπάνη ΕΟΠΥΥ (κινούνται περίπου στο 11,5%) όσο και σε όγκο (φθάνουν περίπου το 25,5%), αποδεικνύουν ότι αυτά βρίσκονται σε «απαράδεκτα» –όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ανακοίνωση– χαμηλά επίπεδα. Η ΠΕΦ μάλιστα καταγγέλλει ότι οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει την τελευταία δεκαετία στη φαρμακευτική πολιτική είχαν ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να είναι η χώρα με το χαμηλότερο ποσοστό γενοσήμων στην Ευρώπη. Αυτό είναι ζημία αφενός για τους ασθενείς που επιβαρύνονται με μεγαλύτερο κόστος και αφετέρου για το ίδιο το σύστημα φαρμακευτικής φροντίδας που δεν μπορεί να κάνει εξοικονομήσεις, οι οποίες εκτιμάται ότι μπορούν να φθάσουν τα 200 εκατ. ευρώ, σε περίπτωση που αυξηθεί η χρήση των γενοσήμων. Παράλληλα, η ΠΕΦ επισημαίνει ότι η χαμηλή διείσδυση των γενοσήμων στην ελληνική αγορά πλήττει και την εγχώρια παραγωγική φαρμακοβιομηχανία, η οποία αναπτύσσει και παράγει κατά κύριο λόγο γενόσημα φάρμακα.
Στη σχετική ανακοίνωση, η ΠΕΦ εκτιμά ότι ορισμένα μέτρα που εφαρμόστηκαν κατά τη διάρκεια των μνημονίων δεν κατόρθωσαν να ενισχύσουν τη διείσδυση των γενοσήμων στην ελληνική αγορά. Πρόκειται για την πολιτική συμπίεσης των τιμών των γενοσήμων από το 2009 και έπειτα –που φθάνει έως σήμερα περίπου το 74%– καθώς και το μέτρο της υποχρεωτικής συνταγογράφησης βάσει της δραστικής ουσίας. Ετσι, στην ανακοίνωσή της η ΠΕΦ ζητεί από την πολιτεία να εξαιρεθούν από το clawback τα γενόσημα καθώς και οι θεραπείες που μειώνουν τη φαρμακευτική δαπάνη. Υπενθυμίζεται ότι κάθε φορά που παρατηρείται υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης οι εταιρείες καλούνται να επιστρέψουν το ποσό αυτής της υπέρβασης στο Δημόσιο (clawback).
Επίσης, η ΠΕΦ ζητεί την επίσπευση των μέτρων που αφορούν τον έλεγχο της δαπάνης (θεραπευτικά πρωτόκολλα, φίλτρα συνταγογράφησης, κίνητρα για την επιλογή των γενοσήμων από ιατρούς, φαρμακοποιούς και ασθενείς). Τέλος, καλεί την πολιτεία να προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις στην ένταξη των νέων γενοσήμων σε καθεστώς αποζημίωσης, δεδομένου ότι, όπως αναφέρει παράγων της αγοράς, υπάρχουν γενόσημα τα οποία έχουν υποβάλει αίτημα αποζημίωσης, που ακόμη εκκρεμεί, από τα τέλη Ιουλίου.
ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr
Use Facebook to Comment on this Post