ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
«Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπουν οι αναλυτές για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές αμέσως μετά την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή, κάτι το οποίο θα «χρησιμεύσει» και ως προεκλογικό όπλο για την ελληνική κυβέρνηση. Αλλωστε, η έντονη κινητικότητα που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στην αγορά των ελληνικών κρατικών ομολόγων, και ειδικά στα 5ετή ομόλογα με την απόδοσή τους να έχει επιστρέψει σε χαμηλό τεσσάρων μηνών και περίπου στο 3,1%, δείχνει πως το έδαφος για μια νέα έκδοση, σύντομα, έχει αρχίσει και προετοιμάζεται. Οπως επισημαίνουν μιλώντας στην «Κ» ειδικοί της αγοράς ομολόγων, η έκδοση ενός νέου 5ετούς ομολόγου λήξης 2024 όπου οι δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας είναι χαμηλές, και η οποία δεν θα ξεπεράσει σε μέγεθος τα 2-3 δισ. ευρώ, θα ήταν η σοφότερη στρατηγική, με την απόδοση να τοποθετείται στο 3,5% με 3,75%. Μια μεγαλύτερη έκδοση όπως προειδοποιούν, τόσο σε διάρκεια όσο και σε μέγεθος, θα ενείχε αρκετούς κινδύνους, δεδομένου του «ανταγωνισμού» που υπάρχει σήμερα από τις εκδόσεις ομολόγων των χωρών της Ευρωζώνης, τη στιγμή που η Ελλάδα έχει πολύ χαμηλότερη αξιολόγηση από τους οίκους. Μια νέα κοινοπρακτική έκδοση από την Ελλάδα συζητείται στην αγορά από την τελευταία «έξοδο» της χώρας τον Φεβρουάριο του 2018, όπως σημειώνει στην «Κ» ο Σεμπάστιαν Φελέχνερ, αναλυτής της αγοράς ομολόγων στην DZ Bank. Αν και δεν υπάρχει κάποια επείγουσα ανάγκη για χρηματοδότηση, λόγω της ύπαρξης του «μαξιλαριού» ρευστότητας, ωστόσο για να μπορέσει να πετύχει μια προσεκτική και πλήρη επιστροφή στις αγορές, μια χώρα πρέπει να εμφανίζεται τακτικά στην πρωτογενή αγορά. Η Ελλάδα πρέπει να διατηρεί επαφή με την επενδυτική της βάση καθώς και με τις τράπεζες. Οπως προσθέτει, το μέγεθος έκδοσης για ένα νέο ελληνικό ομόλογο μεταξύ των 2-3 δισ. ευρώ είναι αρκετά ρεαλιστικό επί του παρόντος. Αν και η απόδοση κατά την έκδοση είναι δύσκολο να εκτιμηθεί, με την απόδοση του τρέχοντος 5ετούς ομολόγου να κινείται λίγο πάνω από το 3%, όλα δείχνουν πως μια νέα έκδοση ίδιας διάρκειας θα κινηθεί αρκετά πάνω από αυτό το επίπεδο.
Στο σημερινό περιβάλλον, θα ήταν πολύ λογικό για το ελληνικό Δημόσιο να προχωρήσει σε έκδοση 5ετούς ομολόγου και σιγά σιγά να επιχειρηθεί μια έκδοση στην 10ετία, εκτιμά μιλώντας στην «Κ» ο Γενς Πίτερ Σόρενσεν, αναλυτής της αγοράς ομολόγων της Danske Bank. Αυτό, όπως εξηγεί, οφείλεται στη σημαντική ζήτηση που παρατηρήσαμε στις κοινοπρακτικές εκδόσεις από την Πορτογαλία, την Ιταλία, το Βέλγιο και την Ιρλανδία, παρά το τέλος του QE της ΕΚΤ. «Εκτιμώ πως με δεδομένο το ράλι που σημειώνουν τα ομόλογα της Eυρωζώνης το τελευταίο διάστημα, η ζήτηση για ένα νέο ελληνικό ομόλογο θα είναι ικανοποιητική με το premium των επενδυτών να είναι αρκετά καλό», όπως τονίζει, επισημαίνοντας πως το «σοφότερο» είναι να επιχειρηθεί η έκδοση ενός νέου 5ετούς με το μέγεθός της να μην ξεπερνάει τα 3 δισ. ευρώ.
Οπως ωστόσο προειδοποιεί ο κ. Σόρενσεν, μια πρόκληση είναι ότι πολλοί επενδυτές που αγοράζουν ιταλικά ομόλογα ενδέχεται να μην μπορούν να αγοράσουν τα ελληνικά λόγω της πολύ χαμηλότερης αξιολόγησης, ενώ υπάρχει και ο κίνδυνος ο ΟΔΔΗΧ να στηριχθεί και πάλι σε hedge funds όπως και συνέβη στην έκδοση του 7ετούς, μη διευρύνοντας έτσι την επενδυτική βάση με μακροπρόθεσμους επενδυτές, που είναι και το ζητούμενο πλέον.
«Η όρεξη των επενδυτών για το ελληνικό χρέος δεν αναμένεται να είναι τεράστια, διότι η Ελλάδα φαίνεται να έχει βγει από το ραντάρ των επενδυτών το τελευταίο διάστημα, οπότε μια νέα έκδοση θα πρέπει να είναι στην 5ετία και μικρού ποσού έτσι ώστε να έχει επιτυχή κάλυψη και να διαμορφωθεί κοντά στα 2 δισ. ευρώ», όπως τονίζει μιλώντας στην «Κ» η οικονομολόγος της Wood & Co. Ραφαέλα Τενκόνι. Αν και οι αποτιμήσεις των ελληνικών ομολόγων είναι ελκυστικές, το γεγονός ότι η ελληνική αγορά είναι πολύ ρηχή καθιστά δύσκολο να βρεθούν επενδυτές που θα ήταν πρόθυμοι να έχουν μεγάλη έκθεση για μια έκδοση μεγαλύτερης διάρκειας, προσθέτει.
Σήμα για ενίσχυση της εμπιστοσύνης
Αν και τα ελληνικά ομόλογα αναμένεται να βελτιωθούν περισσότερο στο κοντινό μέλλον –με τη βοήθεια και της Ιταλίας, και έτσι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να πετύχει καλύτερες αποδόσεις σε ένα νέο ομόλογο–, ωστόσο η έκδοση ομολόγων τώρα ενόψει και των γενικών εκλογών θα αποτελούσε μια έξυπνη στρατηγική έτσι ώστε να στείλει ένα σήμα ενίσχυσης της εμπιστοσύνης στην ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να εκδίδει χρέος, επισημαίνει στην «Κ» ο Oλιβερ Aντλερ, οικονομολόγος στην Credit Suisse.
Οι συνθήκες της αγοράς είναι αρκετά ευνοϊκές προς το παρόν, καθώς η πολιτική κατάσταση δεν είχε αρνητικές επιπτώσεις στα ελληνικά spreads και στη μεταβλητότητα των κρατικών τίτλων μέχρι σήμερα, όπως σημειώνει στην «Κ» ο Τζιανλούκα Ζίγκλιο, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της αγοράς σταθερού εισοδήματος στην Continuum Economics. Αυτό, όπως επισημαίνει, σίγουρα παρέχει την ευκαιρία μιας νέας έκδοσης ομολόγων μόλις ξεπεραστεί και το πολιτικό εμπόδιο της συμφωνίας των Πρεσπών. Παρά το μεγάλο «μαξιλάρι» ρευστότητας, η Ελλάδα πρέπει να ανοίξει ξανά την πρόσβασή της στις αγορές πριν αρχίσει να εξαντλείται αυτό το «μαξιλάρι» από τις χρηματοδοτικές ανάγκες του τρέχοντος έτους, αφήνοντας λιγότερα οικονομικά περιθώρια για το 2020 και μετά. Η επιλογή ενός 5ετούς ομολόγου έχει νόημα από την άποψη αυτή, δεδομένου ότι είναι αρκετά μακριά στον ορίζοντα για να αποφύγει η κυβέρνηση να συσσωρεύσει βραχυπρόθεσμο χρέος (όπως θα ήταν στην περίπτωση της έκδοσης ενός 3ετούς ομολόγου), εμπίπτοντας έτσι –σε ό,τι αφορά την ωρίμανση– στο «κομμάτι» του 2024 όπου η Ελλάδα έχει πολύ μικρές λήξεις, χωρίς να δίνει υπερβολική έκθεση στους επενδυτές, όπως θα συνέβαινε με ένα 10ετές ομόλογο. Σύμφωνα με τον κ. Ζίγκλιο, μια απόδοση της τάξης του 3,5% με 3,75% θα ήταν επιτεύξιμη, ανάλογα με την ακριβή λήξη (πιθανόν να εκδοθεί με ελαφρώς μεγαλύτερη διάρκεια από ό,τι τα 5 έτη ακριβώς).
Η έκδοση ενός ομολόγου τώρα από την Ελλάδα θα βοηθούσε επίσης την ελληνική κυβέρνηση, μετά και τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις. Η επιστροφή στις αγορές θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια επιτυχία για την οικονομική πολιτική κυβέρνησης. Καθώς η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών δεν αποτελεί γενικότερα για τις αγορές ένα ιδανικό περιβάλλον για έκδοση ομολόγου από μία χώρα, ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνει ό,τι μπορεί για να περάσει το μήνυμα στις αγορές ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά, στη λήξη της θητείας του, επισημαίνει ο κ. Ζίγκλιο.
ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr
Use Facebook to Comment on this Post