Ο διοικητής της ΤτΕ κ. Στουρνάρας.
Η αύξηση των μισθών πρέπει να συμβαδίζει με την αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας, ώστε να διασφαλισθούν τα οφέλη σε όρους ανταγωνιστικότητας και ανόδου της απασχόλησης από την επίπονη μεταρρυθμιστική προσπάθεια από το 2010 μέχρι σήμερα, επεσήμανε χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, σε έναν έμμεσο, πλην σαφή, σχολιασμό της απόφασης της κυβέρνησης να αυξήσει τον κατώτατο μισθό κατά 10,9%.
Σε διάλεξή του χθες στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου για τις προκλήσεις και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Στουρνάρας τάχθηκε υπέρ της διατήρησης της ευελιξίας της αγοράς εργασίας, αλλά και της υποστήριξης των μακροχρόνια ανέργων.
Ο ίδιος σχολίασε, επίσης, τη χθεσινή έκδοση του πενταετούς ομολόγου λέγοντας ότι είναι «ένα μικρό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.. Η σημαντικότερη πρόκληση για το άμεσο μέλλον είναι η επιστροφή του Δημοσίου στις αγορές με βιώσιμους όρους, τόνισε ο κ. Στουρνάρας, προσθέτοντας ότι τα ελληνικά ομόλογα δεν έχουν ακόμη αποκτήσει καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας και οι αποδόσεις τους παραμένουν υψηλές και ευμετάβλητες, επηρεαζόμενες σημαντικά από τις αναταράξεις στις διεθνείς χρηματαγορές και την αβεβαιότητα όσον αφορά τη διατήρηση της μεταρρυθμιστικής κατεύθυνσης στην οικονομική πολιτική.
Τον «σημαντικότερο δημοσιονομικό κίνδυνο μεσοπρόθεσμα» χαρακτήρισε, εξάλλου, ο κ. Στουρνάρας την εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι οποίες έκριναν αντισυνταγματικές προγενέστερες περικοπές στις συντάξεις.
Μίλησε, όμως, και για τον κίνδυνο να καταδικαστεί η ελληνική οικονομία σε χαμηλούς μεσομακροπρόθεσμους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης. Οπως είπε, τα προηγούμενα χρόνια μειώθηκε το απόθεμα φυσικού και ανθρώπινου κεφαλαίου, με αρνητικές συνέπειες στο μεσομακροπρόθεσμο δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας. «Δημιουργείται, λοιπόν, ο κίνδυνος η κυκλική επίδραση της ύφεσης και της στασιμότητας των τελευταίων χρόνων να καταστεί διαρθρωτικής φύσεως φαινόμενο», είπε.
Για να επιτευχθεί ένα βιώσιμο πρότυπο ανάπτυξης, τόνισε ότι αποτελεί προϋπόθεση να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και οι ιδιωτικοποιήσεις, να αλλάξει το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής στην κατεύθυνση της μείωσης των φορολογικών συντελεστών και της ενίσχυσης των δημοσίων επενδύσεων και να μειωθεί το υψηλό ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Σχετικά με το τελευταίο, υποστήριξε ότι πρέπει να εγκριθούν και να προωθηθούν παράλληλα τα δύο συστημικά σχέδια του υπουργείου Οικονομικών και της Τράπεζας της Ελλάδος.
Η ανταγωνιστικότητα
Στο θέμα του κατώτατου μισθού αναφέρθηκε, εξάλλου, χθες και ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο του, υποστηρίζοντας ότι βασικό κριτήριο για τη διαμόρφωσή του πρέπει να είναι η παραγωγικότητα των διεθνώς εμπορεύσιμων κλάδων της οικονομίας, καθώς οι εξαγωγές οδηγούν σήμερα κατά κύριο λόγο την ανάπτυξη της οικονομίας.
Την ίδια ώρα η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο της χτύπησε καμπανάκι για την ανταγωνιστικότητα, σημειώνοντας ότι διαφαίνεται τάση αποδυνάμωσής της ως αποτέλεσμα αφενός της ανατιμητικής πορείας του ευρώ τον προηγούμενο χρόνο και αφετέρου της ενίσχυσης του κόστους εργασίας, καθώς οι ονομαστικές αποδοχές αυξάνονται ταχύτερα σε σχέση με την παραγωγικότητα της εργασίας.
ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr
Use Facebook to Comment on this Post