Βελτιωμένη προώθηση για μικρούς δορυφόρους
Getty Images/iStockphoto/Rick_Jo
Μία τεχνολογία που αναμένεται να βελτιώσει σημαντικά τα δεδομένα στον χώρο των μικρών δορυφόρων της κατηγορίας CubeSats ανέπτυξαν ερευνητές του Purdue University.
Οι CubeSats γίνονται όλο και πιο σημαντικοί «παίκτες» στην εξερεύνηση του διαστήματος, καθώς το μικρό τους μέγεθος και το σχετικά χαμηλό κόστος τούς καθιστούν ιδανικούς για εμπορική χρήση. Ωστόσο, η προώθησή τους αποτελεί πρόβλημα, καθώς δεν υπάρχουν αξιόπιστα συστήματα εκκίνησης των συστημάτων προώθησής τους, με αποτέλεσμα να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ζημιάς.
«Δημιουργήσαμε μια τεχνολογία εκκίνησης χαμηλότερης ενέργειας, που χρησιμοποιεί παλμούς νανοδευτερολέπτων, επιτρέποντας την εκκίνηση των συστημάτων προώθησης να λειτουργεί αξιόπιστα για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα» είπε ο Αλεξέι Σασούριν, επίκουρος καθηγητής αεροναυτικής και αστροναυτικής στο College of Engineering του Purdue. «Συγκεκριμένα, δοκιμάσαμε επιτυχώς το σύστημα εκκίνησης για περισσότερους από 1,5 εκατ. παλμούς και παρέμεινε λειτουργικό και σχεδόν άθικτο μετά τη δοκιμή. Αυτό είναι ένα τεράστιο βήμα για την επέκταση της διάρκειας ζωής των συστημάτων ηλεκτρικής προώθησης για CubeSats».
PURDUE UNIVERSITY
Οι CubeSats γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς εξαιτίας της σημαντικής προόδου που σημειώνεται ως προς τη συρρίκνωση των ηλεκτρονικών εξαρτημάτων και αισθητήρων που ανοίγουν τον δρόμο για νέα είδη διαστημικών αποστολών και μετρήσεων για τη συγκεκριμένη κατηγορία δουρφόρων.
«Είναι συναρπαστικό να αντιμετωπίζουμε αυτές τις νέες προκλήσεις που εμφανίζονται με διαστημόπλοια πολύ μικρότερης κλίμακας από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια» είπε ο Σασούριν. «Το επόμενο βήμα για τους CubeSats είναι να έχουν ένα αξιόπιστο σύστημα προώθησης για τους απαραίτητους ελιγμούς και τα καθήκοντα συντήρησης σταθμών».
Η δουλειά των ερευνητών δημοσιεύστηκε στο Plasma Research Express και παρουσιάστηκε κατά το SciTech Forum του American Institute of Aeronautics and Astronautics τον προηγούμενο μήνα στο Σαν Ντιέγκο.
Προτεινόμενα για εσάς
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑΠηγή άρθρου – naftemporiki.gr
Use Facebook to Comment on this Post