Επιμένει… κεντροαριστερά ο Αλ. Τσίπρας

Χθες, πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία των νέων υπουργών της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός παραμένει προσηλωμένος στη δημιουργία «προοδευτικού μετώπου» ενόψει και των ευρωεκλογών.

Σταθερά προσηλωμένοι στον στόχο της δημιουργίας «προοδευτικού μετώπου» παραμένουν ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του, παρά τις αρρυθμίες που δημιούργησαν στο εσωτερικό του κόμματος οι τελευταίες «πασοκικές» προσθήκες των κ. Θ. Μωραΐτη και Αγγ. Τόλκα. Το βλέμμα αναπόφευκτα πέφτει πάνω στις αντιδράσεις της «παλιάς» βάσης του ΣΥΡΙΖΑ, που ουκ ολίγες φορές έχει θέσει τις δικές της διαχωριστικές γραμμές σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ και δεν θα μπορούσε να αφήσει ασχολίαστες τις «προσθήκες».

Χαρακτηριστική η έντονη κριτική που διατυπώθηκε σε άρθρο που δημοσιεύτηκε σε έντυπο της ανανεωτικής αριστεράς («Εποχή») και αναδημοσιεύτηκε στον ιστότοπο commonality, η οποία απηχεί τις θέσεις της ομάδας των «53+». Το άρθρο κάνει λόγο για κινήσεις που «δίνουν μοναδική τροφή στον αντικυβερνητικό Τύπο για το αγαπημένο του έργο φθοράς της κυβέρνησης», ενώ προσθέτει πως η υπουργοποίηση των δύο ρίχνει νερό στον μύλο της αντιπολίτευσης που χρησιμοποιεί το επιχείρημα πως «το δέλεαρ είναι οι υπουργικές θέσεις». Παράλληλα ασκεί κριτική απευθείας στο Μαξίμου σημειώνοντας πως η προσέγγιση με τα στελέχη της Kεντροαριστεράς είναι «δουλειά του κόμματος και όχι της κυβέρνησης» και πρέπει να γίνεται με «πολύ λεπτούς χειρισμούς», αφήνοντας να εννοηθεί πως η υπουργοποίηση έγινε με αδέξιο τρόπο.

Την ίδια ώρα ο βουλευτής του κόμματος Γιώργος Κυρίτσης με ένα σκωπτικό tweet σημείωνε πως η κυβέρνηση «μετά την επιτυχή έξοδο στις αγορές και τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων, παρουσίασε αύξηση των πασόκων κατά δύο μονάδες», προσθέτοντας το περιπαικτικό «ήδη η Moody’s μας αναβάθμισε από ΠΑΣΟΚ ΒΒ σε ΠΑΣΟΚ ΒΒ+». Νωρίτερα είχε υπάρξει αντίδραση και από τον «πασοκογενή» Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος είχε παρομοιάσει (στα Παραπολιτικά FM) τη μετεγγραφή Μωραΐτη στον ΣΥΡΙΖΑ «σαν να πήγαινα εγώ στη Ν.Δ.». Η υπουργοποίηση πάντως της κ. Αναγνωστοπούλου είχε και σκοπό «να χρυσώσει το χάπι», καθώς προέρχεται από τους «53+».

Το Μαξίμου πάντως δεν πτοείται από τα παραπάνω, ούτε αλλάζει κεντρικό σχεδιασμό. Φάνηκε από όσα είπε ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος (Αθήνα 9,84), τονίζοντας πως «οι επιλογές αυτές δείχνουν ότι πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση αυτή καλύπτει ένα πολύ ευρύτερο φάσμα, αν θέλετε, δυνάμεων». Στέλεχος, δε, του ΣΥΡΙΖΑ, που ανήκει στους λεγόμενους «προεδρικούς» και στηρίζει αναφανδόν την πολιτική των ανοιγμάτων, έλεγε στην «Κ» πως το κόμμα δεν μπορεί να κινηθεί με βάση το παρελθόν, αλλά με βάση το μελλοντικό μέτωπο εναντίον της «συντήρησης».

Το επόμενο διάστημα το σχέδιο «προοδευτικό μέτωπο» αναμένεται να μπει στον επιταχυντή, καθώς οι ευρωεκλογές πλησιάζουν. Στο πλαίσιο αυτό κομβική θεωρείται η εκδήλωση της 4ης Μαρτίου με βασικό ομιλητή τον επικεφαλής της Προοδευτικής Συμμαχίας στο Ευρωκοινοβούλιο, τον Ούντο Μπούλμαν, αλλά και τον επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη. Στην ίδια εκδήλωση θα μιλήσει η Λούκα Κατσέλη, ενώ το «παρών» θα δώσει και ο Αλέξης Τσίπρας, ενδεικτικό πως «παίρνει πάνω του» τους χειρισμούς για την –ει δυνατόν– επιτυχή έκβαση της προσπάθειας.

Η ΔΗΜΑΡ

Την ώρα που οι «κινήσεις πολιτών», που αποτελούν ουσιαστικά τη γέφυρα ενσωμάτωσης κινήσεων και στελεχών στον ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζουν την κινητικότητα, η ΔΗΜΑΡ κινείται προς την ίδια κατεύθυνση μεν, αυτόνομα δε. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Θεοχαρόπουλος ετοιμάζει εκδήλωση περί τα μέσα Μαρτίου με θέμα τις ευρωεκλογές, όπου δεν αποκλείεται να κληθούν πρόσωπα που θα δείχνουν την ώσμωση με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο κ. Κοτζιάς. Το εύλογο ερώτημα είναι αν η ΔΗΜΑΡ θα κατέλθει στις ευρωεκλογές μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η απάντηση, τούτη την ώρα, είναι νωρίς να δοθεί. Κομβικό, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι το εάν ο ΣΥΡΙΖΑ κατέλθει αυτόνομα ή θα επιχειρήσει να κατέβει ως συμμαχία κομμάτων με άλλο όνομα.

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *