ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Σε απολύσεις προχώρησε μία στις πέντε επιχειρήσεις στην Ελλάδα, εντός του 2018, ενώ μία στις τέσσερις έδωσε αυξήσεις μισθών σε όλους τους εργαζομένους της, που κινήθηκαν πέριξ του 1,5%. Μάλιστα, για το 2019 εκτιμάται ότι οι αυξήσεις στους μισθούς θα κινηθούν γύρω από το 2% (διάμεσος). Αυτά είναι κάποια από τα συμπεράσματα της ετήσιας γενικής έρευνας αποδοχών και παροχών για το 2018, που διεξήγαγε για 25η συνεχή χρονιά η εταιρεία παροχής ελεγκτικών, φορολογικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών KPMG σε συνεργασία με ελληνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις από όλους τους κλάδους της ελληνικής αγοράς. Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα παρουσιάζει αναλυτικά στοιχεία αποδοχών και παροχών για 154 θέσεις εργασίας και για το 2018 βασίστηκε σε δείγμα 110 εταιρειών και περίπου 39.000 κατόχων θέσεων εργασίας.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, κατά τον περασμένο χρόνο, οι εγχώριες επιχειρήσεις προχώρησαν σε περιορισμένες αυξήσεις μισθών ενώ αντίστοιχα προσεκτικές ήταν και όσον αφορά την αύξηση του προσωπικού τους. Οι αυξήσεις που δόθηκαν κινήθηκαν πέριξ του 1,5%, ενώ παράλληλα δόθηκαν και μπόνους, που για το σύνολο της χρονιάς ξεπέρασαν το 1/10 της δαπάνης για τη βασική μισθοδοσία. Βέβαια, οι επιχειρήσεις σε μεγάλο ποσοστό παρέχουν πρόσθετες παροχές σε κάποιες ομάδες εργαζομένων τους, μέσω ιδιωτικών προγραμμάτων συνταξιοδότησης.
Αναλυτικά, σύμφωνα με τη μελέτη της KPMG:
Κατά 9% χαμηλότερος σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά ήταν ο ρυθμός οικειοθελών αποχωρήσεων, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 3,9% (διάμεσος) για το σύνολο της ελληνικής αγοράς. Υψηλότερα ποσοστά εμφανίζονται στον κλάδο υψηλής τεχνολογίας και στο λιανεμπόριο. Το 20% των εταιρειών προχώρησε σε μείωση θέσεων εργασίας την προηγούμενη χρονιά. Η μείωση αυτή επηρέασε κυρίως εργαζομένους ηλικίας 36-45 ετών που ανήκαν στις κατηγορίες μεσαίων διοικητικών στελεχών και διοικητικού προσωπικού.
Το 24% των εταιρειών έδωσε αυξήσεις το 2018 σε όλους τους εργαζομένους τους, ενώ 50% μόνο σε κάποιες κατηγορίες εργαζομένων. Το ποσοστό των αυξήσεων το 2018 κινήθηκε στο 1,5% (διάμεσος), ενώ οι προβλέψεις για το 2019 προσδιορίζουν το ποσοστό αυτό στο 2% (διάμεσος). Το ποσό που αποδόθηκε ως bonus απόδοσης συνολικά το 2018 ανήλθε κατά μέσον όρο στο 11,7% των συνολικών ετήσιων βασικών αποδοχών. Το 60% των εταιρειών παρέχει ιδιωτικό πρόγραμμα συνταξιοδότησης σε τουλάχιστον μία κατηγορία εργαζομένων. Η πλειονότητα των προγραμμάτων είναι καθορισμένης συνεισφοράς και προβλέπουν δυνατότητα προαιρετικής συνεισφοράς και από την πλευρά του εργαζομένου. Τέλος, μειωμένες συγκριτικά με τις προηγούμενες χρονιές είναι οι προσλήψεις αποφοίτων, με τους περισσότερους να έχουν απορροφηθεί σε εξειδικευμένες θέσεις τεχνολογίας.
ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr
Use Facebook to Comment on this Post