ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών έχουν επιστρέψει στο προσκήνιο και στο ραντάρ των ξένων επενδυτών, βοηθώντας σημαντικά στην εδραίωση του θετικού κλίματος στο ελληνικό Χρηματιστήριο, καθώς η ανάκαμψη που ξεκίνησε από τα χαμηλά επίπεδα του Ιανουαρίου δεν… σκοντάφτει σε κανένα εμπόδιο που στήνεται στον δρόμο της, αποδεικνύοντας πως τα ξένα χαρτοφυλάκια προεξοφλούν βελτίωση των προοπτικών του κλάδου αλλά και της Ελλάδας, με ορίζοντα τις εκλογές.
Η μη εκταμίευση της δόσης στο Eurogroup, οι προειδοποιήσεις του ΔΝΤ, η (έστω και μικρή) αστοχία στο ΑΕΠ του 2018, οι καθυστερήσεις στον νέο νόμο Κατσέλη και η επιμονή των short funds με αυξανόμενες αρνητικές θέσεις στις τράπεζες, δεν έχουν καταφέρει να νικήσουν το θετικό μομέντουμ που έχει χτιστεί το τελευταίο περίπου δίμηνο. Οι όγκοι συναλλαγών στις τράπεζες έχουν μάλιστα αυξηθεί –μαζί με τον συνολικό τζίρο της αγοράς– και κινούνται κοντά στα επίπεδα των 20 εκατ. μετοχών, σε σχέση με τα 16 εκατ. που είναι ο μέσος όρος του τελευταίου χρόνου.
Εκτόξευση αξιών
Από τα τέλη του Ιανουαρίου, που βρέθηκε σε ιστορικά χαμηλά, ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει άνοδο της τάξης του 57%, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων τραπεζών διαμορφώνεται πάνω από τα 5,7 δισ. ευρώ, από 3,5 δισ. ευρώ περίπου. Από τα χαμηλά 52 εβδομάδων –στα οποία οι περισσότερες τράπεζες βρέθηκαν στα τέλη Ιανουαρίου, πλην της Eurobank, στην οποία η ανάκαμψη ξεκίνησε τον Νοέμβριο, μετά το deal με την Grivalia–, οι μετοχές των τραπεζών σημειώνουν άλμα άνω του 145% (Πειραιώς). Η Εθνική ενισχύεται κατά 84,8%, η Alpha Βank κατά 59,7% και η Eurobank είναι στο +47,5%.
Οπως επισημαίνουν οι αναλυτές στους οποίους απευθύνθηκε η «Κ», πέρα από τεχνικούς λόγους που βοήθησαν στην άνοδο των τραπεζικών μετοχών –τελείωσαν οι πωλήσεις από την έξοδο των Eurobank, Πειραιώς και Εθνική από τον MSCI, αύξηση τιμών ελληνικών κρατικών ομολόγων με μείωση του κινδύνου της χώρας–, υπάρχουν και κάποιοι άλλοι λόγοι-προσδοκίες που έχουν να κάνουν με τις εξελίξεις γύρω από τη μείωση των NPEs αλλά και το μακροοικονομικό και πολιτικό τοπίο.
Το κυριότερο σενάριο που «παίζει» η αγορά, όπως σημειώνει στην «Κ» ο Νίκος Σακαρέλης, αναλυτής της Wealth Financial Services, είναι η ψήφιση δύο νομοσχεδίων – του επικαιροποιημένου νόμου Κατσέλη και της πρότασης ΤΧΣ – JP Morgan για το σχήμα που θα λειτουργήσει συμπληρωματικά με την πρόταση της ΤτΕ για τα κόκκινα δάνεια.
Στο μεν πρώτο, θετικά αποτιμά η αγορά το ότι θα υπάρχει ένα έσοδο το οποίο θα δίνει σταθερά το κράτος στις τράπεζες για όσους δεν μπορούν να αποπληρώσουν το δάνειό τους και υπάρχει η προσδοκία να είναι πιο αυστηρό το πλαίσιο με τους κακοπληρωτές.
«Ιστορία ανάκαμψης»
Στο δεύτερο, κρίσιμο θα είναι το επιτόκιο που θα δίνουν οι τράπεζες στο κράτος για την εγγύηση που θα προσφέρει αυτό στις ομολογίες που θα τιτλοποιηθούν, αλλά και γενικότερα η δομή του σχήματος. Επίσης, αν και πρόωρα, κάποια funds προεξοφλούν την εκλογή μιας πιο φιλικής για την αγορά κυβέρνησης και αγοράζουν τράπεζες ως ένα πολύ ελκυστικό «turn around story».
Ο Αλέξανδρος Μπουλουγούρης, συνεπικεφαλής έρευνας στη Wood, εκτός από τα παραπάνω, εκτιμά πως πίσω από το ράλι των ελληνικών τραπεζών κρύβονται και οι εξής παράγοντες: η υπερβολική διόρθωση του β΄ τριμήνου του 2018, η μείωση των κεφαλαιακών απαιτήσεων στον Πυλώνα 2 για την Πειραιώς, που δείχνει ότι οι εποπτικές αρχές είναι πρόθυμες να δώσουν στις ελληνικές τράπεζες χρόνο, η ακύρωση του Titlos για την Εθνική Τράπεζα, η βελτίωση της ρευστότητας στον τραπεζικό κλάδο σε συνδυασμό με τη βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, καθώς και η μείωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, η οποία μειώνει το κόστος ιδίων κεφαλαίων για τις τράπεζες.
Γιατί η μεγάλη άνοδος δεν απομάκρυνε τα short funds
Το σκηνικό σήμερα, σε σχέση με αυτό του περασμένου φθινοπώρου, που οι τράπεζες έμοιαζαν απροστάτευτες στο έλεος των shorts, είναι αρκετά διαφορετικό. Ωστόσο, η επίμονη παρουσία τους, παρά το ράλι, δείχνει ότι οι κίνδυνοι γύρω από τον κλάδο είναι υπαρκτοί. Αξίζει να αναφέρουμε πως οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται στη λίστα των μεγαλύτερων shorts στην Ευρώπη. Οι συνολικές αρνητικές θέσεις στην Eurobank είναι το 3,43% επί των μετοχών της, στην Πειραιώς το 3,26%, στην Alpha Bank το 1,53% και στην Εθνική το 1,24%. Οπως επισημαίνει στην «Κ» και ο Μάικλ Χιούσον, επικεφαλής αναλυτής της CMC Markets, το ράλι δεν αλλάζει το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν μια πληθώρα προβλημάτων. Η βελτίωση των οικονομικών στοιχείων της Ελλάδας δεν αλλάζει την εικόνα γύρω από τα NPEs και την ανάγκη δημιουργίας πρόσθετων κεφαλαίων. Το ράλι μπορεί να συνεχιστεί για λίγο ακόμα, αλλά οι long παίκτες δεν θα πρέπει να επαναπαυτούν. Σύμφωνα με τον κ. Σακαρέλη, τα «επιχειρήματα» των short funds σχετικά με τις τράπεζες είναι τα εξής: • H βελτίωση των ισολογισμών θα αργήσει. • Oι επενδυτές δεν θα δελεαστούν από το σχήμα τιτλοποίησης των κόκκινων δανείων και θα βρουν ελκυστικότερα σχήματα στην ευρωπεριφέρεια (Ιταλία). • Οι αλλαγές στην κορυφή της διοικητικής πυραμίδας (Εθνική, Alpha – εξαίρεση η Eurobank) καθυστερούν τη λήψη άμεσων δραστικών αποφάσεων για εμπροσθοβαρή σχέδια μείωσης των NPEs. ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr
Use Facebook to Comment on this Post