Η νευρική ανορεξία είναι μια πολύ σοβαρή πάθηση. Το να βλέπουμε κάποιον
αγαπημένο μας άνθρωπο να υποφέρει από αυτήν είναι πάρα… πολύ δύσκολο, και πολλές φορές το να προσφέρουμε την κατάλληλη υποστήριξη μπορεί να γίνει ακόμα πιο δύσκολο. Υπάρχουν θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς να νιώσουν καλύτερα, προτού η διαταραχή νικήσει, αλλά είναι σημαντικό να ξέρουμε πώς να φερθούμε.
Οι ασθενείς με νευρική ανορεξία προσπαθούν με κάθε δυνατό τρόπο να χάσουν ή να μην βάλουν κιλά. Μπορεί το βάρος τους να φτάσει σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα, και να παραλείπουν γεύματα. Αρκετοί ασθενείς μπορεί να αναγκάζουν τον εαυτό τους να κάνει εμετό μετά από ένα γεύμα, ή να παίρνουν καθαρτικά, ή ακόμα και να περνούν πολλές ώρες κάνοντας γυμναστική. Ένας άνθρωπος που πάσχει από ανορεξία μπορεί να μην καταλαβαίνει απόλυτα ότι η συμπεριφορά αυτή είναι επικίνδυνη, αλλά υπάρχει και η περίπτωση τα αισθήματα ντροπής και ενοχών για το σώμα τους να τους αναγκάζουν να κρύβουν τις διατροφικές τους συνήθειες. Η νευρική ανορεξία μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρά προβλήματα στην υγεία, και μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο.
Πώς θα καταλάβω αν κάποιος έχει ανορεξία;
Οι άνθρωποι που πάσχουν από διατροφικές διαταραχές, συνήθως προσπαθούν να τις κρατήσουν μυστικές. Μερικά όμως σημάδια που θα γίνουν ορατά είναι τα εξής:
Τρώνε μικρές μερίδες φαγητού, ή προσπερνούν εντελώς ολόκληρα γεύματα
Αποφεύγουν τις τροφές με πολλές θερμίδες, όπως τα γαλακτοκομικά και τα γλυκά
Παράξενη συμπεριφορά με το φαγητό (π.χ. το κόβουν σε πολύ μικρά κομμάτια, αλλά δεν το τρώνε)
Δεν θέλουν να τρώνε με παρέα
Μιλούν συνεχώς για φαγητό
Λένε ότι νιώθουν πως είναι υπέρβαροι, ενώ κάτι τέτοιο δεν ισχύει
Απομακρύνονται από το τραπέζι κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά από το γεύμα, συχνά για να πάνε στο μπάνιο
Λένε ψέματα για να αποφύγουν το φαγητό
Έχουν χάσει τόσα κιλά, που διαγράφονται τα οστά τους κάτω από το δέρμα
Πίνουν πολύ νερό ή αναψυκτικά με χαμηλές θερμίδες
Αν υποπτεύεστε ότι κάποιο αγαπημένο σας άτομο πάσχει από νευρική ανορεξία, πρέπει να το στηρίξετε, αλλά είναι σημαντικό να προσέχετε αυτά που θα πείτε. Μπορεί να μην είναι ακόμα έτοιμος ή έτοιμη να δει έναν γιατρό. Μείνετε δίπλα στο αγαπημένο σας πρόσωπο, και στηρίξτε το με κάθε δυνατό τρόπο, αλλά χωρίς να το πιέζετε. Μερικές χρήσιμες συμβουλές είναι οι εξής:
Να θυμάστε πως είστε “τρίτος”: Αυτό σημαίνει πως απλά δεν πάσχετε από ανορεξία, και δεν μπορείτε να καταλάβετε ή να λύσετε το πρόβλημα του αγαπημένου σας. Είναι δική του επιλογή το πότε και αν θα ζητήσει βοήθεια.
Προσπαθήστε να δείχνετε τις σωστές επιλογές: Μην κάνετε αρνητικά σχόλια για το σώμα κανενός, τρώτε σωστά, αλλά μην το κάνετε επιδεικτικά.
Φροντίστε τον εαυτό σας: Ζητήστε εσείς βοήθεια από έναν ειδικό, ακόμα και αν το κοντινό σας άτομο δεν είναι έτοιμο. Δεν χρειάζεται να εμπλακεί ακόμα, αλλά ο ειδικός θα βοηθήσει εσάς να διαχειριστείτε καλύτερα την κατάσταση.
Μην προσπαθείτε να ελέγχετε: Ένας ασθενής με ανορεξία χρειάζεται κατανόηση και στήριξη, όχι κριτική και έλεγχο.
Μην χρησιμοποιήσετε ποτέ απειλές: Ακόμα και αν δεν αντέχετε να βλέπετε αυτό το άτομο να υποφέρει έτσι, το να ξεσπάσετε θυμωμένα ή να το απειλήσετε δεν πρόκειται να βοηθήσει. Η αρνητικότητα θα κάνει τη διαταραχή ακόμα χειρότερη.
Labels Υγεία Loading… Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Article Source – ksipnistere.com
Use Facebook to Comment on this Post