«Συμβούλιο Τεχνητής Νοημοσύνης» από την Google
Για την ηθική διάσταση των προγραμμάτων της REUTERS/ARND WIEGMANN
Την ηθική διάσταση των προγραμμάτων τεχνητής νοημοσύνης της Google θα εξετάζει μια ομάδα που περιλαμβάνει μηχανικούς, φιλοσόφους, ειδικούς σε θέματα πολιτικής κ.α., την οποία η εταιρεία ανακοίνωσε στο πλαίσιο της EmTech Digital, συνδιάσκεψης για την τεχνητή νοημοσύνη στο Σαν Φρανσίσκο που διοργάνωσε το MIT Technology Review.
Ο τομέας της έρευνας και της οικονομικής εκμετάλλευσης της τεχνητής νοημοσύνης έχει αποδειχτεί «ναρκοπέδιο» από ηθικής άποψης για εταιρείες όπως η Google, που κατά καιρούς έχουν κατηγορηθεί για διάφορα θέματα, από την εμφάνιση ρατσιστικών προκαταλήψεων σε αλγορίθμους μέχρι την ανάπτυξη τεχνολογιών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε αυτόνομα όπλα.
Σύμφωνα με το MIT Technology Review, ο Κεντ Γουόκερ, αντιπρόεδρος διεθνών θεμάτων και chief legal officer της Google, ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός νέου ανεξάρτητου φορέα που θα εξετάζει τις πρακτικές της εταιρείας στην τεχνητή νοημοσύνη.
Όπως είπε ο Γουόκερ, η ομάδα, ονόματι ATEAC (Advanced Technology External Advisory Council) θα εξετάζει τα προγράμματα και τα σχέδια της εταιρείας και θα συντάσσει αναφορές σχετικά με το αν συνάδουν ή όχι με τις αρχές της Google ως προς την τεχνητή νοημοσύνη. Σύμφωνα με τον Γουόκερ, το συμβούλιο αυτό δεν θα έχει συγκεκριμένη ατζέντα, ούτε τη δύναμη να θέτει βέτο σε προγράμματα, αλλά, όπως είπε ο ίδιος, «θα μας κρατά έντιμους».
Η πρώτη σύνθεση του ATEAC θα περιλαμβάνει έναν φιλόσοφο, έναν οικονομολόγο, έναν ειδικό σε θέματα δημόσιας πολιτικής και ερευνητές από τομείς όπως το data science, το machine learning, η ρομποτική κ.α.
Όπως αναφέρει το MIT Technology Review πάντως, η ανακοίνωση έχει προκαλέσει ήδη αντιδράσεις από κάποιους ειδικούς σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης που θέτουν ερωτήματα για κάποια από τα μέλη της, όπως τη Νταϊάν Γκίμπενς, ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος μιας εταιρείας drones, και την Κέι Κόουλς Τζέιμς, πρόεδρο του Heritage Foundation, ενός συντηρητικού think tank που έχει κατηγορηθεί, μεταξύ άλλων, και για παραπληροφόρηση σχετικά με την κλιματική αλλαγή.
Προτεινόμενα για εσάς
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑΠηγή άρθρου – naftemporiki.gr
Use Facebook to Comment on this Post