Το μεγαλύτερο έργο των ΣΔΙΤ αφορά την ενίσχυση της ανάπτυξης ευρυζωνικών υποδομών (700 εκατ. ευρώ), γνωστό ως UltraFast Broadband (UFBB), στις περιοχές που βρίσκονται μεταξύ αστικών κέντρων και αγροτικών περιοχών.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Τρία έργα σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ύψους 1 δισ. ευρώ ετοιμάζονται να προκηρυχθούν αμέσως μετά το Πάσχα.
Πρόκειται για τα έργα της ενίσχυσης της ανάπτυξης ευρυζωνικών υποδομών (700 εκατ. ευρώ), γνωστό ως UltraFast Broadband (UFBB), της δημιουργίας του oδικού άξονα Νοτιοδυτικής Πελοποννήσου που θα συνδέσει την Καλαμάτα με τη Μεθώνη (250 εκατ. ευρώ) και της δημιουργίας των νέων εγκαταστάσεων του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), εκτιμώμενου προϋπολογισμού 70 εκατ. ευρώ. Και τα τρία έργα θα υλοποιηθούν με τη μέθοδο της σύμπραξης δημοσίου – ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) και περιλαμβάνονται σε μια ευρύτερη λίστα 11 έργων που έχει καταρτίσει η Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ, συνολικού προϋπολογισμού 1,5 δισ. ευρώ.
Το μεγαλύτερο από αυτά, το UFBB, στόχο έχει να ενισχύσει την προσφορά στις περιοχές που βρίσκονται μεταξύ αστικών κέντρων και αγροτικών περιοχών. Πρόκειται για κωμοπόλεις και μεγάλους οικισμούς όπου η ζήτηση κρίνεται μέτρια για να επενδύσουν ιδιώτες στην ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών. Ετσι, το κράτος σκοπεύει να ενισχύσει με 300 εκατ. ευρώ την ανάπτυξη των συγκεκριμένων δικτύων, ενώ τα υπόλοιπα 400 εκατ. ευρώ θα αποτελέσουν ιδιωτική συμμετοχή.
Το έργο έχει υποβληθεί για έγκριση και χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η έγκριση δεν έχει ληφθεί ακόμη, αλλά εκτιμάται πως βρίσκεται σε καλό δρόμο. Σημειώνεται ότι το UFBB είναι το μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ στον τομέα των ευρυζωνικών υποδομών που προωθείται στην Ευρώπη και παράγοντες κοντά στη διαδικασία αναφέρουν ότι για το συγκεκριμένο έργο έχουν ενδιαφερθεί, εκτός από εγχώριοι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι και κατασκευαστικές εταιρείες, ξένα επενδυτικά κεφάλαια (funds). Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η συγκεκριμένη κατηγορία έργων στην Ε.Ε. ελκύει πλέον το επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς η συγκεκριμένη αγορά καθίσταται πολύ γρήγορα μαζική.
Το έργο θα υλοποιηθεί με τη μέθοδο της παραχώρησης και ο ανάδοχος (ή οι ανάδοχοι) του έργου θα σχεδιάσει, θα αναπτύξει και θα λειτουργήσει τις υποδομές παρέχοντάς τες προς όλους τους ενδιαφερομένους (τηλεπικοινωνιακούς παρόχους). Η χώρα θα χωριστεί σε επτά ισότιμες πληθυσμιακά και οικονομικά περιοχές και οι νέες εταιρείες που θα αναπτύξουν τα νέα δίκτυα θα γίνουν λειτουργοί τηλεπικοινωνιακών δικτύων (operators).
To δεύτερο έργο ΣΔΙΤ που θα προκηρυχθεί αφορά τον οδικό άξονα Καλαμάτας – Μεθώνης. Η υλοποίησή του συνιστά ένα κλασικό κοινωνικό έργο με πληρωμές διαθεσιμότητας. Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν ότι, σήμερα, πάνω από το 70% των δημοσίων έργων, ειδικά εκείνων που κατασκευάζουν οδικούς άξονες στην Ε.Ε., βασίζεται στο συγκεκριμένο μοντέλο ΣΔΙΤ. Ο ιδιώτης κατασκευάζει το έργο και αυτό αποπληρώνεται σταδιακά, μαζί με το επιπρόσθετο κέρδος που αποκομίζει.
Με τον ίδιο τρόπο θα δημιουργηθούν και οι νέες εγκαταστάσεις του ΙΙΒΕΑΑ, πίσω από το νοσοκομείο «Σωτηρία» της Αθήνας. Το ΙΙΒΕΑΑ, που ιδρύθηκε από τον αείμνηστο Γρηγόρη Σκαλκέα, θεωρείται ένα από τα πιο προηγμένα εργαστήρια έρευνας στην Ευρώπη σε θέματα νοσημάτων όπως είναι ο καρκίνος, το Αλτσχάιμερ και άλλα, γενετικά και μη. Το έργο που θα προκηρυχθεί, εκτός της κατασκευής των νέων εγκαταστάσεων, περιλαμβάνει και τον πλήρη εξοπλισμό του κέντρου με νέο εργαστηριακό εξοπλισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ειδική Γραμματεία των ΣΔΙΤ βρίσκεται σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) προκειμένου να αποκτήσει τη σχετική εμπειρία που απαιτεί η ανάπτυξη του σχετικού έργου.
ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr
Use Facebook to Comment on this Post