«Ελ Ντοράντο» για τα funds η αγορά των κόκκινων δανείων

Η ΕΥπράξις έλαβε άδεια διαχειριστή (servicer) από την Τράπεζα της Ελλάδος και προστίθεται στον μακρύ κατάλογο των διαχειριστών μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, που έχουν αδειοδοτηθεί μέχρι σήμερα από την εποπτική αρχή.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Στην ελληνική αγορά διαχείρισης κόκκινων δανείων μπαίνει ο διεθνής διαχειριστής StormHarbour σε συνεργασία με την ιταλική εταιρεία Fire SpA, δημιουργώντας την εταιρεία ΕΥπράξις. Η ΕΥπράξις έλαβε άδεια διαχειριστή (servicer) από την Τράπεζα της Ελλάδος και προστίθεται στον μακρύ κατάλογο των διαχειριστών μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, που έχουν αδειοδοτηθεί μέχρι σήμερα από την εποπτική αρχή.

Πρόκειται για 18 εταιρείες, η πλειονότητα των οποίων είναι θυγατρικές επενδυτικών κεφαλαίων που εξειδικεύονται σε αυτό τον τομέα, αλλά σημαντική είναι και η παρουσία των ελληνικών εταιρειών που έχουν συμπράξει με ξένους ομίλους. Εκτός από τις 18 εταιρείες, άλλες δύο εταιρείες, η Hypoges και η Mounstreet, θυγατρικές ξένων διαχειριστών, έχουν ήδη υποβάλει τον φάκελο στην ΤτΕ και αναμένουν την αδειοδότησή τους, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των εταιρειών διαχείρισης στην Ελλάδα σε 20. Οι εταιρείες που έχουν αδειοδοτηθεί μέχρι σήμερα είναι οι: CEPAL, FPS, «Θεά Αρτεμις» (θυγατρική της Τράπεζας Αττικής), Pillarstone, UCI, Resolute Asset Management, Independent Portfolio Management, B2Kapital, QQuant, DV01 Asset Management, Special Financial Solutions, Hoist, LPN Capital, MELFIN, APS, Cerved Credit Management, EOS Matrix Greece και πρόσφατα η ΕΥπράξις.

Μετά την FPS, θυγατρική της Eurobank, που αποτελεί τον μεγαλύτερο διαχειριστή στην ελληνική αγορά με 22 δισ. ευρώ κόκκινα δάνεια υπό διαχείριση, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία είναι η Cepal, που αποτελεί σύμπραξη της Alpha Bank και του αμερικανικού fund Centerbridge και η οποία μέχρι σήμερα έχει αναλάβει τη διαχείριση κόκκινων δανείων ύψους 11 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι η διοίκηση της Eurobank έχει δρομολογήσει την πώληση της FPS σε ξένο επενδυτή και η διαδικασία είναι σε πλήρη εξέλιξη, καθώς την προηγούμενη Τετάρτη υποβλήθηκαν τρεις μη δεσμευτικές προσφορές για την εξαγορά της εταιρείας σε συνδυασμό με την τιτλοποίηση των χαρτοφυλακίων Pillar και Cairo. Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, το υπό διαχείριση χαρτοφυλάκιο της FPS θα ξεπεράσει τα περίπου 30 δισ. ευρώ, καθιστώντας την τον απόλυτο κυρίαρχο στην αγορά των κόκκινων δανείων τα προσεχή χρόνια στην Ελλάδα.

Σημαντική παρουσία στη διαχείριση των κόκκινων δανείων στην Ελλάδα έχει η Β2Kapital, θυγατρική του νορβηγικού ομίλου B2 Holding, που έχει αναλάβει μέρος από τη διαχείριση των χαρτοφυλακίων (Venus και Zenith) χωρίς εξασφαλίσεις, που μεταβίβασαν η Alpha Bank και η Eurobank αντίστοιχα, καθώς και η QQuant, που έχει αναλάβει το χαρτοφυλάκιο Earth (συνολικής αξίας 5,2 δισ. ευρώ), που μεταβίβασε το 2018 η Εθνική Τράπεζα.

Ο συνωστισμός που παρατηρείται στην αγορά των servicers αποδεικνύει ότι η ελληνική «αγορά κόκκινων δανείων», αλλά και η αγορά ακινήτων που αναπτύσσεται παράλληλα, αποτελεί το Ελ Ντοράντο των private equity funds, καθώς η αξία αυτών που θα κληθούν να διαχειριστούν παραπέμπει σε μεγέθη άνω των 50 δισ. ευρώ. Ο τρόπος λειτουργίας των servicers εξαρτάται κυρίως από τον κάτοχο του δανείου και το κατά πόσον πρόκειται για distress fund ή πιο μακροπρόθεσμο επενδυτή.

Σε αντίθεση με τον περιορισμένο ρόλο που είχαν μέχρι σήμερα οι εισπρακτικές εταιρείες, οι οποίες ουσιαστικά πρότειναν στον οφειλέτη τη λύση που όριζε η τράπεζα και ίσχυε για όλους τους δανειολήπτες, οι εταιρείες διαχείρισης, ενεργώντας για λογαριασμό του fund που έχει αγοράσει το δάνειο, διαθέτουν μεγαλύτερη αυτονομία και ευελιξία στις λύσεις που εφαρμόζουν και οι οποίες μπορεί να είναι εξατομικευμένες για κάθε πελάτη. Οι εταιρείες διαχείρισης φιλοδοξούν να «απογαλακτιστούν» από τις τραπεζικές πρακτικές, εφαρμόζοντας νέες μεθόδους, πολλές από τις οποίες έχουν εφαρμοστεί σε χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία ή οι σκανδιναβικές χώρες που αντιμετώπισαν χρηματοοικονομική κρίση, ενώ ισχυρή είναι και η παρουσία των αμερικανικών private equity funds.

Στη Centerbridge – Elliott το Symbol

Εναντι τιμήματος 250 εκατ. ευρώ μεταβιβάζει η Εθνική Τράπεζα στην κοινοπραξία Centerbridge – Elliott Management το χαρτοφυλάκιο Symbol, που περιλαμβάνει δάνεια μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων με εξασφαλίσεις. Η ονομαστική αξία του χαρτοφυλακίου, δηλαδή η αξία χωρίς τους τόκους, είναι 950 εκατ. ευρώ και η συνολική αξία του μαζί με τους τόκους φθάνει το 1,6 δισ. ευρώ. Με δεδομένο, ωστόσο, ότι η αξία που η τράπεζα το έχει στα βιβλία της διαμορφώνεται στα 750 εκατ. ευρώ, η τιμή στην οποία μεταβιβάζεται αντιπροσωπεύει περίπου το 33% της λογιστικής του αξίας. Το πακέτο Symbol είναι το πρώτο πακέτο δανείων με εξασφαλίσεις επί 8.000 ακινήτων που μεταβιβάζει η ΕΤΕ.

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *