Ανοίγει τον Σεπτέμβριο η πλατφόρμα για τη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων

Με βάση τον πρόσφατο νόμο, το επιτόκιο για τους οφειλέτες μειώνεται από 5% σε 3%.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Από τον Σεπτέμβριο θα μπορούν οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα να ενταχθούν στη βελτιωμένη ρύθμιση των 120 δόσεων. Ωστόσο, ακόμα και σήμερα υπάρχει ενδιαφέρον, έστω και μικρό για την υφιστάμενη ρύθμιση των 120 δόσεων κυρίως από φυσικά πρόσωπα τα οποία δεν αναμένουν αλλαγές ως προς τον αριθμό των δόσεων που τους αναλογούν για την αποπληρωμή των οφειλών, παρά μόνο ως προς το ύψος του επιτοκίου το οποίο θα γίνει αυτόματα από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, εντός του Νοεμβρίου. Σημειώνεται ότι με βάση τον πρόσφατο νόμο το επιτόκιο μειώνεται από 5% σε 3%.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, στην υφιστάμενη ρύθμιση των 120 δόσεων έχουν ενταχθεί 220.000 οφειλέτες, ρυθμίζοντας συνολικά ποσό ύψους 1,77 δισ. ευρώ (βασική οφειλή και προσαυξήσεις). Το ποσό που έχει εισπράξει το ελληνικό Δημόσιο από τους οφειλέτες φθάνει στα 179 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι όσοι εκ των 220.000 επιθυμούν να ενταχθούν στη βελτιωμένη ρύθμιση των 120 δόσεων θα πρέπει τον Σεπτέμβριο που θα ανοίξει το ηλεκτρονικό σύστημα να υποβάλουν νέα αίτηση με την οποία θα καθοριστεί ο αριθμός των δόσεων και η ελάχιστη δόση.

Κάτι ιδιαίτερα σημαντικό που περιλαμβάνει η πρόσφατα ψηφισμένη ρύθμιση είναι το ξεμπλοκάρισμα εκατομμυρίων τραπεζικών λογαριασμών οι οποίοι έχουν δεσμευθεί από την εφορία. Συγκεκριμένα, αίρεται η δέσμευση των λογαριασμών για 1,2 εκατ. φορολογουμένους εφόσον ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων. Η αλλαγή αυτή αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον των οφειλετών, καθώς θα μπορέσουν πάλι να κινήσουν τους λογαριασμούς τους χωρίς να φοβούνται ότι τα ποσά που εισέρχονται σε αυτούς θα κατασχεθούν από την εφορία. Ταυτόχρονα, σταματούν οι νέες δεσμεύσεις λογαριασμών για 1.764.551 οφειλέτες. Και για αυτούς όμως ισχύει η ίδια προϋπόθεση. Θα πρέπει να ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Δηλαδή το κράτος δεν θα τους δεσμεύει τους λογαριασμούς σε μια προσπάθεια να τους διευκολύνει, δημιουργώντας τους την απαραίτητη ρευστότητα είτε για να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις είτε για να μπορέσει το νοικοκυριό ή η επιχείρηση να επιστρέψει στην κανονικότητα.

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *