Το θέμα των επενδύσεων είναι πρωταρχικής σημασίας για τη χώρα και ήδη υπάρχουν αρκετά έργα υποδομής ή στρατηγικές επενδύσεις μέσω αποκρατικοποιήσεων, που δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει, με πιο εμβληματική περίπτωση αυτή της περιοχής του Ελληνικού.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Είναι γεγονός πως η κυβέρνηση ξεκίνησε αρκετά δυναμικά τη θητεία της, μετά την ανάληψη της εξουσίας, παρουσιάζοντας ένα συνεκτικό πλάνο για τη χώρα και έχοντας έτοιμα προς διαβούλευση και ψήφιση αρκετά νομοσχέδια από το θέμα της ασφάλειας και της Παιδείας μέχρι το καίριο θέμα της οικονομίας.
Ο πρωταρχικός στόχος βέβαια οποιασδήποτε κυβέρνησης είναι να φέρει ανάπτυξη στη χώρα και να βελτιώσει βάσει των προγραμματικών της δηλώσεων το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων πολιτών.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η νέα κυβέρνηση έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων και μπορεί με κάποιες σημαντικές προτάσεις να ενισχύσει θετικά την ελληνική οικονομία και να της προσδώσει μία μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή δυναμική.
Πιο συγκεκριμένα, η ψήφιση ενός νέου φορολογικού νομοσχεδίου που θα συνδυάζει τόσο τη μείωση των φορολογικών συντελεστών όσο και την απλοποίηση του συστήματος, είναι ύψιστης σημασίας, ώστε να ανασάνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις από την έλλειψη ρευστότητας, αλλά και για να περάσουν τα κατάλληλα μηνύματα στους επίδοξους επενδυτές, που θέλουν να γνωρίζουν εκ των προτέρων και δικαίως, ποια είναι η φορολογική επιβάρυνση της εκάστοτε επένδυσης, αναλόγως της διάρκειας και του σκοπού της.
Μέσα από τη μειωμένη φορολογία, την αύξηση της ζήτησης και την εξοικονόμηση δαπανών, η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να διαπραγματευθεί και να επιτύχει μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα για τα επόμενα έτη, με στόχο από το 3,5% να μειωθούν κοντά στο 2%, δημιουργώντας ένα σημαντικό δημοσιονομικό χώρο, άνω των 2 δισ. ετησίως, που θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει τόσο κοινωνικές πολιτικές όσο και σημαντικές επενδύσεις.
Το θέμα των επενδύσεων είναι πρωταρχικής και κομβικής σημασίας για τη χώρα και ήδη υπάρχουν αρκετά έργα υποδομής ή στρατηγικές επενδύσεις μέσω αποκρατικοποιήσεων, που δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει, εν μέσω μιας δαιδαλώδους γραφειοκρατίας, με πιο εμβληματική περίπτωση αυτή της περιοχής του Ελληνικού.
Μέσα από την ψήφιση συγκεκριμένων διατάξεων και νομοσχεδίων ώστε να λαμβάνονται από τις αρμόδιες επιτροπές πιο άμεσα και γρήγορα οι αποφάσεις, η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να ξεμπλοκάρει μεγάλες επενδύσεις, αλλά και να χρηματοδοτήσει μέσω του ΕΣΠΑ μεγάλα έργα στους σημαντικούς οδικούς άξονες της χώρας, με στόχο να αναβαθμιστούν και να επιταχυνθούν οι μεταφορές αλλά και ο κλάδος των logistics συνολικά.
Τέλος, δεν θα μπορούσε κανείς να μη βάλει στην εξίσωση της ανάπτυξης το τραπεζικό σύστημα, καθώς αποτελεί την ατμομηχανή της οικονομίας και οφείλει απερίσπαστα να επιτελέσει τον ρόλο του, μέσω της περαιτέρω μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων NPLs.
Σε αυτό το πνεύμα, η κυβέρνηση πρέπει να ενεργοποιήσει τα σχέδια που έχουν ήδη καταρτιστεί, τόσο από το ΤΧΣ όσο και από την ΤτΕ για τη μείωση των NPLs, με στόχο να εφαρμοστούν στοχευμένα στην κάθε τράπεζα, αναλόγως των αναγκών τους και των ήδη υφιστάμενων συμφωνιών που υπάρχουν με ξένα funds για την ανακούφιση των ισολογισμών τους. Ετσι οι χρηματοδοτήσεις θα επανέλθουν με ταχείς ρυθμούς, τόσο στα στεγαστικά δάνεια σε επίπεδο ιδιωτών όσο και στα επιχειρηματικά δάνεια, που σε συνδυασμό και με την ενεργοποίηση των μεγάλων έργων υποδομής και τη μείωση της φορολογίας, θα δημιουργήσουν συνθήκες διατηρήσιμης και βιώσιμης ανάπτυξης στην χώρα, Εν κατακλείδι, θα λέγαμε πως οι παραπάνω 4 κινήσεις που αναλύθηκαν, αν πραγματικά επιτελεστούν με σχέδιο και έχουν αποτελεσματικότητα μέχρι τέλος του τρέχοντος έτους, η χώρα θα αλλάξει κυριολεκτικά επίπεδο και θα αντιμετωπίζεται από τους εταίρους ως ένας σύγχρονος επενδυτικός και ασφαλής προορισμός που φέρνει σημαντικές υπεραξίες για όλους.
* Ο κ. Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος, τραπεζικός.
ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr
Use Facebook to Comment on this Post