ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Καλή η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, αλλά δεν αρκεί από μόνη της για την αύξηση των εξαγωγών. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τη μελέτη της Τράπεζας Πειραιώς υπό τον τίτλο «Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ανταγωνιστικότητα και ελληνικές εξαγωγές 2010-2017: θετικές επιπτώσεις παρά τις διεθνείς προκλήσεις και τα διαρθρωτικά μειονεκτήματα», η οποία εξετάζει τη βαρύτητα των διαφόρων παραγόντων στην ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγών κατά τα χρόνια της πρόσφατης οικονομικής κρίσης.
Σύμφωνα με τη μελέτη οι ισχυρές εξαγωγικές επιδόσεις της Ελλάδας την περίοδο 2010- 2014 δεν ήταν λόγω της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας, ως αποτέλεσμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που εφαρμόστηκαν, αλλά κυρίως συνέπεια ενός εξαιρετικά ευνοϊκού παγκόσμιου οικονομικού περιβάλλοντος. Και αυτό διότι η περίοδος 2010-2014 ήταν περίοδος ταχείας ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας από την οικονομική κρίση της περιόδου 2008-2009, υποστηριζόμενη από επεκτατικές νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές στην Κίνα και στις ΗΠΑ.
Εάν, μάλιστα, η Ελλάδα εξήγαγε το «τυπικό» μείγμα αγαθών, η «παγκόσμια επίδραση» από μόνη της θα ωθούσε τις ελληνικές εξαγωγές να αυξηθούν κατά 3,2 φορές περισσότερο από ό,τι πραγματικά αυξήθηκαν. Η υστέρηση αυτή αποδίδεται αφενός στο γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών γινόταν με την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, χώρες που παρουσίασαν χαμηλότερες επιδόσεις και αφετέρου στη χαμηλή προστιθέμενη αξία των εξαγόμενων προϊόντων.
Η επίδραση της ανταγωνιστικότητας, αντιθέτως, ήταν εμφανής κατά την περίοδο 2014-2017, συμβάλλοντας στη μεταβολή των ελληνικών εξαγωγών από 6 έως 9 φορές περισσότερο σε σύγκριση με το εάν δεν είχε ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Κι αυτό διότι την περίοδο αυτή οι κύριοι εμπορικοί εταίροι μας υστερούσαν σε σχέση με την παγκόσμια ανάπτυξη.
«Εάν η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας δεν αποδειχθεί ένα πρόσκαιρο και συγκυριακό φαινόμενο, αλλά αποτελέσει την απαρχή μιας νέας περιόδου δομικών αλλαγών για την ελληνική οικονομία, τότε μια ενδεχόμενη διευθέτηση των μεγάλων εμπορικών διαφωνιών ΗΠΑ, Κίνας και Ε.Ε. θα δημιουργήσει μια θετική σύμπραξη μεταξύ παγκόσμιας και ανταγωνιστικής επίδρασης που μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την εικόνα των ελληνικών εξαγωγών», καταλήγει η μελέτη.
ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr
Use Facebook to Comment on this Post