Στο τραπέζι ξανά η αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ

Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ (φωτ.), δήλωσε πρόσφατα σε συνέντευξή του πως αναμένει ότι η νέα κυβέρνηση θα προχωρήσει στο σχετικό αίτημα, επαναλαμβάνοντας πως είναι προς το συμφέρον όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και των δανειστών να αποπληρωθεί χρέος που είναι ιδιαίτερα ακριβό.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Τη διαδικασία για πρόωρη αποπληρωμή του μέρους των ακριβών δανείων προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σχεδιάζει να δρομολογήσει εκ νέου η ελληνική κυβέρνηση τον Σεπτέμβριο, η οποία και είχε ουσιαστικά «παγώσει» από τους θεσμούς ως ένα μέσο προειδοποίησης στην προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, να βάλει φρένο στην παροχολογία και να μην παραβιάσει τα συμφωνηθέντα. Την πρόθεση αυτή της κυβέρνησης την είχε αποκαλύψει άλλωστε και ο υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» της Κυριακής, επισημαίνοντας πως είναι στους άμεσους σχεδιασμούς του ελληνικού Δημοσίου.

Υπενθυμίζεται πως τον Απρίλιο η προηγούμενη κυβέρνηση είχε ενημερώσει το Ταμείο πως, στο πλαίσιο των διαδικασιών διαχείρισης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, προτίθεται να αποπληρώσει πρόωρα 3,7 δισ. ευρώ, περίπου ή το 40% των υφισταμένων δανείων, κάτι που είχε εκληφθεί ως θετικό από το ΔΝΤ καθώς και από τους Ευρωπαίους πιστωτές. Ωστόσο, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν προχώρησε ποτέ στη γραπτή ενημέρωση-αίτημα προς τους θεσμούς, δηλαδή το ΔΝΤ, το Eurogroup και τον ESM, η οποία και θα δρομολογούσε επισήμως την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του Ταμείου, καθώς αυτή η διαδικασία προϋποθέτει κατ’ αρχάς την έγκριση των Ευρωπαίων εταίρων της χώρας.

Ετσι, όπως είχε προαναγγείλει μέσω της «Κ» ο κ. Σταϊκούρας, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα θέσει και πάλι στο «τραπέζι» τον επόμενο μήνα τη διαδικασία για πρόωρη αποπληρωμή δανείων ύψους 3 δισ. ευρώ του ΔΝΤ, από το σύνολο των 8,6 δισ. ευρώ περίπου που πρέπει να αποπληρωθούν έως το 2024. Αυτό, όπως είχε επισημάνει ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών, θα οδηγήσει σε σημαντική εξοικονόμηση η οποία θα προκύψει από τη μείωση δαπανών τόκων του ελληνικού Δημοσίου. Επίσης, θα βοηθήσει στη σταδιακή επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα και στην ενίσχυση της επενδυτικής εμπιστοσύνης, καθώς αναμένεται να έχει θετική απήχηση στις αγορές, αφού θα προεξοφληθεί εκείνο το τμήμα των δανείων που έχει τρέχον κόστος άνω του 5% και το οποίο θα αντικατασταθεί από δανεισμό το κόστος του οποίου, σύμφωνα με την πρόσφατη έκδοση του 7ετούς ομολόγου, ανέρχεται σε 1,9%. Παράλληλα, θα οδηγήσει στη μείωση των κινδύνων της αγοράς που υπάρχουν γύρω από τα υφιστάμενα δάνεια του ΔΝΤ, καθώς αυτά είναι κυρίως σε ξένο νόμισμα και με κυμαινόμενο επιτόκιο.

Αξίζει να σημειωθεί πως το επιτόκιο των ακριβών δανείων του ΔΝΤ διαμορφώνεται στο 5,13%, ενώ με την πρόωρη αποπληρωμή των 3 δισ. ευρώ –τα οποία καλύπτουν το υπόλοιπο των φετινών οφειλών προς το Ταμείο καθώς και των οφειλών ολόκληρου του 2020 και έως τον Ιανουάριο του 2021– η Ελλάδα αναμένει να εξοικονομήσει συνολικά περίπου 70-90 εκατ. ευρώ.

Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, δήλωσε πρόσφατα σε συνέντευξή του πως αναμένει ότι η νέα κυβέρνηση θα προχωρήσει στο σχετικό αίτημα, επαναλαμβάνοντας πως είναι προς το συμφέρον όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και των δανειστών να αποπληρωθεί χρέος που είναι ιδιαίτερα ακριβό. Σε πρόσφατη έκθεσή του ο οίκος αξιολόγησης Moody’s είχε τονίσει πως εκτιμά ότι η πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ θα επιστρέψει ξανά στο «τραπέζι» στους αμέσως επόμενους μήνες, ενώ όπως έχει επισημάνει, αυτή η κίνηση μειώνει τις δαπάνες των τόκων της Ελλάδας και επιμηκύνει το μέσο προφίλ της ωρίμανσης του χρέους, δύο στοιχεία που είναι πιστωτικά θετικά για το κράτος.

Τα δάνεια του ΔΝΤ αντιστοιχούν σε μόλις το 2,6% του χρέους της ελληνικής κυβέρνησης, όμως οι δαπάνες για τα επιτόκια των δανείων του ΔΝΤ είναι σημαντικά υψηλότερες από αυτές για τις άλλες υποχρεώσεις της χώρας, ιδιαίτερα προς την ευρωζώνη, αλλά και υψηλότερες από τις πρόσφατες εκδόσεις ομολόγων της Ελλάδας, είχε σημειώσει ο οίκος. Επιπλέον, τα δάνεια του ΔΝΤ έχουν πολύ πιο σύντομη ωρίμανση απ’ ό,τι τα δάνεια από τον EFSF και τον ESM.

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *