Ο επανυπολογισμός αφορά τις συνταξιοδοτικές αποφάσεις που εκδόθηκαν πριν από τις 13 Μαΐου 2016, ημερομηνία έναρξης της ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Εως τα μέσα Σεπτεμβρίου θα δημοσιοποιηθούν στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ τα ενημερωτικά τουλάχιστον 1,7 εκατ. συνταξιούχων, οι οποίοι παραμένουν στο σκοτάδι, μη γνωρίζοντας το αποτέλεσμα του επανυπολογισμού των συντάξεών τους. Μάλιστα, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση, υπάρχουν ακόμη περίπου 223.000 συντάξεις που δεν έχουν καν επανυπολογιστεί, παρότι έχει παρέλθει ένα 8μηνο από την ημερομηνία που έπρεπε να έχουν ενημερωθεί όλοι οι συνταξιούχοι για τον νέο τρόπο αποτύπωσης του ποσού της σύνταξής τους. Πρόκειται κατά κύριο λόγο για συντάξεις του πρώην ΝΑΤ, εργαζόμενων συνταξιούχων, ορισμένες ειδικές κατηγορίες συντάξεων χηρείας και ορφανικές, διεθνείς συντάξεις αλλά και ειδικές περιπτώσεις επιμέρους πρώην ταμείων, για τις οποίες είτε έχουν χαθεί φάκελοι είτε υπάρχουν ελλιπή στοιχεία.
Να σημειωθεί ότι ο νέος τρόπος αποτίμησης των συντάξεων, με βάση την εθνική σύνταξη, την ανταποδοτική και την πιθανή αρνητική ή θετική προσωπική διαφορά, προϋποθέτει και αντίστοιχη τεχνική προσαρμογή του συστήματος «Ηλιος», με αποτέλεσμα να μην έχουν δημοσιοποιηθεί ούτε τα επίσημα μηνιαία στοιχεία για τις συντάξεις και να μην έχει ακόμη φανεί η επίδραση του νόμου Κατρούγκαλου σε παλαιές και νέες συντάξεις.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Βρούτσης δήλωσε ότι υπάρχουν 222.906 συντάξεις στις οποίες δεν έχει ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός και γι’ αυτό καθυστερούν τα εκκαθαριστικά.
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, εντός του πρώτου 15νθημέρου του Σεπτεμβρίου τα εκκαθαριστικά θα δημοσιοποιηθούν για 1,7 εκατ. συνταξιούχους για τους οποίους η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί.
Παράλληλα, γίνεται προσπάθεια να προχωρήσει ο επανυπολογισμός και για τις περιπτώσεις όπου παρατηρείται η καθυστέρηση. Μεταξύ αυτών είναι περίπου 62.500 συντάξεις του πρώην ΝΑΤ, 54.000 διεθνείς συντάξεις, 10.300 περιπτώσεις συνταξιούχων που εργάζονται, καθώς και 96.000 διάφορες περιπτώσεις συντάξεων χηρείας και ορφανικές, ιδιαίτερες περιπτώσεις σε επιμέρους πρώην ταμεία κ.ά., για τις οποίες έχουν χαθεί φάκελοι ή τα στοιχεία είναι ελλιπή ή ακόμη έχουν καταστραφεί τα αρχεία. Σε κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις δεν αποκλείεται να αναζητηθούν ακόμη και οι χειρόγραφοι φάκελοι των ασφαλισμένων.
Να σημειωθεί ότι από τη διαδικασία του επανυπολογισμού έχουν εξαιρεθεί με νόμο οι συντάξεις του πρώην ΟΓΑ καθώς και οι συντάξεις των υπαλλήλων της Τράπεζας της Ελλάδος. Εκτός επανυπολογισμού έχουν τεθεί και οι συντάξεις των άγαμων θυγατέρων, καθώς το ποσό μπορεί να αλλάζει κάθε έτος ανάλογα με το εισόδημα.
Ο επανυπολογισμός αφορά τις συνταξιοδοτικές αποφάσεις που εκδόθηκαν πριν τις 13 Μαΐου 2016, ημερομηνία έναρξης της ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου.
Εκκρεμείς συντάξεις
Ο κ. Βρούτσης αναφέρθηκε και στις εκκρεμείς συνταξιοδοτικές υποθέσεις, για τις οποίες επανέλαβε ότι βάσει των διαθέσιμων στοιχείων ξεπερνούν τις 470.000.
«Δυστυχώς δεν μπορώ να πω ακόμη με ακρίβεια πόσες είναι. Είναι εκατοντάδες χιλιάδες, σίγουρα ξεπερνούν τις 470.000 οι συνολικές εκκρεμότητες σε κύριες ή επικουρικές συντάξεις, από αυτές οι 65.000 είναι οι συντάξεις χηρείας», τόνισε χαρακτηριστικά.
Οπως διευκρίνισε το υπουργείο, έχει στρέψει την προσοχή του στο να αποδοθούν οι συντάξεις όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, εντούτοις υπάρχει ταυτόχρονα πληθώρα παθογενειών τις οποίες πρέπει να αντιπαλέψει.
Με ανακοίνωσή της η πρώην υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου έκανε λόγο για fake news, υποστηρίζοντας ότι ο επανυπολογισμός έχει γίνει για όλες τις συντάξεις. Ακόμα και σε όσα ταμεία δεν υπήρχαν στοιχεία, σύμφωνα με τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ο επανυπολογισμός έγινε με τεκμηριωμένες επιστημονικές παραδοχές, με αποτέλεσμα οι συντάξεις όλων των συνταξιούχων να καταβάλλονται επανυπολογισμένες από 1/1/2019.
ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr
Use Facebook to Comment on this Post