ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους, ο μηχανισμός απλούστευσης των διοικητικών διαδικασιών, η αδειοδότηση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας (και όχι μόνο), η εκπόνηση του εθνικού ευρυζωνικού σχεδίου και η δημιουργία της εθνικής αρχής κυβερνοασφάλειας είναι μερικές από τις διατάξεις που περιλαμβάνει το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο που αφορά την ψηφιακή διακυβέρνηση της χώρας. Στα παραπάνω θα πρέπει να συμπεριληφθούν οι ρυθμίσεις του ενιαίου ψηφιακού χάρτη της χώρας, που συνιστά συναρμοδιότητα των υπουργείων Περιβάλλοντος – Ενέργειας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Με το νέο πλαίσιο ορίζεται ο μηχανισμός απλούστευσης των διοικητικών υπηρεσιών. Στο υπουργείο δημιουργείται παρατηρητήριο γραφειοκρατίας, συστήνονται δύο επιτροπές, η πρώτη ονομάζεται «Επιτροπή υψηλού επιπέδου για τον ψηφιακό και διοικητικό μετασχηματισμό της Ελλάδας» και η δεύτερη «Επιτροπή για την ανάπλαση του κώδικα διοικητικής διαδικασίας». Στην πρώτη συμμετέχουν προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους, ενώ για τη θέση του επικεφαλής της προορίζεται ο πρώην πρόεδρος της Εσθονίας, Τόμας Χέντρικ Ιλβες. Επίσης, με τις νέες διατάξεις, κάτω από τον γενικό γραμματέα Τηλεπικοινωνιών δημιουργείται η νέα γενική διεύθυνση κυβερνοασφάλειας. Η νέα αυτή γενική διεύθυνση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα μετεξελιχθεί στην εθνική αρχή κυβερνοασφάλειας, δηλαδή σταδιακά θα αποκτήσει τα χαρακτηριστικά ανεξάρτητης αρχής. Η ηγεσία, ωστόσο, του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης προτίμησε να ξεκινήσει την προσπάθεια δημιουργίας της αρχής εν πρώτοις ως γενικής διεύθυνσης του υπουργείου, προκειμένου να μην χαθεί άλλος χρόνος με τη δημιουργία ενός νέου νομικού προσώπου. Παράγοντες του υπουργείου σημειώνουν ότι η χώρα έχει καθυστερήσει δραματικά για να υλοποιήσει τη συγκεκριμένη εθνική αρχή.
Στο πολυνομοσχέδιο ακόμη περιλαμβάνονται διατάξεις που αφορούν την εκπόνηση του εθνικού ευρυζωνικού σχεδίου της χώρας, την κατάρτιση του εθνικού προγράμματος απλούστευσης διοικητικών διαδικασιών κ.ά. Το εθνικό ευρυζωνικό σχέδιο θα περιλάβει και το εθνικό στρατηγικό σχέδιο για την κινητή τηλεφωνίας 5ης γενιάς, που σήμερα επίσης δεν υφίσταται.
Ιδιαίτερα σημαντικό μέρος του πολυνομοσχεδίου καταλαμβάνουν οι διατάξεις που αφορούν την αδειοδότηση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, και όχι μόνο, αφού συμπεριλαμβάνονται διατάξεις για πάρκα (ραδιοτηλεοπτικών) κεραιών κ.ά. Το σχέδιο νόμου υποχρεώνει τα κρατικά κανάλια (ΕΡΤ) να αδειοδοτήσουν τις κεραίες τους, κάτι που μέχρι σήμερα παρανόμως δεν έχουν πράξει.
Οι πιο σημαντικές μεταβολές, ωστόσο, αφορούν το καθεστώς αδειοδότησης των κεραιοσυστημάτων των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, το οποίο πάσχει εδώ και πολλά χρόνια. Με τις νέες διατάξεις δίνεται χρονικό περιθώριο τριών μηνών στους δημόσιους φορείς για την έγκριση των αδειών, ειδάλλως θα θεωρείται αυτοδίκαιη η έγκρισή τους, εφόσον δεν υπάρχουν αιτιολογημένα επιχειρήματα απόρριψης. Επιπλέον, η αδειοδότηση των κεραιών πλέον υπάγεται στο σύστημα «e-άδειες», που αφορά την έκδοση οικοδομικών αδειών και το οποίο υλοποιήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και το ΤΕΕ.
ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr
Use Facebook to Comment on this Post