Πάνω από 250 ξενοδοχειακά και τουριστικά επενδυτικά έργα ανά την επικράτεια αναζητούν αυτή την περίοδο επενδυτές για να συνδράμουν οικονομικά την υλοποίησή τους.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Τουρισμός
Πάνω από 250 ξενοδοχειακά και τουριστικά επενδυτικά έργα ανά την επικράτεια αναζητούν αυτή την περίοδο επενδυτές για να συνδράμουν οικονομικά την υλοποίησή τους. Σύμφωνα με τη διοίκηση του οργανισμού Enterprise Greece, τα περισσότερα εξ αυτών αφορούν ξενοδοχειακά ακίνητα που αναζητούν κεφάλαια για να ανακατασκευαστούν / ανακαινιστούν, ενώ αρκετά έργα αφορούν και αναπτύξεις σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων, οι επικεφαλής των οποίων αναζητούν στρατηγικούς εταίρους, ώστε να αντλήσουν με τον τρόπο αυτό τα απαιτούμενα κεφάλαια.
Οπως ανέφερε χθες ο Ηλίας Ηλιάδης, επικεφαλής της Μονάδας Προσέλκυσης Επενδύσεων του Enterprise Greece, σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή τη διοργάνωση για δεύτερη φορά σε ισάριθμα χρόνια του διεθνούς συνεδρίου MR&H (Mediterranean Resort & Hotel Real Estate Forum), ο οργανισμός βρίσκεται σε καθημερινή επαφή με τους ενδιαφερομένους, ώστε να «ταιριάξει» με τον καλύτερο τρόπο τις ανάγκες των επενδυτών με εκείνες των ιδιοκτητών των εν λόγω τουριστικών ακινήτων. Παράλληλα, επισήμανε ότι από τις εννέα τουριστικές επενδύσεις που έχουν ενταχθεί μέχρι σήμερα στις διατάξεις του νόμου περί fast track, οι τρεις ήδη υλοποιούνται. Επίσης, δύο ακόμα βρίσκονται στο τελικό στάδιο της αδειοδότησης (ο λόγος για την επένδυση της Βιοχάλκο στην Πειραιώς και του ομίλου Λεπτού στα Χανιά), ενώ αξιολογούνται άλλες δέκα επενδύσεις σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων.
Το επενδυτικό ενδιαφέρον για τον κλάδο αποδίδεται στον συνεχιζόμενο ρυθμό ανάπτυξης του τουρισμού, καθώς, όπως σημείωσε σε σχετική παρουσίασή του ο Ξενοφών Πετρόπουλος, επικεφαλής στην Ελλάδα για λογαριασμό της Horwath HTL, κατά το 2018 αναπτύχθηκε με ταχύτητα 3,6 φορές υψηλότερη του συνόλου της οικονομίας και συγκεκριμένα κατά 6,9% έναντι 1,9%, όταν παράλληλα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο η ανάπτυξη του κλάδου δεν ξεπέρασε το 2,4%. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα στα πέντε ευρώ που δαπανώνται στην οικονομία προέρχεται από τον τουρισμό (συνολικό μέγεθος 37,5 δισ. ευρώ), δεδομένου άλλωστε και ότι οι επενδύσεις του κλάδου κατά τη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας έχουν ανέλθει σε 2 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, τα τελευταία τρία χρόνια (2015-2018) προστέθηκαν 51.498 νέες κλίνες, που αντιστοιχούν σε αύξηση 6,57% του συνόλου. Επίσης, προστέθηκαν στο ελληνικό τουριστικό προϊόν 132 νέες πεντάστερες ξενοδοχειακές μονάδες, μια αύξηση της τάξεως του 31,5%.
Ειδικά όσον αφορά την ξενοδοχειακή αγορά της Αθήνας, αναμένεται η προσθήκη 2.000 επιπλέον δωματίων κατά τη διάρκεια της περιόδου 2019-2021, εκ των οποίων μάλιστα το 50% (1.000) έχει ήδη παραδοθεί προς λειτουργία. Αυτό που επίσης αξίζει να επισημανθεί είναι ότι μόλις το 8% των ελληνικών ξενοδοχείων είναι μέρος κάποιου διεθνούς ξενοδοχειακού ομίλου ή κάποιας αντίστοιχης αλυσίδας, με το υπόλοιπο 92% να αφορά αυτόνομα ξενοδοχεία ή οικογενειακές επιχειρήσεις. Ως εκ τούτου, όπως ανέφερε χθες ο Αλέξι Κατζάβι, γενικός διευθυντής της περιοχής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής για τον όμιλο Questex Hospitality & Travel, που διοργανώνει το συνέδριο, οι αναταράξεις που θα προκληθούν από την κατάρρευση της Thomas Cook ενδεχομένως να αποτελούν και μια ευκαιρία για τον ελληνικό τουρισμό να απεξαρτηθεί από τα μεγάλα γραφεία διακίνησης τουριστών. Για παράδειγμα, οι μεγάλες ξένες αλυσίδες δεν εξαρτώνται από τα γραφεία αυτά για να εξασφαλίσουν επισκέπτες.
Έντυπηkathimerini.gr
Use Facebook to Comment on this Post