Παρών στη συζήτηση αναμένεται να είναι και ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας θα ψηφιστεί σε μυστική ψηφοφορία, έως τα μεσάνυχτα.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Την Τρίτη συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση της Ν.Δ. για τη σύσταση Ειδικής Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης για τυχόν ποινικές ευθύνες του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση Novartis, στην οποία, πάντως, σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής προγραμματισμό, δεν θα μιλήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η πρόταση της Ν.Δ. –απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή τουλάχιστον 151– αναμένεται να ψηφιστεί σε μυστική ψηφοφορία μέχρι τα μεσάνυχτα. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα στηθεί μία κάλπη και ψηφοδέλτιο στο οποίο θα αναφέρονται τα αδικήματα που αποδίδονται στον κ. Παπαγγελόπουλο, προκειμένου οι βουλευτές να ψηφίζουν «ναι», «όχι» και «παρών». Παρών στη συζήτηση αναμένεται να είναι ο κ. Παπαγγελόπουλος, καθώς φέρεται να επιλέγει να μιλήσει, αντί να στείλει γραπτό υπόμνημα. Μετά την ψηφοφορία, η οποία αναμένεται και να εγκρίνει την εισήγηση της πλειοψηφίας, ο πρόεδρος της Βουλής αναμένεται να προχωρήσει άμεσα στη συγκρότησή της Επιτροπής (αφού τα κόμματα του αποστείλουν τα ονόματα των βουλευτών που θα την απαρτίζουν).
Πρόεδρός της, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να είναι ο βουλευτής Φωκίδας της Ν.Δ. Γιάννης Μπούγας, ενώ εισηγητής από την πλευρά της Ν.Δ. που φέρεται να επιλέγει ήπιο πρόεδρο και πιο σκληρό εισηγητή, θα είναι ο Θάνος Πλεύρης. Η συγκρότηση της Επιτροπής δεν αποκλείεται μάλιστα να προχωρήσει ακόμα και την Τετάρτη, καθώς βούληση του προέδρου της Βουλής είναι η υπόθεση να μη «σέρνεται», πολλώ δε μάλλον αφού αφορά τυχόν ποινικές ευθύνες και στόχευση είναι η υπόθεση να εκκαθαριστεί το συντομότερο δυνατόν.
Ο κ. Μητσοτάκης δεν αναμένεται να μιλήσει στη συζήτηση, καθώς θα βρίσκεται στο Κάιρο για την τριμερή Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου. Ταυτόχρονα, πιστεύει ότι πρόκειται για κοινοβουλευτική διαδικασία, στην οποία δεν πρέπει να δίνεται εικόνα εμπλοκής της κυβέρνησης, ενώ προφανώς, δεδομένου ότι τη Δευτέρα και την Τρίτη αναμένεται να γίνουν οι επικοινωνίες για τις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, θα ήταν αντιφατικό από τη μια να διαμηνύει ότι επιδιώκει τη συναίνεση για τη ρύθμιση που αφορά την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού και από την άλλη να αντιπαρατίθεται στη Βουλή σε μια συζήτηση που είναι βέβαιο ότι θα κινηθεί σε υψηλούς τόνους.
Συναντήσεις με αρχηγούς
Οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς αναμένεται να γίνουν την ερχόμενη Παρασκευή, ή και Πέμπτη, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα, ώστε να συζητηθεί το νομοσχέδιο που η κυβέρνηση θεωρεί κομβικό και, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας (ΣΚΑΪ), «μια εκπλήρωση του χρέους της πολιτείας απέναντι στους Ελληνες που έχουν δικαίωμα ψήφου, γιατί είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, αλλά ζουν στο εξωτερικό και θα έπρεπε για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα να υποβληθούν σε ταλαιπωρία και σε πολλά έξοδα για να έρθουν στην πατρίδα. Θα μπορούν να ψηφίζουν από τον τόπο μόνιμης διαμονής τους». Μάλιστα, ο κ. Πέτσας δεν εμφανίστηκε απαισιόδοξος για τις συναινέσεις. Οπως είπε, «πιστεύουμε ότι, παρά το γεγονός ότι ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε μια πρόταση, την οποία εμείς τη βρήκαμε εξόχως προβληματική, προσβλητική και αντισυνταγματική, πιστεύω ότι μπορούσε να αντιληφθεί ότι ήταν κάτι πρόχειρο αυτό που είπε και να έρθει να ξανασυζητήσουμε από την αρχή. Το ΚΙΝΑΛ νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο το θέλει. Το ΚΚΕ έχει επιχειρηματολογήσει από το 1983. Ο κ. Βαρουφάκης το επιθυμεί, έχει καταθέσει πρόταση. Θα συζητήσουμε και με τον κ. Βελόπουλο και θα δούμε».
Έντυπηkathimerini.gr
Use Facebook to Comment on this Post